Štefanec víta posun vo vyšetrovaní smrti Jozefa Chovanca

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) víta posun vo vyšetrovaní smrti slovenského občana Jozefa Chovanca a zmenu prístupu belgickej polície k tomuto prípadu.

07.10.2020 17:18
Jozef Chovanec, Charleroi, incident, brutalita,... Foto:
Záber z videa z cely Jozefa Chovanca na letisku Charleroi, 24. 2. 2018.
debata (2)

Vypočutie slovenských svedkov incidentu môže podľa neho priniesť do celého prípadu „viac svetla" a pre rodinu Chovanca spravodlivosť. V tlačovej správe o tom informoval asistent Ivana Štefanca Michal Ďurman.

„V septembri som inicioval list vedeniu belgickej federálnej polície, v ktorom sme žiadali o vypočutie slovenských občanov, ktorí sa v inkriminovanom čase nachádzali na palube lietadla. Mnohí sa totiž na mňa obracali s prosbou o sprostredkovanie. Som rád, že vyšetrovatelia sa o nich začali konečne zaujímať a do tímu prizvali aj slovenského experta,“ priblížil Štefanec.

Europoslanec považuje za nepochopiteľné, že proces „trval tak dlho a belgická strana detaily prípadu tajila". Domnieva sa, že takéto správanie posilňuje extrémistické a protieurópske politické sily. Prípad Jozefa Chovanca je podľa neho potrebné dôkladne a nezávisle vyšetriť a ľudí zodpovedných za jeho smrť spravodlivo potrestať. „Je pozitívne, že sa k tomuto výsledku postupne približujeme,“ dodal Štefanec.

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. V auguste sa objavila informácia o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad telom občana SR Jozefa Chovanca hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec pravdepodobne zomrel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec