Danko je opäť predsedom SNS. Rafaj hovorí o kolektívnej samovražde

V Liptovskom Mikuláši si v sobotu mimoparlamentná Slovenská národná strana volila svojho nového predsedu. Súboj o vedenie strany a jej budúce smerovanie zviedol Andrej Danko s Antonom Hrnkom. Úspešnejší bol Danko, získal 88 zo 126 hlasov. Novinári na sneme neboli vítaní.

12.09.2020 06:00 , aktualizované: 16:05
debata (126)

VIDEO: Danko: Urobím všetko pre to, aby som Matoviča s Kollárom zastavil. Od pondelka ma čaká trhanie médiami a nenávisť opozície.

Video

V lete Hrnko v rozhovore pre Pravdu povedal, že sa nechce uchádzať o post predsedu, pretože mu chýbajú tie pravé vlastnosti lídra. Favorizoval Radovana Baláža, ktorý mal ambíciu viesť SNS. Už vtedy sa špekulovalo, že o miesto predsedu sa bude opäť uchádzať Danko, ktorý stranu nedokázal po druhý raz doviesť do parlamentu. Vo februárových voľbách získala strana, ktorá bola v predchádzajúcom funkčnom období v koalícii so Smerom a stranou Most-Híd, 3,16 percenta hlasov. Nakoniec krajské rady strany nominovali dvoch mužov do súboja o šéfovstvo národniarov: Hrnka a Danka.

VIDEO: Hrnko: Skončilo sa to tak, ako som predpokladal.

Video

VIDEO: Rafaj: Delegáti spáchali kolektívnu samovraždu.

Video

Danko dostal 88 hlasov zo 126

Ako povedal predseda Krajskej rady SNS v Žiline Erik Gemzický, Dankovi dalo na sneme hlas 88 zo 126 delegátov. Hrnka podporilo 27 delegátov. Na opätovné zvolenie Danka za predsedu reagovala drvivá časť delegátov za Žilinský samosprávny kraj odchodom zo snemu. Podľa Gemzického snem opustili aj niektorí ďalší delegáti, malo ich byť okolo 50.

„Po prehratých parlamentných voľbách, keď SNS dosiahla najhorší výsledok v novodobej histórii strany, sme deklarovali, že musí prísť k vyvodeniu politickej zodpovednosti na čele strany. Ja si svoju prácu v SNS pod takýmto vedením nedokážem predstaviť, budem musieť určite zvážiť svoje ďalšie pôsobenie v strane. SNS stráca svoj národný pilier, ktorý je základom pôsobenia strany,“ povedal Gemzický s tým, že očakáva masívny odlev členov, čo je podľa neho škoda.

(TASR)

Aj povolebné prieskumy ukazujú, že strana zatiaľ nemá dostatok podpory na vstup do parlamentu. Povesť strany pošramotili rôzne kauzy ešte z minulého volebného obdobia. Pamätné je napríklad Dankovo bozkávanie výložiek či kauza jeho rigoróznej práce, ktoré vyšetrovala aj polícia. Nový šéf bude musieť očistiť nielen povesť strany, ale aj určiť smerovanie národniarov, ktorí by sa radi vrátili do parlamentu.

Snem, na zasadnutí ktorého nechcú novinárov a podľa hovorkyne SNS sa neočakáva ani žiaden mediálny výstup, sa začal v sobotu v Liptovskom Mikuláši.

VIDEO: Delegát Ján Rohár o sneme Slovenskej národnej strany.

Video

Očakával sa veľmi tesný súboj. Podľa prieskumu, ktorý pre potreby strany krátko pred snemom pripravila spoločnosť Communication and Campaigns, s. r. o., v súboji tesne viedol Hrnko. Prieskum sa zameriaval na voličov a potenciálnych voličov SNS.

Voliči mali spontánne odpovedať na otázku, čo je aktuálne najväčšou chybou SNS. Vyše 43 percent opýtaných označilo za najväčšiu chybu Andreja Danka, pätina si myslí, že je to nevýrazná a zlá komunikácia, necelých desať percent vyčíta strane málo aktivity v regiónoch.

Vyše polovica opýtaných SNS vyčíta, že Danko nesplnil sľub a po neúspešných voľbách neodišiel z postu šéfa strany.

Na otázku, či by volili SNS aj naďalej, ak by predsedom zostal Danko, odpovedalo necelých 60 percent a približne tretina odpovedala jednoznačne nie. No tí, ktorým prekáža, že Danko neodišiel z vedenia strany, by jednoznačne už svoj hlas SNS nedali, ak by vedenie nezmenilo. Podľa agentúry možno predpokladať, že Danko už svoj potenciál strane odovzdal a ten kulminoval v parlamentných voľbách 2016.

„Všetky výhody plynúce z vtedajšieho výsledku strany, jej účasti vo vládnej koalícii, ako aj pozície predsedu NR SR zostali nevyužíte a strana bude musieť hľadať inú osobnosť, ktorá by jej dokázala prinavrátiť stratený image medzi voličskými skupinami,“ hodnotí agentúra.

Potom si voliči mohli vybrať, kto by mal byť na čele SNS. Danko získa 29,82 percenta hlasov, Hrnko 30,41 percenta. No ani jedného z nich nechce na čele strany vidieť takmer 40 percent opýtaných.

Odpovede potenciálnych voličov sú jednoznačnejšie. Osoba predsedu prekáža takmer 38 percentám z nich. Necelých 27 percent vidí slabinu v medializácii a nevýraznom pôsobení na scéne a niečo vyše 22 percent SNS vyčíta, že je menej národná ako bola.

Vyše päťdesiat percent potenciálnych voličov by SNS nedalo svoj hlas, ak by na čele zostal Danko.

Aj táto skupina respondentov odpovedala na otázku, koho by postavili do čela SNS. Danko získal 38 percent hlasov, Hrnko 39,13 percenta.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #Anton Hrnko