Pribudlo viac ako tisíc infikovaných aj úmrtia. Nebláznime, prosí Matovič

Na Slovensku pribudlo za stredu 1 037 nových potvrdených prípadov koronavírusu, spravilo sa 9 518 testov. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti, ako aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Ide zatiaľ o najvyšší zaznamenaný počet nových prípadov. Zároveň pribudli dve úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

08.10.2020 09:45 , aktualizované: 20:37
Igor Matovič Foto:
Predseda vlády Igor Matovič.
debata (824)

„Nebláznime, prosím! Buďme ľuďmi a pomôžme svojou zodpovednosťou a spolupatričnosťou tým najslabším, ktorí sa sami bez nás nevedia brániť,“ vyzýva premiér na Facebooku.

„Hygienici, sestry a lekári s vypätím všetkých síl ledva zvládajú nápor, ktorý je už 30krát väčší (podľa počtu pozitívnych) ako vo vlne prvej,“ zdôraznil Matovič a opäť požiadal občanov o mimoriadnu opatrnosť.

Matovič: Režim na hraniciach s Českom treba sprísniť

V súvislosti s pandémiou koronavírusu v Česku je na mieste otázka sprísnenia režimu na hraniciach. Uviedol to vo štvrtok premiér Matovič na tlačovej besede. Osobne si myslí, že by k sprísneniu malo dôjsť. Dodal, že by sa mali zamyslieť aj nad množstvom výnimiek pri prechode hraníc. Nevylúčil, že počas Dušičiek bude obmedzený pohyb ľudí.

VIDEO: Premiér Matovič o aktuálnej situácii s koronavírusom a iných témach.

Video

Dosah prijatých opatrení na zamedzenie šíreniu koronavírusu by sa mal ukázať najbližší víkend. Je to životná nevyhnutnosť, ak by nám počet prípadov naďalej rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie, poznamenal premiér.

Predseda vlády ďalej povedal, že antigénové testy by mali byť na Slovensku v utorok. Netreba ich brať podľa Matoviča ako všeliek. Pripomenul, že antigénové testy zachytia tri pozitívne osoby na koronavírus z desiatich. Mali by nám výrazne pomôcť pri zachytení ľudí, ktorí sú najinfekčnejší a najnebezpečnejší pre ostatných, doplnil.

Hygienici a zdravotníci zvládajú podľa Matoviča 30-násobok pozitívne testovaných oproti tomu, čo zvládali v prvej vlne. Pripomenul, že v niektorých nemocniciach sa už uskutočňuje reprofilizácia oddelení, čím sa zvýši počet lôžok pre pacientov s COVID-19 o osem- až deväťnásobok.

Určite hrozia odklady ošetrení tam, kde budeme musieť uvoľňovať lôžka pre COVID pacientov. Všade si bude zdravotný personál klásť otázku, kto má prednosť, hovorí Matovič.

Pribudli dve úmrtia

Potvrdené úmrtie je podľa Eliášovej u 52-ročnej pacientky, ktorá zomrela 12. septembra v nemocnici v Michalovciach. Druhým potvrdeným je skon 91-ročnej pacientky 22. septembra vo fakultnej nemocnici v Prešove. Celkovo Slovensko eviduje 57 úmrtí na toto ochorenie.

Ako uviedlo MZ na sociálnej sieti, uplynulý deň sa vyliečilo ďalších 153 ľudí, celkovo evidujeme už 5 353 vyliečených.

V nemocniciach je hospitalizovaných 352 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 303 z nich. Na JIS je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 27 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 15 726, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 518 231 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je podľa MZ na Slovensku aktuálne 10 316.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (85), Bardejov (73), Prešov (65), Trebišov (56), Nitra (48), Veľký Krtíš (48), Košice (44), Námestovo (43), Trnava (37), Žilina (31), Sabinov (30), Tvrdošín (28), Martin (23), Poprad (23), Banská Bystrica (21), Dunajská Streda (21), Dolný Kubín (19), Liptovský Mikuláš (19), Brezno (18), Michalovce (17), Považská Bystrica (15), Prievidza (15), Vranov nad Topľou (14), Košice a okolie (12), Senec (12), Púchov (11), Sobrance (11), Stropkov (10), Zvolen (10), Hlohovec (9), Humenné (9), Myjava (9), Nové Zámky (9), Spišská Nová Ves (9), Komárno (8), Svidník (8), Trenčín (8), Zlaté Moravce (8), Gelnica (7), Malacky (7), Detva (6), Ilava (6) a Žiar nad Hronom (6).

Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Bánovce nad Bebravou, Kežmarok, Lučenec, Senica, štyri prípady mal okres Skalica, po tri prípady pribudli okresy Čadca, Krupina, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Snina, Šaľa, Topoľčany a Žarnovica. Dva prípady boli v okresoch Galanta, Levice, Piešťany, Rimavská Sobota, Rožňava, Stará Ľubovňa, jeden prípad zaznamenali okresy Banská Štiavnica, Bytča, Levoča, Medzilaborce, Poltár a Ružomberok.

Polícia zvyšuje dohľad nad dodržiavaním opatrení na Orave

Na Orave panuje v súčasnosti najhoršia epidemiologická situácia. Infikovaných koronavírusom je už viac ako 1 300 obyvateľov a ich počet stúpa. Na nepriaznivú situáciu v regióne reaguje polícia zvýšeným dohľadom nad dodržiavaním opatrení. Ich porušenie potrestajú pokutami, nezodpovedným však môžu hroziť aj vyššie tresty. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

„Za zvýšenými číslami, ktoré bezprostredne ohrozujú všetkých občanov z oblasti stoja predovšetkým nezodpovedné skupiny ľudí, ktoré nerešpektujú mimoriadne nariadenia. Napriek zákazu organizujú svadobné hostiny, rodinné oslavy a hromadné kamarátske stretnutia. Keďže svojim konaním zaujali egoistický postoj ťažko uveriteľných rozmerov, ktorým povyšujú popíjanie alkoholu nad hodnotu ľudského života, Policajný zbor pristúpi k ráznym a okamžitým zvýšeným kontrolám”, uviedla polícia vo svojom statuse.

V prípade zistenia porušenia mimoriadnych nariadení budú občania sankcionovaní pokutou vo výške tisíc eur. Ak vo svojom konaní budú pokračovať, sankcia im bude udelená opätovne. Ako policajti upozornili, nezodpovedným osobám nehrozí iba finančná pokuta, ale aj niekoľkoročný trest odňatia slobody v prípade preukázania spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Polícia sa bude aktívne venovať aj takýmto prípadom a vyšetrované osoby budú musieť strpieť nevyhnutné úkony na preskúmanie danej situácie.

Premiér v skoršom statuse poukázal na to, že na Orave sa napriek vysokému počtu prípadov koronavírusu obchádzajú pravidlá a v utajení sa tam konajú svadby a oslavy.

V Bratislavskom kraji zatvorili pre ochorenie COVID-19 ďalšie triedy

Pre výskyt ochorenia COVID-19 prerušili bratislavskí hygienici vyučovanie v ďalších triedach. Z rovnakého dôvodu majú do soboty prerušený tréningový proces hádzanárski dorastenci Športového klubu polície Bratislava. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave o tom informoval na sociálnej sieti.

Po jednej triede zatvorili hygienici do 10. októbra v Spojenej škole na Ostredkovej ulici a v Spojenej škole na Novohradskej ulici. O dva dni dlhšie budú zatvorené aj dve triedy v Základnej škole na Mudroňovej ulici a do 15. októbra je vyučovanie prerušené u študentov druhého ročníka v Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa.

824 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus