Európu zatvára vírus. Ďalšie krajiny sprísňujú opatrenia

Európske krajiny sprísňujú opatrenia proti koronavírusu. Zároveň niektoré z nich už zaznamenali pokles počtu nakazených. Mohli sa začať prejavovať opatrenia, prijaté ešte skôr.

01.11.2020 07:40 , aktualizované: 22:45
koronavírus, tajfún, Manila, Filipíny, dáždnik Foto: ,
Filipíny sa okrem koronavírusu trápia aj s tajfúnom Goni.
debata (19)

22:44 V Izraeli začali v nedeľu klinicky testovať vakcínu proti novému koronavírusu. Do testov sa v prvej fáze zapojí 80 dobrovoľníkov, pričom v decembri sa ich počet zvýši na 960.

Ak budú ich testy úspešné, tak v apríli či máji budúceho roka začne v krajine tretia fáza testovania s 30-tisíc dobrovoľníkmi. V prípade úspechu by vakcína mohla byť pre širokú verejnosť dostupná koncom budúcoročného leta, informuje denník The Guardian.

Testy vykonáva Izraelský inštitút pre biologický výskum, nad ktorým má dohľad ministerstvo obrany. Vakcínu BriLife začal inštitút v marci testovať na zvieratách. Minulý týždeň oznámil, že od kompetentných úradov získal súhlas na začatie ďalšej fázy testovania.

19:57 V Česku prvýkrát od októbrového prudkého nárastu výraznejšie klesol počet pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19. V sobotu z tamojších nemocníc prepustili 300 takýchto pacientov, aktuálne je tak v ČR hospitalizovaných 7370 osôb. S odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva to uvádza spravodajská televízia ČT24.

Za nedeľu zároveň do 18.00 h večer pribudlo 3905 potvrdených prípadov nákazy a 59 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie tak v ČR zaznamenali už 339 007 potvrdených prípadov nákazy a 3348 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa tam dosiaľ vyliečilo 143 764 pacientov. V súčasnosti je v ČR 191 895 aktívnych prípadov nákazy.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný v nedeľu oznámil, že do krajiny dorazili dva milióny antigénnych testov. Dodal, že ďalších osem miliónov objedná vláda ešte dnes. Takéto testy sa v ČR budú používať v sociálnych zariadeniach. Veľvyslanectvo USA v ČR v nedeľu informovalo, že do Česka už dorazilo prvých sedem z celkovo očakávaných 28 amerických vojenských zdravotníkov, ktorí majú skúsenosti v boji s koronavírusom a so zvládaním epidémie budú pomáhať.

19:44 V Iráne za uplynulý deň pribudlo viac ako 7 700 prípadov koronavírusom a 434 úmrtí. Ide tak o najtragickejšiu dennú bilanciu obetí od začiatku epidémie, informovalo dnes iránske ministerstvo zdravotníctva. Prezident iránskej lekárskej komory povedal, že oficiálne čísla ale ani zďaleka neodrážajú realitu a že úmrtí je až trikrát viac než uvádzajú oficiálne štatistiky.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Simy Láríovej sa v tejto 83-miliónovej krajine za uplynulý deň počet nakazených zvýšil o 7719 na viac ako 620-tisíc, úmrtí pribudlo 434 na celkových 35 298. Bilancia obetí i nakazených v poslednej dobe rýchlo rastie, prezident Hasan Rúhání preto v sobotu oznámil sprísnenie protiepidemických opatrení. (čtk)

19:31 Španieli znovu protestovali proti lockdownu vyhlásenom kvôli epidémii koronavírusu. V Madride musela zasahovať polícia a traja policajti boli zranení. Zatknutých bolo podľa denníka El País 32 ľudí. Pôvodný protest bol pokojný a konal sa v centre pod heslom Ideme do ulíc, ľudia už sú unavení.

Keď policajti účastníkov prinútili rozísť sa, demonštranti sa rozdelili do menších skupín, rozišli sa do menších ulíc a tam sa stretli s policajtmi. Zo záberov televízie RTVE bolo zrejmé, že zapálili odpadkové koše a hádzali na policajtov kamene, poškodili obchody a fasády domov, hlavne bánk. Premiér Pedro Sánchez povedal, že nezmyselné a násilné protesty menšiny sú neprijateľné. (čtk)

19:13 V Taliansku za posledný deň pribudlo takmer 30-tisíc nových prípadov koronavírusu, 208 ľudí s Covidom-19 zomrelo. Vláda preto zvažuje ďalšie sprísnenie reštrikcií, ktoré by mali ešte viac obmedziť pohyb obyvateľov.

Minister zdravotníctva Roberto Speranza denníku Corriere della Sera povedal, že kabinet chce tvrdšie obmedzenia presadiť do 48 hodín. Taliansko doteraz zaregistrovalo vyše 700-tisíc prípadov koronavírusu, viac ako 38 800 infikovaných zomrelo.

V Grécku dnes bilancia nových prípadov nákazy prvýkrát od začiatku epidémie prekročila hranicu 2-tisíc. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 2056 nových prípadov, uviedol denník Kathimerini. Celkom sa tam nakazilo takmer 40-tisíc ľudí a 626 ich s Covidom-19 zomrelo. (čtk)

17:56 Núdzový stav, ktorý Česku vyhlásili s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu, by mohol trvať minimálne do Vianoc. Uviedol to v nedeľu český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, ktorého citoval server Novinky.cz.

Núdzový stav by mal zatiaľ trvať do 20. novembra a o jeho prípadnom predĺžení budú rozhodovať poslanci českého parlamentu. Podľa Hamáčka ani po tomto termíne nebude možné zvládať epidemiologickú situáciu bez núdzového stavu. Vláda bude podľa ministra žiadať o jeho predĺženie ešte niekoľkokrát.

„Áno, je to férové povedať,“ odpovedal minister v nedeľu v Českej televízii na otázku, či núdzový stav bude trvať až do Vianoc. Núdzový stav umožňuje vláde nariaďovať napríklad uzavretie podnikov či pracovnú povinnosť niektorým skupinám obyvateľstva.

Súčasné epidemiologické opatrenia budú podľa Hamáčka trvať ešte niekoľko týždňov až mesiacov. S ich opatrným uvoľňovaním sa bude môcť začať až vtedy, keď bude denne pribúdať len po stovkách alebo maximálne niekoľkých tisíckach prípadov nákazy.

14:05 V Poľsku pribudlo od soboty 17 171 nových prípadov nákazy koronavírusom a 152 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v nedeľu televízia TVN24 s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Počet nových potvrdených prípadov je tak o vyše 3,5 tisíca nižší ako o deň skôr, keď z tejto krajiny hlásili rekordných 21 897 prípadov infekcie. V sobotu v Poľsku otestovali 49 900 ľudí.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 379 902 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo aj 5783 úmrtí. Poľsko je od minulej soboty tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.

13:02 Ukrajina zaznamenala za sobotu ďalších 7959 prípadov nákazy novým koronavírusom a 110 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu zverejnil Systém monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany a informovala o nich agentúra UNIAN.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 395 440, pričom úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už dosiaľ zaznamenali 7306. V sobotu sa podľa údajov RBNO z ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, vyliečilo ďalších 2513 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 161 441.

12:51 Austrália zaznamenala od 9. júna prvý deň bez nových prípadov komunitného prenosu koronavírusu SARS-CoV-2. Na Twitteri to v nedeľu podľa agentúry DPA oznámil austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt.

Tieto údaje však nezahŕňajú prípady komunitného prenosu zaznamenané v Sydney po sobotňajšom termíne, uvádza austrálska agentúra AAP. V štáte Viktória, ktorý bol ohniskom nákazy, na základe údajov za posledných 24 hodín nezaznamenali žiadne nové prípady nákazy a ani úmrtia v spojitosti s ochorením Covid-19.

V hlavnom meste tohto štátu – Melbourne – počas uplynulého týždňa uvoľnili prísne opatrenia, ktoré boli v platnosti 112 dní. Austrália od začiatku pandémie zaznamenala približne 27-tisíc prípadov nákazy a viac ako 900 úmrtí.

11:12 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku infikovanie novým druhom koronavírusu 3878 ľuďom a v súvislosti s touto nákazou zomrelo 69 chronicky chorých, zväčša starších pacientov. Informoval o tom v nedeľu vládny server koronavirus.gov­.hu, podľa ktorého vláda rozhodla o predĺžení kontroly na schengenských hraniciach Maďarska o ďalší mesiac do 30. novembra.

Od vypuknutia pandémie evidujú v Maďarsku 79 199 prípadov nákazy a 1819 obetí na úmrtí. Aktuálne je nakazených 57 302 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 4205 pacientov, z ktorých 306 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:08 Na Slovensku pribudlo za sobotu 2 282 nových prípadov koronavírusu, celkovo sa tak počet pozitívne testovaných osôb zvýšil na 59 946. Počas uplynulého dňa urobili takmer 22-tisíc PCR testov. Nepribudlo žiadne úmrtie, naopak z vírusového ochorenia sa vyliečilo ďalších 181 osôb. (Viac tu)

9:25 Mexický miliardár Ricardo Salinas oznámil, že náhodným klientom svojej banky rozdá celkovo jeden milión pesos (vyše 40-tisíc eur). Rozhodol sa tak po tom, čo sa po dlhej dobe vyliečil z ochorenia Covid-19. Oznámil to na twitteri.

„Dnes som sa zobudil s prianím rozdať jeden milión pesos, ktoré prevediem na vaše účty v Banco Azteca,“ napísal Salinas, ktorého majetok je odhadovaný na viac ako 13 miliárd dolárov a ktorý je považovaný na tretieho najbohatšieho Mexičana a 110. najbohatšieho muža planéty. (čtk)

7:45 Česká republika za sobotu zaznamenala 11 428 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 104 súvisiacich úmrtí. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva. Minulú sobotu pribudlo približne o tisíc prípadov viac, pripomína podľa TASR iDnes.cz. Celkový počet úmrtí sa od vypuknutia pandémie zvýšil na 3 251. V ČR od začiatku pandémie potvrdili 335 102 prípadov nákazy. Aktívnych prípadov je 188 492. Z ocho­renia COVID-19 sa v krajine doteraz vyliečilo 143 359 osôb. Hospitalizovaných je 7 673 ľudí. Počty nakazených počas uplynulého týždňa najvýraznejšie vzrástli v okrese Benešov, kde za sedem dní zaznamenali približne 1303 prípadov v prepočte na 100.000 obyvateľov.

7:40 Britská vláda zavedie uzáveru v celom Anglicku. Od štvrtka 5. novembra budú smieť ľudia vychádzať von len v nevyhnutných prípadoch a musia obmedziť spoločenské kontakty. Fungovať budú iba nevyhnutné služby, zatvorené musia byť reštaurácie a bary. Reštaurácie budú môcť vydávať jedlá len so sebou alebo ich doručovať do domácností. Všetky podniky, ktoré neponúkajú služby či tovary, ktoré sa považujú za potrebné, budú musieť zatvoriť. Školy však zostanú otvorené. Opatrenia budú platiť do začiatku decembra. Vláda nebude uzatvárať priemysel alebo prerušovať prácu v stavebníctve. Británia už prekonala hranicu milióna pozitívnych testov na koronavírus od začiatku pandémie. Krajina s viac ako 66 miliónmi obyvateľov sa tak stala treťou európskou krajinou po Francúzsku a Španielsku, ktorá prekročila miliónovú hranicu infekcií. S COVIDOM-19 tam zomrelo viac ako 46 600 osôb, čo je najviac v Európe.

Francúzsko – Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento týždeň vyhlásil celoplošné karanténne opatrenia. Od piatku sú zatvorené reštaurácie a bary, aj obchody, ktoré nie sú životne dôležité. Možný nie je ani voľný pohyb medzi jednotlivými regiónmi. Opatrenia zostanú v platnosti do 1. decembra. Na rozdiel od jarného lockdownu, ktorý trval osem týždňov, ale zostáva otvorená väčšina škôl. Francúzsko, ktoré má na 67 miliónov obyvateľov, za celý čas pandémie eviduje takmer 1,4 milióna nakazených a viac ako 36 600 obetí.

