Slovenské národné stredisko pre ľudské práva bude viesť Porubänová

Novou výkonnou riaditeľkou Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) sa stala sociologička a odborníčka na rodovú rovnosť Silvia Porubänová. Do funkcie ju v piatok zvolila správna rada strediska. TASR o tom informovala Beáta Babačová zo SNSĽP.

25.09.2020 19:51
debata (14)

O funkciu výkonnej riaditeľky sa uchádzala aj aktivistka v oblasti ľudských práv a bývalá riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová.

Silvia Porubänová je absolventkou sociológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala v akademickom i mimovládnom priestore, od začiatku profesionálnej kariéry sa zaoberala problematikou rovnakých príležitostí mužov a žien a ľudskoprávnym aspektom uplatňovania zásady rovného zaobchádzania či sociálnej inklúzie. Do júla 2020 pôsobila ako riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Je držiteľkou zlatej medaily Medzinárodného roku rodiny i čestného uznania OSN. Angažuje sa aj v iniciatívach zameraných na zvýšenie spoločenskej a politickej participácie žien a marginalizovaných skupín obyvateľstva. Je autorkou, spoluautorkou a editorkou mnohých knižných publikácií v oblasti ľudských práv. Verejnosti je známa aj zvyšovaním povedomia o spoločensky citlivých témach, akými sú umelé prerušenie tehotenstva, migrácia a práva LGBTI komunít.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvia Porubänová