Najdôveryhodnejším ministrom súčasnej vlády je Sulík, ukázal prieskum

Najdôveryhodnejším ministrom súčasnej vlády je šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS). Dôveruje mu 47,4 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý uskutočnila od 7. do 15. októbra na vzorke 1 014 respondentov pre televíziu Markíza.

25.10.2020 14:49 , aktualizované: 18:01
sulík vláda Foto: ,
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (v popredí) počas tlačovej konferencie po zasadnutí Ústredného krízového štábu SR.
debata (86)

Za Sulíkom nasleduje minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), ktorému dôveruje 46,4 percenta. Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) dôveruje 44,8 percenta, šéfovi rezortu školstva Branislavovi Gröhlingovi 44, 6 percenta a šéfovi rezortu diplomacie Ivanovi Korčokovi (nom. SaS) 40,8 percenta respondentov. Ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) vyslovilo dôveru 38,6 percenta opýtaných, ministrovi zdravotníctva za Marekovi Krajčímu (OĽaNO) 38,4 percenta a šéfovi rezortu obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) 37,9 percenta.


Na ďalších priečkach sa umiestnili ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová (34,3 percenta), minister vnútra Roman Mikulec za OĽaNO (34 percent), minister financií za OĽaNO Eduard Heger (33,7 percenta), šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (32,8 percenta), premiér a predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič (31,3 percenta), ministerka kultúry za OĽaNO Natália Milanová (30,7 percenta), minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (29,9 percenta) a podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie za Sme rodina Štefan Holý (20,4 percenta).

Najväčšiu nedôveru má premiér

Martin Slosiarik z agentúryFocus upozornil, že nemožno výsledok priamo porovnávať s dôverou politikom všeobecne, keďže takýto prieskum sa robil naposledy na prelome augusta a septembra. Vtedy vysoko nad všetkými viedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Nemáme takéto meranie z minulosti. Ale dá sa odhadovať, keď sa pozrieme na tie čísla z prelomu augusta a septembra, kde celkovo Sulíkova dôvera ako politika bola nižšia, že získal tie body pri poslednej nezhode s premiérom,“ hovorí Slosiarik. Sulík sa s Matovičom nezhodol v otázke zatvárania prevádzok počas druhej fázy pandémie. Slosiarik si myslí, že v prospech Sulíka vo verejnosti zarezonoval jeho postoj, aby zostali prevádzky otvorené.

Recipienti najviac nedôverujú premiérovi, až 67,1 percenta. „Premiér je ten, ktorého budú ľudia primárne hodnotiť, čo sa týka výkonu vlády a opatrení, ku ktorým dochádza. Zjednodušene povedané, Igor Matovič je tou osobou, na ktorú ľudia vzťahujú všetky negatívne kroky vlády,“ podotýka Slosiarik.

Najnovší prieskum bol podľa neho len o ministroch v kontexte ich výkonov. „Upozornil by som na jednu vec. Napriek tomu, že má Sulík vysokú mieru dôvery, prevažuje uňho celková nedôvera. V prípade Sulíka je to 50,3 percenta ľudí, ktorí mu nedôverujú,“ dodal Slosiarik. Dôvera ani v jedného ministrov nepresiahla päťdesiat percent.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Richard Sulík #Igor Matovič #vláda Igora Matoviča