Česi majú na pľúcnej ventilácii 69 ľudí

V Česku rekordne pribúdajú nakazení koronavírusom. Na umelej pľúcnej ventilácii alebo mimotelovej podpore životných funkcií je trikrát viac ľudí ako pred mesiacom.

13.09.2020 08:30 , aktualizované: 21:10
Virus Outbreak Brazil - Animal Adoptions Foto: ,
Útulok pre psov v brazílskom Rio de Janeiro našiel cestu ako ponúknuť zvieratká záujemcom, keď pre koronavírus adopcie klesli takmer na nulu. Zvieratko ponúkajú virtuálne a ľuďom ho privezú vykúpané, sterilizované a s potrebnými očkovaniami.
debata (138)

21:09 Izraelská vláda schválila v celej krajine trojtýždňovú karanténu, ktorá nadobudne účinnosť od piatku. Opatrenie, ktorého cieľom je zabrzdiť šírenie koronavírusu, oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Podľa predsedu vlády je obmedzenie pohybu v krajine potrebné zaviesť, pretože podľa varovania expertov by zdravotný systém nemusel byť schopný zvládnuť predpokladaný nárast počtu ťažkých prípadov nákazy, ak sa nič nepodnikne. Podrobnosti zatiaľ vláda neoznámila, ale podľa serveru The Times of Israel obsahujú zákaz vychádzať von ďalej než 500 metrov od domova, s výnimkou nevyhnutných nákupov. Budú uzavreté školy, nákupné strediská, hotely a zrušené voľnočasové aktivity. Supermarkety a lekárne zostanú otvorené a fungovať má ďalej donášková služba. Netanjahu okrem iného povedal, že zhromaždenie budú obmedzené vo vnútorných priestoroch na najviac desať ľudí a vonku na dvadsať.

Izrael v posledných týždňoch zažíva prudký nárast potvrdených prípadov nákazy a miernejšie opatrenia doteraz nepriniesli želaný výsledok. Krajina má teraz v prepočte na počet obyvateľov jedno z najvyšších temp šírenia nákazy, napísala agentúra AP.

16:55 Popredný minister izraelskej vlády odstúpil v nedeľu z funkcie na protest proti očakávanému rozhodnutiu kabinetu o celoštátnom „lockdowne“, ktorý by mal platiť v období židovského Nového roka. Informovala o tom agentúra AP. Minister výstavby Jaakov Licman, ktorý počas počiatočného šírenia nového koronavírusu v Izraeli pôsobil ako minister zdravotníctva, kritizoval očakávané opatrenia ako extréme s tým, že spôsobia neprimerane vysoké utrpenie verejnosti. Licman, ktorý vedie vplyvnú ultraortodoxnú frakciu v koaličnej vláde, vyjadril rozhorčenie najmä nad opatreniami, ktoré veriacim židom obmedzia účasť na spoločným modlitbách v synagógach počas nadchádzajúcich sviatkov. Izrael bol na začiatku pandémie uvádzaný ako príklad za zavedenie prísnych obmedzení pohybu ľudí a celoštátny lockdown. Po opätovnom otváraní ekonomiky v máji, ktoré kritici označili za unáhlené, sa však počet nových prípadov nákazy v krajine výrazne zvýšil, v dôsledku čoho vláda obnovila niektoré opatrenia. V čase, keď krajina každodenne hlási rekordné počty nových prípadov, by mala vláda podľa očakávaní v nedeľu hlasovať za ďalší celoštátny lockdown. Izrael dosiaľ zaregistroval viac ako 150 000 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 a vyše 1 100 úmrtí. Vzhľadom na svoju populáciu deväť miliónov obyvateľov patrí táto krajina aktuálne medzi najhoršie zasiahnuté na svete, konštatuje AP.

15:59 V Česku sa už začala druhá vlna koronavírusovej epidémie. Vyhlásil to v nedeľu v programe Českej televízie Otázky Václava Moravca epidemiológ a splnomocnenec vlády pre vedu a výskum v zdravotníctve Romana Prymula. Upozornil zároveň na to, že počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 môže rýchlo vzrásť. Ak sa bude explozívny nárast prípadov zvyšovať i naďalej, „za 14 dní až tri týždne môže byť rovnako vysoký počet hospitalizovaných ako na jar“, varoval Prymula, ktorý počas nástupu pandémie nového koronavírusu viedol český ústredný krízový štáb. „Je tu druhá vlna,“ povedal Prymula a pripomenul, že aj v Rakúsku už vyhlásili, že prišla druhá vlna pandémie COVID-19. Prymula dodal, že na český trh sa čoskoro dostanú nové testy na koronavírus a bude sa viac testovať. Do 15. októbra by podľa jeho slov mohla denná kapacita testovania vzrásť z 18.000 na 40.000 testov. Česko je vzhľadom na počet prípadov infikovaných na 100 000 obyvateľov treťou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ po Španielsku a Francúzsku, uvádza portál ČT24.

14:05 Štyria cudzinci si aj napriek výzve personálu čerpacej stanice Sekule odmietli prekryť horné dýchacie cesty rúškom. Policajti im udelili blokovú pokutu vo výške 200 eur. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková s tým, že k prípadu došlo v piatok. „Polícia sa aj naďalej bude zameriavať na kontrolu dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR. Nosiť rúško na miestach s vyššou koncentráciou osôb, ako sú obchodné centrá, športové a kultúrne podujatia, priestory mestskej hromadnej dopravy, stanice i vlaky, je našou povinnosťou,“ dodali policajti s výzvou, aby ľudia v súvislosti s novým koronavírusom chránili nielen seba, ale aj ostatných.

12:25 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v nedeľu varoval pred ďalším rozširovaním koronavírusovej pandémie v krajine. Vo vyhlásení pre tlačovú agentúru APA uviedol, že sa obracia na obyvateľov s „dôraznou výzvou“, aby dodržiavali prijaté opatrenia, pričom očakáva prekročenie 1000 nových prípadov nákazy za deň. „To, čo práve zažívame, je začiatok druhej vlny. Počty nakazených sa zo dňa na deň zvyšujú,“ uviedol Kurz. „Kým pred dvoma týždňami to bolo okolo 350 infikovaných za deň, včera (v sobotu) sme ich už mali viac ako 850. Mimoriadne dramatický je vývoj vo Viedni, kde je zaznamenávaných približne 50 percent všetkých nových infekcií v Rakúsku. A čoskoro dosiahneme hranicu 1000 novoinfi­kovaných za deň,“ vyhlásil šéf rakúskej vlády.

„Prosím obyvateľov, aby dodržiavali všetky opatrenia, zredukovali sociálne kontakty, nosili ochranu úst a nosa a všade zachovávali odstup, nakoľko je to možné,“ apeloval Kurz. Kancelár však podľa vlastných slov celkovo nezmenil svoj postoj z konca augusta v tom, že vidno „svetlo na konci tunela“ – a tiež že leto v budúcom roku bude už všeobecne znova „normálne“. Počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň zreteľne klesol nielen vo Viedni, ale aj v celom Rakúsku. Tamojšie ministerstvá vnútra a zdravotníctva hlásili v nedeľu 463 novoinfiko­vaných, z nich 149 vo Viedni, informovala agentúra APA.

V sobotu oficiálne údaje ukázali 869 pozitívnych výsledkov testov za posledných 24 hodín, z toho 444 vo Viedni, kde išlo o najvyšší denný prírastok novoinfikovaných od začiatku pandémie.

11:12 Podľa informácií denníka Pravda sa niektoré stredné školy vo Viedni v súvislosti s narastajúcou 2. vlnou pandémie koronavírusu pripravujú na dištančné formy štúdia z domova. Spomína sa termín už od pondelka 21. septembra.

8:50 Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahol v sobotu vo veku 88 rokov sýrsky podnikateľ Muhammad Machlúf. Ide o strýka sýrskeho prezidenta Bašára Asada a otca magnáta Rámího Machlúfa. Agentúru AFP podľa TASR informovali o tom dva zdroje z rodiny. Muhammad Machlúf, brat Asadovej matky, bol považovaný za pilier režimu Háfiza Asada, zosnulého otca súčasného prezidenta. Machlúfa, jedeného z najvýznamnejších sýrskych podnikateľov v 70. a 80. rokoch 20. storočia, previezli 23. augusta 2020 do nemocnice v hlavnom meste Damask, informovali miestne médiá. Podľa AFP Machlúf už dávno odovzdal podnikanie svojmu synovi Rámímu, ktorý vytvoril obchodné impérium v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Od začiatku pandémie Sýria – v zónach kontrolovaných vládou – oficiálne zaznamenala 3 476 prípadov infekcie novým typom koronavírusu a 150 súvisiacich úmrtí. Koronavírus prispel k ťažkostiam štátu zničeného občianskou vojnou, ktorá trvá od roku 2011. V konflikte zahynulo viac ako 380 000 ľudí, dodala AFP.

8:30 V Českej republike pribudlo v sobotu 1 541 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je už tretí deň po sebe rekordný denný nárast. Vyplýva to z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, o ktorých podľa TASR informoval spravodajský server TN.cz. Predošlou najvyššou dennou hodnotou bolo 1447 novoinfi­kovaných, ktorým ochorenie COVID-19 potvrdili v piatok. Doterajším maximom za niektorú sobotu bolo 507 prípadov z minulého týždňa. Počet nových prípadov v Česku prekračuje 1000 od utorka, odkedy stúpa.

Celkovo v Česku potvrdili 35 401 prípadov nákazy a 453 súvisiacich úmrtí. V krajine sa z koronavírusovej choroby vyliečilo 21 209 ľudí. Laboratóriá vykonali viac než milión testov. Aktuálne bojuje s týmto ochorením 13 739 ľudí. Hospitalizovaných je 297 pacientov, z nich 69 na umelej pľúcnej ventilácii alebo mimotelovej podpore životných funkcií, čo je trikrát viac ako pred mesiacom, píše TN.cz.

Server tiež uvádza, že vývoj v jednotlivých okresoch sa rýchlo mení. Najhoršie je na tom okres Plzeň-juh, kde evidujú 162,24 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, nasledujú Kladno (141,76) a Praha (136,83).

Zo štatistík ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že medzi potvrdenými infikovanými je 2176 detí vo veku do 14 rokov, pričom najpočetnejšou skupinou nakazených tvoria ľudia vo veku 25 – 34 rokov.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus