Prezidentka podpísala novelu týkajúcu sa ÚVZ, časť napadne na Ústavnom súde

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zároveň sa rozhodla, že sporné ustanovenie zákona napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Z novely vyplýva, že nezrovnalosti v súvislosti s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v boji s pandémiou koronavírusu sa majú odstrániť.

14.10.2020 12:00 , aktualizované: 18:49
debata (75)

VIDEO: Mikas: Sme vo vážnej epidemiologickej situácii.

Video

Za protiústavné považuje nové ustanovenie, ktoré hovorí, že „právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené“. Prezidentka tvrdí, že Ústava SR zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov. „Je síce možné zákonom upraviť medze uplatňovania tohto práva, avšak nie je možné žiadne ústavné právo zákonom odobrať alebo vylúčiť. V praxi by to znamenalo, že štát by nezodpovedal ani za škody spôsobené prípadným nezákonným uplatňovaním tejto novely,“ vysvetlila hlava štátu.

Prezidentka sa rozhodla novelu podpísať vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Zároveň požiada ÚS o preskúmanie súladu sporného ustanovenia s ústavou bez toho, aby bola pozastavená účinnosť zákona ako celku.

Fico a Raši hovoria o ústavnoprávnych problémoch

Novelou zákona o ochrane verejného zdravia sa podľa Smeru premiér Igor Matovič (OĽANO) zbavuje zodpovednosti za boj s pandémiou koronavírusu. Všetko podľa strany prenáša na ÚVZ, ktorého nariadenia novela upravuje. Nezaradený poslanec Richard Raši namieta, že novela môže spôsobiť v budúcnosti škody, pretože niektoré jej ustanovenia nemusia byť v súlade s inými zákonmi či Ústavou SR.

Fico tvrdí, že koaliční poslanci uznali, že zákon bol šitý veľmi rýchlo, mnoho jeho ustanovení môže vyvolávať ústavnoprávne problémy. Nevyriešil sa podľa neho problém nezákonnosti rozhodnutí úradov verejného zdravotníctva prijatých pred schválením novely. Myslí si, že to môže spôsobiť vlnu podaní na súdy. „Máme veľkú výhradu voči ustanoveniu, že pri uplatňovaní opatrení, ktoré bude mať podľa tohto zákona ÚVZ právo prijímať, nebude možné podávať žiadne návrhy na náhradu škody alebo ušlého zisku. My s týmto nemôžeme súhlasiť, pretože je to výrazné obmedzenie základných práv,“ povedal.

Raši kritizuje aj to, že sa koalícia snažila do zákona vložiť povinné očkovanie, čo napokon podľa jeho slov po tlaku poslancov vypustili. Negatívne vníma i to, že novela znemožňuje požiadavky na kompenzácie rôznym prevádzkam. „Nemyslíme zisk, ktorý v minulom období mali a teraz nemajú, ale nebudú mať nárokovateľné ani kompenzácie strát prevádzkových, teda financií, ktoré stratili a súvisia aj s udržaním podniku ako takého,“ poznamenal.

Nezrovnalosti pri opatreniach ÚVZ pre pandémiu sa odstránia

Novou legislatívou sa majú vyjasniť postavenie nariadení ÚVZ a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie.

Právna úprava po novom hovorí, že ak je opatrenia potrebné nariadiť na celom území SR, jeho určitej časti alebo pre skupinu inak ako jednotlivo určených osôb, nariaďuje ich ministerstvo zdravotníctva, ÚVZ alebo RÚVZ všeobecne záväzným právnym predpisom. Ten sa bude označovať ako vyhláška a nadobudne platnosť vyhlásením v plnom znení vo Vestníku vlády SR.

Novela má tiež zaviesť nové právne nástroje na boj s pandémiou. Úrady verejného zdravotníctva budú môcť nariadiť podmieňovanie vstupu do prevádzok registráciou osobných údajov osôb. To má pomôcť pri trasovaní kontaktov.

VIDEO: Hlavný hygienik má priveľkú moc, zdá sa Sulíkovi.

Video

V zákone bude tiež definované, že pri ohrození verejného zdravia môžu úrady verejného zdravotníctva nariadiť používanie preventívnych a iných ochranných pomôcok, karanténu osôb vstupujúcich na Slovensko, transport a jeho podmienky pri osobe s prenosným ochorením. Nariadiť budú môcť i dezinfekciu priestorov, prijímanie hygienických opatrení zamestnávateľom a podobne.

Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) pribudnú kompetencie v oblasti poskytovania informácií obyvateľstvu a poskytovania súčinnosti orgánom štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva. Umožní im tiež využívať svoje informačné, komunikačné a sieťové technológie na účel plnenia ich úloh.

Novelou sa upraví aj zákon o organizovaní verejných športových podujatí. Zákaz mať zakrytú tvár „spôsobom sťažujúcim alebo znemožňujúcim identifikáciu účastníka verejného športového podujatia“ nebude platiť, ak pôjde o zakrytie tváre v zmysel povinnosti stanovenej opatreniami.

Právna úprava nadobudne účinnosť dňom jej vyhlásenia.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Zuzana Čaputová #koronavírus #Covid-19 #vláda Igora Matoviča