Pribudlo 11 úmrtí a 2075 prípadov. Podľa Krajčího sa Slovensko vydalo českou cestou

Na Slovensku pribudlo ďalších 11 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolu tak evidujeme už 82 úmrtí v dôsledku koronavírusu.

16.10.2020 09:50 , aktualizované: 19:01
debata (639)
  • 59-ročná žena zomrela vo Fakultnej nemocnici v Nitre
  • 63-ročný muž v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku
  • 72-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Nitre
  • 76-ročný muž v Univerzitnej nemocnici L.P. v Košiciach
  • 81-ročný muž v Univerzitnej nemocnici Bratislava
  • 82-ročný muž v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku
  • 82-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Nitre
  • 84-ročný muž v Univerzitnej nemocnici Martin
  • dve 84-ročné ženy v Univerzitnej nemocnici L.P. v Košiciach
  • 86-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Situácia na Slovensku je v súvislosti s koronavírusom vážna. Krajina má každý deň rekordné prírastky počtu infikovaných, hospitalizovaných a pacientov v kritickom stave a ide českou cestou. V piatok to na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s ochorením Covid-19 uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas k aktuálnej epidemiologickej situácii.

„Situácia bude zlá. To sa zo dňa na deň zastaviť nedá,“ komentoval Krajčí, pričom verí, že prijaté opatrenia sa prejavia v čase. SR začína mať výrazne červenšie regióny na severe a juhu. Podobne je to v Rakúsku, situácia je o čosi horšia v Maďarsku. Najhoršia je stále v Česku. Situácia sa zhoršuje aj v Poľsku, najmä v prihraničných oblastiach.

Priebeh počtu infikovaných je podľa šéfa rezortu zdravotníctva však na Slovensku takmer rovnaký ako v Česku. Poukázal na to, že čím je nižšia mobilita občanov, tým je nižšia šanca šírenia sa nákazy.

Na Slovensku je po piatku pre koronavírus aktuálne 72 okresov v červenej fáze, v oranžovej je ich sedem. Zelený už nie je ani jeden. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk.

Semafor Covid-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú. Na ňom sa nachádzajú všetky okresy s výnimkou okresov Nové Mesto nad Váhom, Kysucké Nové Mesto, Nové Zámky, Levice, Zvolen, Revúca a Gelnica. Minulý týždeň bolo oranžových 11 okresov a zelených šesť okresov.

Semafor Covid-19 Foto: korona.gov.sk
Semafor Covid-19 Semafor Covid-19

Vážna situácia v nemocniciach

Reprodukčné číslo sa na Slovensku sa pohybuje od 1,3 až 1,5. Priemer infikovaných na deň je 1341 ľudí, pred týždňom to bolo 756. Počet hospitalizovaných stúpol z 324 na 464 pacientov.

Najviac pacientov majú nemocnice v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Zvýšil sa aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 13. októbru evidovalo 1296 nakazených. Najviac ich je naďalej v Prešovskom kraji. Nakazených je takmer 700 zdravotníkov.

Krajčí tiež doplnil, že situácia sa zhoršila počas týždňa natoľko, že okrem 11 nemocníc, ktoré sa mali starať o pacientov s koronavírusum, musel dať príkaz na reprofilizáciu lôžkového fondu aj ostatných 59 nemocníc hospodárskej mobilizácie na území Slovenska.

Pozastavené poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti nahlásili v Trenčianskom kraji vo Fakultnej nemocnici Trenčín, v Prešovskom kraji v Nemocnici Poprad, v Košickom kraji v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice a v Banskobystrickom kraji vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec. „Podľa mojich informácií Košice a Trebišov už obnovili plánovanú zdravotnú starostlivosť,“ doplnil.

Obmedzené poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti nahlásili v Trnavskom kraji vo Fakultnej nemocnici Trnava, v Žilinskom kraji v Univerzitnej nemocnici Martin, Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená, v liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši a v Prešovskom kraji v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove.

Diskusia o lockdowne

Krajčí poukázal na to, že v súčasnosti vedia vďaka testom zachytiť asi 20 percent bezpríznakových ľudí. Priznal, že túto situáciu nemajú pod kontrolou a že im práve skupina asymptomatických ľudí uniká. Nechcel komentovať, či sa plánuje plošné testovanie obyvateľstva. Krajčí pripustil, že sa diskutuje aj o možnom lockdowne.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva pomohli aj viacerí študenti, rádovo ich boli desiatky. Tiež sa na výpomoc v boji s ochorením COVID-19 zaškoľovali vojaci.

Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Pripomenul potrebu dodržiavania odstupov, nosenia rúšok a umývania si rúk. Je presvedčený, že keby opatrenia ľudia dodržiavali, nárast počtu nakazených by sa podarilo zastaviť.

Rekordná dvojtisícová hranica

Počet novonakazených prekonal vo štvrtok po prvýkrát dvojtisícovú hranicu, za uplynulý deň potvrdili 2075 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak Slovensko eviduje už 26 300 pozitívne testovaných na nový koronavírus. V priebehu štvrtka urobili spolu rekordných 14 010 testov, od začiatku vypuknutia epidémie sa na Slovensku urobilo dovedna 594 245 labora­tórnych testov.

Najviac pozitívnych prípadov bolo v Žilinskom kraji (679), nasleduje Prešovský kraj (435), Trenčiansky (255), Košický (177), Trnavský (155), Bratislavský (135), Banskobystrický (133) a Nitriansky kraj (106). Je medzi nimi 1127 žien a 948 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 93 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 540 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 464 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 256 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 7182. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku v súčasnosti 19 047.

Štátne orgány údajne rokujú o veľkom nákupe antigénových testov, podľa portálu Aktuality.sk Slovensko zrejme čaká plošné testovanie.

Kompetentné inštitúcie, ktoré sú súčasťou krízového riadenia, neboli dostatočne pripravené na riešenie pandemickej situácie spôsobenej ochorením Covid-19. Konštatoval to najvyšší kontrolný úrad s tým, že na pandémiu nebola pripravená ani Správa štátnych hmotných rezerv.

683 infikovaných zdravotníkov

Dovedna 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie Covid-19. Uviedol to jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier. „Ostatní do toho počtu 48 sú iní zdravotnícki pracovníci. Spravili sme všetko pre to, aby nebola ohrozená základná zdravotná starostlivosť, aj keď s problémami,“ konštatoval riaditeľ.

Všetci nakazení pracovníci sú podľa jeho slov len z dvoch oddelení. „Ide o interné a anestéziologicko-resuscitačné oddelenie. Keď to rozdelíte, tak na dve oddelenia je to veľmi veľa zdravotníkov a museli sme prijať opatrenia,“ podotkol Höffer.

Situácia však podľa neho zatiaľ nie je až taká vážna, ako napríklad v bardejovskej nemocnici, kde nie je v práci viac než 100 zamestnancov. Dodal tiež, že cez okresný krízový štáb povolali do lučeneckej nemocnice na pomoc dvoch ambulantných lekárov.

V prípade núdzového stavu, keď nemá kto robiť, sú podľa riaditeľa potrebné aj takéto kroky v podobe pomoci neštátnych lekárov. „Tí lekári, ktorí stále pracujú, si potrebujú trochu aj oddýchnuť. Nemôžu byť v práci nonstop,“ zdôraznil riaditeľ.

Nemocnica Poprad má aktuálne 53 zdravotníkov, ktorí majú ochorenie Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že pozitívnych je 11 lekárov, 35 sestier a praktických sestier, aj sedem sanitárov.

Aktuálne je na Slovensku infikovaných 683 zdravotníkov.

© Autorské práva vyhradené

639 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19