Trump s manželkou sú infikovaní. Prezident má iba mierne príznaky

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania majú pozitívne testy na koronavírus. Šéf Bieleho domu to oznámil v piatok na Twitteri. "Okamžite začíname karanténu a proces rekonvalescencie. Spoločne sa z toho dostaneme!" uviedol. Trumpov lekár povedal, že obaja sú v dobrom stave.

02.10.2020 05:50 , aktualizované: 22:41
debata (172)

22:30 Európska lieková agentúra (EMA) začala preverovať bezpečnosť lieku proti novému koronavírusu remdezivir, pretože niektorí pacienti, ktorí ho užívali, hlásili vážne problémy s obličkami. Informáciu priniesla v piatok tlačová agentúra AP. EMA ako regulačný úrad Európskej únie dozerá na bezpečnosť liekov. Úrad oznámil, že nie je jasné, či remdezivir spôsobuje hlásené „akútne poškodenie obličiek“, ale celá záležitosť „si vyžaduje ďalšie vyšetrovanie“.

Remdezivir dostal od EMA 3. júla podmienečné povolenie na dodávanie na trh a môže sa použiť na liečbu ľudí starších než 12 rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ktorí potrebujú podpornú liečbu kyslíkom. Schválenie lieku prebehlo v zrýchlenom procese pod podmienkou, že po udelení tohto povolenia budú odovzdané ďalšie vedecké dôkazy. EMA uviedla, že možný problém s toxicitou pre obličky spôsobenou remdezivirom bol posudzovaný aj vtedy, keď bolo udelené podmienečné povolenie a opieralo sa prevažne o štúdie na zvieratách. EMA poznamenala, že poškodenie obličiek môžu zapríčiniť aj iné faktory vrátane cukrovky a koronavírusu. Regulačný úrad EÚ ďalej informoval, že odporúčania na použitie remdeziviru zostávajú nezmenené – lekári už dostali inštrukcie, aby sledovali pacientov, či pred začiatkom liečby majú zdravotné ťažkosti s obličkami, a aby liek nepoužili u pacientov s už známymi problémami s obličkami.

20:10 Epidemiológovia a doktori neodporúčajú školy v prírode a považujú ich v tejto situácii za rizikové. Ak si škola objednala skolu v prirode pred 30. septembrom a musela ju zrušiť, storno poplatok môže zaplatiť z príspevku na skolu v prirode. Informuje o tom vo svojom profile na sociálnej sieti minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Škola môže na úhradu nákladov na storno poplatky v rozsahu uzatvorenej zmluvy použiť finančné prostriedky pridelené vo forme príspevku na školu v prírode za predpokladu, že objednávka/zmluva bola uzatvorená s dátumom do 30. septembra a termín plánovaného nástupu do školy v prírode je od 2. septembra do 31. decembra," uvádza sa na webe rezortu školstva.

19:25 Na klinike Segedínskej univerzity (SZTE) v rámci klinických testov nasadia prvýkrát v Maďarsku pacientom trpiacim na ochorenie COVID-19 liek Avigan s účinnou látkou favipiravir, ktorý bol vyvinutý v Japonsku. Informovala o tom v piatok agentúra MTI. Avigan má skrátiť čas zotavenia a znížiť počet komplikácií počas ochorenia spôsobovaného vírusom SARS-CoV-2, uviedla univerzita, podľa ktorej tento liek darovala na výskum japonská vláda 44 krajinám, medzi nimi aj Maďarsku.

V Japonsku je favipiravir široko používaný ako základ na liečbu vírusových ochorení. Klinické štúdie v uplynulom polroku v Japonsku potvrdili, že u pacientov nakazených koronavírusom v počiatočnom štádiu zápalu pľúc Avigan zabránil množeniu vírusu a v priebehu 12 dní zmiernil klinické príznaky, ako napríklad horúčka či problémy s dýchaním. U mnohých sa podľa univerzity takto podarilo predísť intenzívnej terapii.

19:07 Tamer 20-tisíc zamestnancov spoločnosti Amazon v prvej línii v USA malo pozitívny test alebo sa predpokladá, že boli pozitívni na ochorenie COVID-19. Firma o tom informovala vo štvrtok a uviedla, že miera nákazy jej zamestnancov je hlboko pod úrovňou bežnej populácie v USA. Je to po prvý raz, čo Amazon odhalil takéto dáta, pričom sa tak stalo po mesiacoch nátlaku od zamestnancov a pracovných skupín.

Amazon v podnikovom blogu uviedol, že údaje poskytol ako súčasť svojej snahy informovať zamestnancov a zdieľať podrobnosti a najlepšie postupy s vládami a inými spoločnosťami. Spoločnosť preskúmala dáta 1,37 milióna zamestnancov Amazonu a jeho reťazca Whole Foods Market v USA z obdobia od 1. marca do 19. septembra.

18:48 V Prahe stále pokračuje negatívny trend ochorenia COVID-19, denný priemerný prírastok za posledný týždeň je tam 430 prípadov, t.j. 32 prípadov na 100 000 obyvateľov, povedala k vývoju v metropole hlavná česká hygienička Jarmila Rážová. Dodala, že stále platí fakt, že pozitívnymi prípadmi sú predovšetkým mladí ľudia. Tieto prípady súvisia tiež hlavne so školami a voľnočasovými školskými aktivitami, doplnila ešte Rážová.

Z dôvodu narastajúceho počtu infikovaných ľudí začne od pondelka platiť v Česku núdzový stav. V červených a oranžových regiónoch sa na dva týždne uzavrú stredné a vysoké školy. Platiť budú aj ďalšie opatrenia.

18:45 Do červeného stupňa českého semafora, ktorý znamená komunitný prenos koronavírusu, sa k metropole Praha pridali aj tri okresy: Uherské Hradiště, Praha-západ a Praha-východ. Informácie oznámil v piatok na tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Roman Prymula. Jeho ministerstvo začne od pondelka 5. októbra zverejňovať údaje súvisiace s koronavírusom, lebo chce bojovať proti fake news (falošným správam), ako povedal Prymula citovaný portálom Novinky.cz.

18:22 Šéf kancelárie amerického prezidenta Trumpa Mark Meadows v piatok vyhlásil, že je optimistický ohľadne rýchleho uzdravenia prezidenta z ochorenia COVID-19. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. „Obaja sú dobre naladení. Prezident má mierne príznaky a snažíme sa nielen zaistiť, aby bolo jeho zdravie, bezpečie a nálada dobré, ale o to isté sa snažíme aj pre všetkých Američanov,“ dodal.

Meadows ešte uviedol, že „americký ľud sa môže spoľahnúť, že máme prezidenta, ktorý si nielen robí svoju prácu, ale si ju aj robiť bude“. „Som optimistický v tom, že sa veľmi rýchlo a skoro uzdraví,“ povedal. „Nebudem zachádzať do podrobností liečby, ktorú podstupuje alebo nepodstupuje. Má mierne príznaky. Lekár bude naďalej odborne posudzovať jeho stav priamo v rezidencii. Tam teraz prezident je.“

17:52 Nový koronavírus potvrdili ďalších trom zamestnancom Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rovnako ako pred časom ide o pracovníkov technicko-hospodárskeho úseku. Informovala o tom v piatok regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.Hy­gienici ešte v stredu potvrdili koronavírus u deviatich pracovníkov NsP v Bojniciach. Chod zdravotníckeho zariadenia v prípade starostlivosti o pacientov podľa námestníka Milana Henčela nie je ohrozený a nemocnica v nej pokračuje ďalej v plnom rozsahu. „Niektoré oddelenia však majú obmedzenú prevádzku plánovaných operácií a plánovaných hospitalizácií, ale zdravotná starostlivosť je zabezpečená,“ ozrejmil.

17:50 Hygienici evidujú pozitívne prípady aj v Centre sociálnych služieb (CSS) Bôrik v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). „V prípade CCS sme zistili pozitívnu pacientku, ktorá ležala v NsP v Bojniciach. Na základe toho sme špecifikovali úzke kontakty a vyšla nám tam jedna zamestnankyňa a ešte jedna pacientka pozitívna. Naďalej tam je epidemiologické šetrenie a čakáme na výsledky,“ spresnila regionálna hygienička Tornócziová.

16:34 Prezidentský kandidát Demokratickej strany Joe Biden v piatok zaželal prezidentovi Trumpovi a jeho manželke rýchle zotavenie. Biden ubezpečil, že spolu so svojou manželkou Jill sa budú modliť za zdravie a bezpečie prezidenta USA a jeho rodiny. Biden a Trump sú súpermi v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 3. novembra. Podľa posledných prieskumov Biden nad Trumpom celoštátne vedie o päť až desať percentuálnych bo­dov.

16:30 Americký prezident Donald Trump má mierne prejavy nákazy koronavírusom vrátane príznakov „podobných nachladnutiu“. Informoval o tom v piatok denník The New York Times s odvolaním sa na dva zdroje. Fakt, že Trump mal pozitívny test, tiež znamená, že koronavírusu SARS-CoV-2 mohli byť vystavení aj ďalší vysokopostavení úradníci jeho administratívy, ktorí tiež môžu ísť do karantény. Nemenovaný úradník Bieleho domu v piatok podľa agentúry AP uviedol, že prebieha sledovanie kontaktov.

Trumpov najmladší syn Barron mal negatívny test na koronavírus, uviedla agentúra AFP. Trumpov lekár Sean Conley vo vyhlásení pre tlač informoval, že podľa jeho názoru bude prezident USA vykonávať svoje povinnosti „bez prerušenia“, kým sa zotaví. „Prezident aj prvá dáma sú v tejto chvíli v poriadku a plánujú počas rekonvalescencie zostať doma v Bielom dome,“ napísal Conley v správe, ktorú Biely dom poskytol médiám.

15:57 V Litve skončil núdzový stav, v platnosti ale zostáva niekoľko obmedzení. Ako informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojej webovej stránke, do Litvy je vo všeobecnosti možné pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dňovú povinnú karanténu, ak v krajine, z ktorej osoba prichádza, počet nakazených za posledných 14 dní nepresiahol 25 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

15:22 Trnavský samosprávny kraj zabezpečil pre všetkých 21 zariadení sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti antigénové rýchlotesty na ochorenie COVID-19. „Chceme umožniť operatívne a spoľahlivé testovanie v našich zariadeniach sociálnych služieb. Už pri prvom podozrení tak budeme môcť zabrániť šíreniu nového koronavírusu medzi klientmi a personálom,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Antigénové testy sú rýchlym a efektívnym nástrojom na zistenie zložiek vírusu, napríklad bielkovín, ktoré sa nachádzajú na povrchu vírusu. Najúčinnejšie sú medzi 3. a 5. dňom od prvých prejavov ochorenia, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie. Výsledok testu je známy po 15 minútach a jeho diagnostická citlivosť je viac ako 97 %.

14:57 Americký viceprezident Mike Pence mal negatívny test na koronavírus. Niekoľko hodín po tom, čo prezident Donald Trump oznámil, že mali s manželkou pozitívne testy, to potvrdil Penceov hovorca s tým, že sa má dobre a Trumpovcom praje úspešné uzdravenie. Ochorenie COVID-19 nepotvrdili ani u viceprezidentovej manželky Karen, píše spravodajský portál BBC.

14:40 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch 9 412 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 467 viac ako deň predtým, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na údaje operačného štábu pre boj proti šíreniu novej infekcie. Počet potvrdených prípadov prvýkrát od 1. júna presiahol hranicu 9000. Najviac nakazených (2704) pribudlo v Moskve. Jej starosta Sergej Sobianin vyzval minulý týždeň starých ľudí, aby zostali doma, a zamestnávateľom odporučil, aby umožnili prácu z domu. Za predchádzajúci deň pribudlo aj 186 úmrtí a z nemocníc prepustili 6054 vyliečených.

13:48 Ústavný súd (ÚS) SR dosiaľ odmietol 19 ústavných sťažností týkajúcich sa povinnej štátnej karantény, ktorú v apríli určil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. TASR to v piatok potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ústavný súd dospel k záveru, že napadnuté opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR je správny akt vydaný orgánom verejnej správy pri plnení jeho úloh preskúmateľný správnym súdom v rámci konania o správnej žalobe. Sťažovatelia nevyčerpali všetky účinné právne prostriedky na ochranu ich základných práv a slobôd, ktoré im priznáva zákon, a obrátili sa priamo na Ústavný súd, uviedla hovorkyňa. Nevyužitie zákonnej možnosti podať správnu žalobu nemožno podľa ÚS nahradzovať ústavnou sťažnosťou. Sťažovatelia na ÚS namietali porušenie práva na slobodu pohybu a pobytu.

13:40 Americký minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo sa nechal opätovne otestovať na prítomnosť koronavírusu a výsledok jeho testu bol negatívny. Novinárov o tom informoval v piatok počas návštevy Chorvátska, uviedla agentúra AP. Urobil tak po tom, ako v piatok ráno prezident USA Donald Trump oznámil, že spolu s manželkou Melaniou sú infikovaní. Pompeo zároveň prezidentskému páru zaželal rýchle uzdravenie. Naposledy sa podľa vlastných slov s Trumpom osobne stretol 15. septembra v Bielom dome. Pompeo sa v súčasnosti nachádza na päťdňovej pracovnej ceste v Európe a Chorvátsko je jeho poslednou zastávkou.

Pompeo uviedol, že testovaný na koronavírus bol štyrikrát v priebehu posledných dvoch týždňov. Zároveň dodal, že v rámci bezpečnostných opatrení uvažuje nad zrušením svojej sobotňajšej cesty na Floridu a nasledujúcej cesty do Ázie, počas ktorej navštívi Japonsko, Mongolsko a Južnú Kóreu.

13:16 Na Základnej škole s materskou školou Za kasárňou v bratislavskom Novom Meste sa objavil prípad koronavírusu. Pozitívne testovaný bol jeden zo žiakov druhého ročníka, v škole bol naposledy 23. septembra. Trieda je tak od 1. októbra zatvorená. „Veríme, že všetci 24 žiaci triedy a štyria pedagógovia, ktorých sa karanténa týka, budú v poriadku a hneď, ako to bude možné, sa vrátia do školy,“ uvádza mestská časť na svojej webovej stránke.

Podľa samosprávy ide momentálne o jediný aktívny prípad karantény, ktorý mestská časť eviduje na svojich ôsmich základných a 13 materských školách. Všetky ostatné základné a materské školy, ktorých je zriaďovateľom, fungujú v súčasnosti bez obmedzení, ale za sprísnených hygienických opatrení.

12:57 Pacientov nakazených koronavírusom bude Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku môcť hospitalizovať v novom covidovom pavilóne. Otvorili ho v piatok za účasti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO). Pavilón vznikol prestavbou budovy bývalej polikliniky. Jeho kapacita je 42 lôžok, z toho 13 je s možnosťou napojenia pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkové náklady na rekonštrukciu pavilónu predstavujú sumu 1,3 milióna eur.

12:42 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav v piatok o 09.30 h) 688 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to mierny pokles v porovnaní so 873 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období, informuje spravodajský portál OE24. Za uplynulých 24 hodín zaznamenala najväčší prírastok nakazených opäť spolková krajina Viedeň (266).

Pozitívne testovaných bolo v Rakúsku dosiaľ 46 783 osôb. Do piatka 09.30 h ochoreniu COVID-19 podľahlo 803 osôb a 37 186 ľudí sa vyliečilo. V nemocniciach je momentálne s koronavírusovým ochorením hospitalizovaných 472 osôb, z nich 100 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

12:38 Poľsko zaznamenalo ďalších 2292 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Úrady tiež zaznamenali 27 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 95 773 ľudí, z ktorých 2 570 zomrelo. Najviac nových prípadov (282) pochádza z Malopoľského vojvodstva.

Aktuálne je hospitalizovaných 2702 pacientov, 166 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V nariadenej karanténe sa nachádza 139 056 ľudí a 20 876 je pod epidemiologickým dohľadom. Celkovo sa v Poľsku vyliečilo z ochorenia COVID-19 71 353 osôb.

11:50 Prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii, ktorým testy potvrdili ochorenie COVID-19, vyjadrili podporu osobnosti z politiky a verejného života z celého sveta vrátane predsedu Európskej rady Charlesa Michela či indického premiéra Naréndru Módího. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. „Ukazuje to, že vírus nešetrí nikoho, vrátane tých, ktorí boli voči nemu skeptickí. Želám mu skoré uzdravenie,“ uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

Britský premiér Boris Johnson, ktorý mal ťažší priebeh ochorenia COVID-19, zaželal v piatok americkému prezidentovi a prvej dáme Melanii rýchle zotavenie. „Pozdravujem prezidenta Trumpa a prvú dámu. Dúfam, že sa obaja rýchlo uzdravia,“ napísal Johnson na Twitteri. Aj ruský prezident Vladimir Putin zaželal Donaldovi Trumpovi rýchle zotavenie. Zároveň vyjadril presvedčenie, že jeho „vitalita, dobrá nálada a optimizmus“ mu pomôžu zvíťaziť nad týmto nebezpečným vírusom.

11:23 Laboratórne testy v Maďarsku potvrdili za posledných 24 hodín nákazu koronavírusom v rekordných 1 322 prípadoch. Doposiaľ najvyšší prírastok s počtom 1 070 zaznamenali 20. septembra. S ochorením COVID-19 zomrelo 17 pacientov, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na vládnej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálny denný počet obetí je rovnaký s doteraz rekordným počtom registrovaným, ktorý bol 17. apríla. S ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje vírus SARS-CoV-2, zomrelo celkom 798 osôb.

10:41 Austrália v piatok oznámila čiastočné otvorenie svojich hraníc. Do miest Sydney a Darwin budú môcť od 16. októbra priletieť pasažieri bez povinnej karantény, ak predtým najmenej dva týždne strávili v tých častiach Nového Zélandu, ktoré nie sú považované za miesta väčšieho výskytu ochorenia COVID-19. Informoval o tom austrálsky minister dopravy Michael McCormack.

9:29 Rekordných 4633 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pribudlo na Ukrajine za uplynulých 24 hodín. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), píše agentúra Ukrinform.

Na Ukrajine bol už tretí deň po sebe zaznamenaný denný nárast potvrdených prípadov nákazy vyšší než 4000 – v stredu ich hlásili 4027 a vo štvrtok 4069. Podľa Ukrinformu svedčia tieto údaje o trende zrýchľovania šírenia nákazy.

Od začiatku pandémie bolo na Ukrajine potvrdených 217 661 prípadov koronavírusovej nákazy. Aktívnych prípadov je momentálne 116 809. Úrady evidujú aj 4261 súvisiacich úmrtí, pričom za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 68 ľudí. Z nákazy sa zotavilo vyše 96-tisíc ľudí.

9:20 Biskupi udelili dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných bohoslužbách. Dišpenz platí až do odvolania. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

O udelení dišpenzu biskupi vo štvrtok (1. 10.) informovali aj kňazov v diecézach. Kňazov zároveň požiadali, aby najmä veriacich, ktorí sú vo vyššej miere ohrození, poprosili, nech uprednostnia sledovania bohoslužieb prostredníctvom médií či internetu. Ide najmä o ľudí vo vyššom veku, taktiež trpiacich chronickými ochoreniami, ľudí po operačných zákrokoch, ako aj tých, ktorí sa starajú o seniorov.

Biskupi zdôraznili potrebu zvýšenej miery vzájomnej ohľaduplnosti aj obetavosti vzhľadom na obmedzenie počtu účastníkov na bohoslužbách. „Je nevyhnutné vyvinúť všetko úsilie, aby sa predišlo sporom a konfliktom. Zároveň požiadali kňazov, nech podľa miestnych okolností zorganizujú dodržanie počtu 50 osôb, napríklad cez delegovaného usporiadateľa alebo iným vhodným spôsobom,“ poznamenala KBS. Dôsledne sa tiež majú dodržať pravidlá vydané Úradom verejného zdravotníctva SR. (tasr)

7:44 V Nemecku vo štvrtok pribudlo 2673 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha. Podľa agentúry DPA je štvrtkový prírastok najvyšší od druhej polovice apríla.

Celkovo sa v Nemecku od začiatku epidémie nakazilo vírusom SARS-CoV-2 už 294 395 ľudí. S Covidom-19 zomrelo vo štvrtok ďalších osem pacientov, a celkom sa tak bilancia mŕtvych vyšplhala na 9508. Z ochorenia sa po nakazení uzdravilo už asi 259 500 ľudí. Preukázateľne infikovaných je tak v Nemecku teraz takmer 35-tisíc ľudí.

Najrýchlejšie nakazených pribúdalo v Nemecku na prelome marca a apríla, keď ich denne bývalo viac než 6 000. Denné počty infikovaných v nasledujúcich mesiacoch klesali, od konca júla ale zase rastú. V septembri sa začali opäť dostávať nad hranicu dvoch tisíc.

7:33 Osoby, ktorým je nariadená domáca izolácia, nebudú môcť v sobotných (3. 10.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí voliť. Nemôžu ani požiadať o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR. Títo voliči majú podľa rezortu prekážku práva voliť spočívajúcu v obmedzení osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

„Voliči, ktorí majú na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva nariadenú domácu izoláciu, majú prekážku práva voliť,“ uviedlo ministerstvo. Túto informáciu bude mať okrsková volebná komisia uvedenú v zozname voličov. „Takíto voliči nebudú môcť voliť ani osobne vo volebnej miestnosti, ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky,“ dodal rezort.

K volebným schránkam by malo prísť viac ako 32-tisíc voličov. Starostov či poslancov si budú voliť v 48 obciach. Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné. (tasr)

7:17 Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania majú pozitívne testy na nový druh koronavírusu. Šéf Bieleho domu to oznámil v piatok na Twitteri.

Podľa Trumpovho lekára Seana Conleyho mienia prezident a prvá dáma stráviť najbližšie dni v Bielom dome. „Očakávam, že prezident bude bez prerušenia pokračovať vo výkone svojich povinností, zatiaľ čo sa bude zotavovať,“ uvádza sa v komuniké.

Conley bez ďalších podrobností oznámil, že Trump aj Melania boli po pozitívnom teste na vírus SARS-CoV-2 v dobrom stave. Ako podotýka agentúra AP, u šéfa Bieleho domu je zvýšené riziko komplikácií spojených s Covidom-19, nakoľko má 74 rokov.

7:05 V Indii s Covidom-19 zomrelo už takmer sto tisíc ľudí. S odvolaním na miestne ministerstvo zdravotníctva o tom dnes informovala agentúra Reuters. Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo 81 484 prípadov nákazy koronavírusom.

Celkom sa v Indii vírusom SARS-CoV-2 nakazilo už zhruba 6,39 milióna ľudí. S Covidom-19 zomrelo za uplynulý deň ďalších 1095 ľudí, a celková bilancia sa tak vyšplhala na 99 773 mŕtvych.

6:34 Česká republika vo štvrtok zaznamenala 3493 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 12 úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19. Uviedol to v piatok na svojej webovej stránke spravodajský server iROZHLAS.cz z odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

Štvrtkový počet prípadov je najvyšší od začiatku pandémie a po druhý raz prekročil 3000 infikovaných. V ČR je v súčasnosti 39 391 nakazených osôb. Priebeh ochorenia je u väčšiny z nich ľahký alebo bezpríznakový. Vo vážnom stave je hospitalizovaných 198 osôb. Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 74 255 prípadov nákazy a 678 úmrtí.

5:50 Americký prezident Donald Trump sa spolu s manželkou Melaniou uchýli do karantény. Oznámil to na twitteri po tom, keď sa nákaza koronavírusom potvrdila u jeho blízkej poradkyne Hope Hicksovej. V izolácii by mali prezident a prvá dáma byť najmenej do okamihu, keď dostanú výsledky testov na vírus SARS-CoV-2, ktorým sa obaja podrobili, informovala agentúra AP.

„Hope Hicksová, ktorá tvrdo pracovala, bez toho aby si dala čo len malú prestávku, práve dostala pozitívny test na COVID-19. Hrozné!“ napísal Trump na twitteri. „Prvá dáma a ja čakáme na výsledky našich testov. Medzitým začneme karanténny proces!“ dodal.

Poradkyňa Donalda Trumpa Hope Hicksová Foto: SITA/AP, Alex Brandon
poradkyňa Donalda Trumpa Hope Hicksová Poradkyňa Donalda Trumpa Hope Hicksová

Krátko pred prezidentovým oznámením americké médiá informovali, že sa blízka Trumpova poradkyňa Hope Hicksová nakazila koronavírusom. Pozitívny výsledok testu dostala podľa agentúry AP vo štvrtok. Hicksová pritom v utorok letela s prezidentom na palube špeciálu Air Force One na predvolebnú debatu do Clevelandu a v stredu vrtuľníkom Marine One na míting do Minnesoty. Podľa AP začala Hicksová mierne príznaky choroby COVID-19 pociťovať pri návrate z Minnesoty. Bývalá modelka Hicksová pôsobila na čele tlačového oddelenia Bieleho domu od Trumpovho nástupu do funkcie prezidenta v roku 2016. Vo februári 2018 z preziden­tových služieb odišla, tento rok vo februári sa však vrátila a v Bielom dome pôsobí ako poradkyňa.

Pred oznámením na twitteri Trump v telefonickom rozhovore so stanicou Fox News povedal, že nevie, či sa od Hicksovej nakazil. „Trávime s ňou veľa času,“ priznal. Dodal, že on i jeho manželka Melanie sa nechali otestovať a teraz čakajú na výsledky. „Išiel som len na test a uvidíme, čo sa stane,“ povedal. Podľa AP je Hicksová zatiaľ najbližším spolupracovníkom prezidenta, u ktorého sa preukázala nákaza koronavírusom. V minulosti sa infekcia potvrdila u tlačovej hovorkyne viceprezidenta Mikea Penca Katie Millerovej, bezpečnostného poradcu Roberta O'Briena či jedného z prezidentových komorníkov. Kvôli predchádzajúcim prípadom nákazy začal Biely dom prezidentových spolupracovníkov denne testovať. Opatrenie sa týka podľa AP napríklad aj novinárov. Ako často sa necháva testovať sám prezident, nie je známe.

V Spojených štátoch sa koronavírusom od začiatku epidémie nakazilo už viac než 7,2 milióna ľudí. Viac ako 207 000 nakazených s COVIDOM-19 zomrelo.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #koronavírus