Ministerstvo spravodlivosti meria, ako sú zaťažení sudcovia

Ministerstvo spravodlivosti meria pracovnú záťaž sudcov. Hlavným cieľom projektu je dosiahnuť rovnomerné pracovné zaťaženie sudcov krajských a okresných súdov SR a zvýšenie transparentnosti i efektívnosti prideľovania personálnych zdrojov. TASR to potvrdil hovorca MS SR Peter Bubla.

10.10.2020 11:04
debata (1)

Meranie realizujú priamo sudcovia, ktorí sa dobrovoľne rozhodli zapojiť do zberu časových údajov o ich činnosti. „Údaje zaznamenajú anonymne formou ‚denníka sudcovského dňa‘ a poskytnú ich Analytickému centru MS SR prostredníctvom elektronickej webovej aplikácie vyvinutej špeciálne na tento účel.“ spresnil hovorca.

Ďalej uviedol, že metodika prípadov využíva údaje z merania pracovnej záťaže a zameriava sa na hlavné kategórie sudcovských aktivít. „Napríklad vedenie pojednávania, prípravu na pojednávanie, prípravu rôznych druhov súdnych rozhodnutí, administratívne činnosti či iné sudcovské aktivity, ktoré bezprostredne nesúvisia s prideleným prípadom,“ informoval.

Výskumný projekt by mal byť podľa Bublu schopný zodpovedať na viacero otázok. „O koľko je viac alebo menej časovo náročný jeden typ prípadu v porovnaní s iným? Aký je priemerný čas potrebný na vyriešenie určitého množstva prípadov daného typu? Koľko sudcovského času, respektíve koľko sudcov si vyžaduje spracovanie prílevu nových prípadov na daný súd? Ako alokovať financie a pracovnú záťaž tak, aby zohľadňovali náročnosť prípadov,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #ministerstvo spravodlivosti