Nočná šichta. Záchranári hľadali v horách troch Poliakov, inde Slováka

Horskí záchranári mali počas noci veľa práce. Hľadali troch Poliakov a takisto pátrali po stratenom Slovákovi.

11.10.2020 14:52
debata

Horskí záchranári zo Západných Tatier pátrali v nedeľu od skorého rána po trojici poľských turistov v oblasti Babej hory. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

„Skupina turistov ešte predchádzajúci deň smerovala po modrom turistickom chodníku od Pilska na chatu Markowe Szczawiny. Traja členovia skupiny sa počas túry oddelili a posledný kontakt s nimi bol v sobotu o 21.00 h, keď udávali, že sa nachádzajú na žltom turistickom chodníku. Odvtedy sa skupina s nimi nevedela telefonicky spojiť,“ informuje HZS.

Na miesto odišli dvaja profesionálni a dvaja zmluvní záchranári HZS, ktorí prehľadali zvážnice, chodníky, prístrešky a poľovnícke posedy v okolí Modralovej, Gluchačiek a Vyšného tajchu. V ranných hodinách hľadané osoby našli záchranári na poľskej strane.

Nezvestného Slováka našli v kosodrevine

Horskí záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Západné Tatry pátrali od soboty do nedeľného rána po 53-ročnom turistovi, ktorý sa odpojil od skupiny a stratil sa počas zostupu z Jamníckeho sedla.

Ako informovala HZS na svojej webovej stránke, jeho spoločníci po návrate na Žiarsku chatu po nejakom čase kontaktovali HZS. Telefonicky sa nepodarilo s mužom spojiť ani im, ani záchranárom.

„Na základe získaných informácií od oznamovateľa odišli nezvestného Slováka hľadať do terénu. Po niekoľkých hodinách pátrania v sťažených podmienkach sa im podarilo na základe zvukovej signalizácie nezvestného nájsť. Nachádzal sa pri potoku v kosodrevine v lokalite pod Kokavskými záhradami,“ informuje HZS.

Muž bol bez zranení, schopný pohybu a v sprievode záchranárov zostúpil do ústia Jamníckej doliny, odkiaľ ho terénnym vozidlom transportovali k Domu HZS v Žiarskej doline. Odtiaľ na vlastnú žiadosť pokračoval v sprievode známych a pátracia akcia sa o piatej ráno ukončila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry #horskí záchranári