Taliansko – Vďaka prísnej jarnej karanténe sa podarilo dostať šírenie nákazy pod kontrolu a počas jesennej druhej vlny epidémie 60-miliónové Taliansko dlho patrilo ku krajinám s priaznivejšími štatistikami. V posledných týždňoch ale aj tu počty novo infikovaných exponenciálne rastú. Vláda tak minulý týždeň vydala výnos s novými obmedzeniami pre koronavírus. Bary a reštaurácie sa zatvárajú už o 18:00 SEČ, jedlo len so sebou alebo na rozvážku. Úplne sa zavreli divadlá a kiná, koncertné sály, posilňovne, plavárne aj lyžiarske strediská. Pre divákov sú uzavreté aj štadióny. Nové opatrenia majú zatiaľ platiť do 24. novembra. Taliansko bolo prvým európskym štátom, kde sa vírus SARS-CoV-2 začal tento rok vo februári šíriť; Taliansko doteraz zaregistrovala vyše 647 000 ľudí nakazených koronavírusom, viac ako 38 000 infikovaných zomrelo.

Poľsko – Poľsko obmedzilo zhromažďovanie na verejnosti. Stretávať sa smie nanajvýš päť ľudí. Zatvorené sú bary a reštaurácie, predávať smú iba jedlo, ktoré si možno odniesť. Deti môžu chodiť von iba medzi 8:00 hodinou rannou a 16:00 hodinou popoludní, a to len v sprievode dospelého. Ak nové prísnejšie opatrenia nezaberú, vláda nevylúčila celoštátnu karanténu vrátane uzatvorenia hraníc a obmedzení pohybu obyvateľov krajiny. Poľsko, ktoré má približne 38 miliónov obyvateľov, zatiaľ zaznamenalo viac ako 362 700 infekcií a 5 631 úmrtí v súvislosti s COVIDOM-19.

Rakúsko – Od utorka 3. novembra zavedie zákaz nočného vychádzania. Zrušená bude veľká väčšina spoločenských akcií, reštaurácie budú smieť fungovať len cez výdajové okienka či prostredníctvom roznáškovej služby. Zavrieť sa budú musieť múzea, divadla či plavecké bazény. Hotely nebudú môcť ubytovať turistov, v hoteloch sa budú môcť ubytovať len tí, ktorí cestujú za prácou. Rakúsko s deviatimi miliónmi obyvateľov doteraz eviduje celkovo viac ako 100 000 prípadov infekcie a 1 109 súvisia­cich úmrtí.

Slovensko – Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra výrazne obmedzilo voľný pohyb ľudí, až na výnimky prakticky zaviedlo zákaz vychádzania, ktorý tento týždeň predĺžilo do 8. novembra. Obyvatelia Slovenska môžu jazdiť napríklad do zamestnania, na testovanie, do prírody v okrese svojho bydliska, ďalej do obchodov s potravinami, lekární či k lekárovi alebo do banky. Výnimku z výrazného obmedzenia voľného pohybu osôb získajú okrem iného ľudia s negatívnym výsledkom testu na koronavírus po plošnom testovaní.

Španielsko – Španielski poslanci tento týždeň schválili predĺženie núdzového stavu v krajine o šesť mesiacov, predĺžený bol do 9. mája. Núdzový stav umožňuje španielskym autonómnym oblastiam vyhlásiť opatrenia ako zákaz nočného pohybu či obmedzenia ciest mimo regiónu. Na rozdiel od jari však súčasný núdzový stav neobsahuje obmedzenie ekonomických aktivít. Celý rad španielskych regiónov ale pristúpil k skráteniu otváracej doby barov a reštaurácií alebo zakázali väčšie zhromaždenie ľudí. V Španielsku, ktoré má 47 miliónov obyvateľov, celkový počet nakazených od začiatku epidémie stúpol na 1,19 milióna. Úmrtie s COVIDOM-19 registruje Španielsko takmer 35 900.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19