Opäť vysoké čísla. Z vyše 5-tisíc testov bolo 178 pozitívnych

Na Slovensku pribudlo 178 nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo evidujeme 5 066 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 021 testov. Informovalo o tom na webovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Ide o druhý najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie.

10.09.2020 10:07 , aktualizované: 17:30
covid koronavírus testovanie Foto: ,
Zdravotníci počas odberu vzoriek na testovanie COVID-19 v prvom veľkokapacitnom mobilnom odberovom mieste v Bratislave. 3. september 2020.
debata (168)

Ako uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, v nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 115 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 95 pacientov. Na JIS je 16 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem pacientov. Počet aktívnych prípadov na Slovensku je aktuálne 2 028.

Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 54 ľudí. Nepribudlo žiadne potvrdené úmrtie na koronavírus, evidujeme tak doteraz 37 obetí. Infekciu zatiaľ na Slovensku prekonalo 3 001 ľudí.

V okrese Bratislava pribudlo v stredu 33 prípadov, v okrese Michalovce 17, v okresoch Košice, Lučenec a Nitra po 12. Desať prípadov zaznamenali v okrese Stará Ľubovňa, deväť v okrese Žilina, osem v okrese Trnava a po päť v okresoch Nové Zámky, Prešov, Sobrance a Tvrdošín. Po troch pozitívne testovaných potvrdili v okresoch Dolný Kubín, Galanta, Liptovský Mikuláš, Malacky, Prievidza, Púchov, Senec a Vranov nad Topľou. Po dva prípady zaznamenali v okresoch Námestovo, Považská Bystrica, Trebišov a Trenčín, jeden nový prípad majú okresy Bytča, Hlohovec, Kežmarok, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Šaľa, Topoľčany a Zvolen. Je medzi nimi 89 žien a 89 mužov, sú vo veku od 3 do 83 rokov.

Piatim študentom Prešovskej univerzity potvrdili koronavírus

Piati študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove pochádzajúci z Ukrajiny, ubytovaní v karanténnom zariadení univerzity, boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Podľa prorektorky univerzity Jany Burgerovej sú v dobrom zdravotnom stave, izolovaní na samostatnej izbe a zostávajú v karanténnom zariadení do absolvovania ďalšieho testu.

Zahraničným študentom prichádzajúcim z krajín červenej zóny, ktorým bolo pridelené ubytovanie v Študentskom domove PU, univerzita proaktívne ponúkla možnosť podstúpiť povinnú domácu izoláciu vo vybranom internáte, ktorý vyčlenila ako karanténne zariadenie. Ešte predtým sa museli preukázať negatívnym testom z domovskej krajiny nie starším ako 96 hodín.

Na ponuku ubytovania sa vo vybranom internáte zareagovalo podľa hovorkyne univerzity Anny Polačkovej 322 študentov pochádzajúcich prevažne z Ukrajiny a jedna zahraničná lektorka. Ostatní sa rozhodli absolvovať povinnú päťdňovú karanténu v súkromných zariadeniach.

„Z celkového počtu 323 študentov ubytovaných v karanténnom zariadení bolo doposiaľ otestovaných 210 študentov, 205 je negatívnych, piati boli pozitívne testovaní na COVID-19,“ uviedla prorektorka PU Jana Burgerová.

Univerzita má situáciu podľa jej slov pod kontrolou a koordinuje ju spoločne s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove.

„Študenti, ktorých výsledok testu bol pozitívny, sú v dobrom zdravotnom stave, nemajú žiadne príznaky ochorenia, izolovaní sú na samostatnej izbe a zostávajú v karanténnom zariadení, pokiaľ neabsolvujú ďalší test,“ zdôraznila Burgerová.

V izolácii ostávajú aj všetci študenti v karanténnom centre, kým nedostanú negatívny výsledok slovenského PCR testu, pričom laboratórnej diagnostike sa študent musí podrobiť najskôr v piaty deň izolácie. Následne budú študenti z karanténneho zariadenia presunutí na internát, ktorý im bol riadne pridelený.

Nové zjednotené opatrenia pre hromadné podujatia

Od štvrtka vstúpili do platnosti nové opatrenia, ktoré zjednotia podmienky organizácie hromadných podujatí športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy. Pre všetky hromadné podujatia bude platiť obmedzenie na 1000 osôb v jednom okamihu pre exteriér a 500 osôb v jednom okamihu v interiéroch. Platí to rovnako aj pre svadobné a pohrebné obrady, cirkevné i civilné, ako aj výkon bohoslužieb, prvého svätého prijímania a sviatosti birmovania.

Naďalej platí výnimka z tohto obmedzenia pre hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v čase ich začiatku negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, ktorý nebude starší ako 12 hodín. Obmedzenie sa nevzťahuje ani na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona.

Štyri veľkokapacitné mobilné odberové miesta

Veľkokapacitné mobilné odberové miesta (MOM) otvorili už v štyroch krajských mestách. Ako prvé spustilo prevádzku veľkokapacitné MOM v Bratislave. Ďalšie už funguje v Trenčíne, nasledovala Nitra a najnovšie pribudlo aj v Banskej Bystrici. Ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo na sociálnej sieti. Pacienti sa na testovanie do MOM objednajú cez COVID pass prostredníctvom korona.gov.sk.

Veľkokapacitné MOM v Trenčíne sa nachádza pri mestskej plavárni na Mládežníckej ulici. V prevádzke je od pondelka do soboty v čase od 8:00 do 16:00. Pozostáva z dvoch odberových kontajnerov. Mobilné odberové miesto zriadené pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Trenčín bude naďalej fungovať s dennou kapacitou 100 odberov, veľkokapacitné MOM zabezpečí ďalších 300 odberov. Ako uviedla na sociálnej sieti Fakultná nemocnica Trenčín, na jeho zriadení sa podieľali armádne zložky a nemocnica zabezpečila do MOM potrebný personál.

Po Bratislave a Trenčíne pribudlo veľkokapacitné odberové miesto v Nitre. Ako uviedla Fakultná nemocnica Nitra na svojej webovej stránke, nachádza sa v areáli nemocnice, dostupné je cez bránu zo Špitálskej ulice. Areál je vyznačený páskami. Je tiež vytvorený koridor pre osoby prichádzajúce na odber peši a zvlášť pre osoby na aute. V areáli usmerňujú prichádzajúcich zamestnanci policajného zboru a poverený zamestnanec nemocnice. Vzorky odoberajú v pracovných dňoch v čase od 7:30 do 12:30. Vyšetrenie sa tu vykonáva aj pre samoplatcov.

Ako uviedla na sociálnej sieti Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, veľkokapacitné MOM zvýši dennú kapacitu odberu vzoriek u indikovaných na testovanie na COVID-19 z 50 na 300 ľudí denne. Nachádza sa na parkovisku na Mičinskej ceste. Miesto pozostáva zo štyroch pracovísk, a to miesta registrácie a troch odberových miest. Dve miesta sú prístupné peši a na jednom odoberajú stery testovaným sediacim v aute. Na tomto mieste sa testuje od pondelka do piatka od 8:00 do 16:00. Vstup do odberového areálu budú riadiť príslušníci policajného zboru SR, ktorí budú zároveň kontrolovať, či má osoba COVID pass.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus