Očistec ukázal, ako Bödör riadil políciu. Súd rozhoduje o väzbe, Hraško je v nemocnici

Hovorilo a písalo sa o tom dlhšie. Akcia Očistec naznačuje takú zvrátenú prácu vrcholných predstaviteľov slovenskej polície, že prekonala akékoľvek hranice. Jeden z obvinených, Peter Hraško, je v nemocnici vo vážnom stave, nie je schopný vypovedať. Potvrdil to jeho advokát. Podľa obhajcu Ľubomíra Hlbočana by dokonca mohol skončiť v nemocnici v Pezinku.

07.11.2020 06:18 , aktualizované: 22:14
debata (611)

VIDEO: Obhajca Petra Hraška Ľubomír Hlbočan, prečo sa jeho klient nemohol zúčastniť súdu a prečo považuje obvinenie za politickú záležitosť.

Video

Podľa policajného uznesenia organizovaná zločinecká skupina na čele s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom si z polície spravila súkromnú bezpečnostnú službu, ktorá na tajných poradách dohadovala „dozor“ nad trestnými stíhaniami. Tie mali okrem vlastného obohacovania skupiny slúžiť aj na udržanie bývalej vládnej garnitúry na čele so stranou Smer. Obvinenie bolo vznesené celkovo 13 zadržaným osobám, zväčša z prostredia polície.

VIDEO: Dozorujúci prokurátor Miroslav Šurek o návrhoch na väzbu pre všetkých obvinených.

Video

V sobotu sa postavilo osem obvinených pred sudcu na špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Najskôr priviezli piatich obvinených, ďalších neskôr. Súd bude pravdepodobne rozhodovať dlho, verdikt, či budú obvinení stíhaní väzobne, padne až v nedeľu. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar prišiel na rad ako predposledný. Posledným je Bernard Slobodník, ktorý podľa výrokov advokátov svedčí proti svojim bývalým kolegom.

Vynesenie verdiktu o väzbe sa podľa právnych zástupcov obvinených očakáva v nedeľu po 14.00. Súd začne pojednávať o 13.00.

VIDEO: Policajná eskorta priviezla na súd prvého z obvinených v kauze Očistec – Martina Fleischera.

Video

Táto zločinecká a hierarchicky usporiadaná skupina podľa uznesenia vznikla okolo Bödöra a jeho príbuzného – bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, píše sa ďalej v uznesení. Od roku 2012 spoločne dosadzovali do najvyšších funkcií v Policajnom zbore svojich blízkych a spriaznených ľudí a spoločne zarábali na korupcii, zneužívaní verejných právomocí, marení spravodlivosti, vyhrážaní a vydieraní. Do funkcií sa takto mali dostať aj bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško, bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, bývalý riaditeľ finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník či bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Prokurátor navrhuje pre všetkých zadržaných väzbu. V prípade Gašpara a Krajmera útekovú, kolúznu aj preventívnu väzbu.

Križovatka bratislavských ulíc Vajnorská a... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Križovatka bratislavských ulíc Vajnorská a Odbojárov Križovatka bratislavských ulíc Vajnorská a Odbojárov

Dohadovanie spoločného postupu sa malo odohrávať na viacerých miestach vrátane sídla policajného prezídia. Stretávali sa aj v rôznych budovách patriacich Bödörovej súkromnej bezpečnostnej službe Bonul, ale najmä na šiestom poschodí budovy na križovatke bratislavských ulíc Vajnorská a Odbojárov, tvrdí vyšetrovateľ. Na tajných stretnutiach sa vzájomne informovali o rôznych, najmä daňových trestných stíhaniach, cenách za ich ovplyvňovanie a delení úplatkov.

Všetko niečo stojí

Podľa obvinenia trestná činnosť skupiny mala spočívať najmä v lustrovaní osôb v policajných databázach, sledovaní, odpočúvaní, zneužívaní daňových informácií, trestných stíhaniach podľa želania a politických záujmov Bödöra, odpočúvaní telefónov, úmyselnom ignorovaní daňových trestných činov, informovaní o pripravovaných zaisťovacích úkonoch, informovaní o štádiu trestných konaní a dokonca aj vyhrážaním sa a vydieraním trestnými stíhaniami či domovými prehliadkami s cieľom získania úplatku.

Napríklad v roku 2017 vyhľadal obvinený Martin Fleischer šéfa daňovej kriminálky Ľudovíta Makóa a požiadal ho o pomoc pri vyšetrovaní daňovej trestnej činnosti jemu blízkej spoločnosti. Makó preto vyhľadal Bödöra a Gašpara a informoval ich o žiadosti podnikateľa. Po porade so Slobodníkom Bödör ako šéf skupiny rozhodol, že mu budú môcť pomôcť za 400-tisíc eur.

Fleischer od zástupcu spoločnosti úplatok vypýtal a doniesol ho Makóovi do dohodnutej reštaurácie. Za sprostredkovanie obchodu rovno na mieste Fleischerovi z peňazí odpočítal 40-tisíc a zvyšok si odniesol domov. Tam odpočítal 90-tisíc pre seba a 90-tisíc pre Slobodníka, ktorý mal firme s daňovými problémami pomôcť, a zvyšok odniesol Bödörovi. Ten a Gašpar si následne rozdelili zvyšných 180-tisíc napoly.

Okrem viacerých listinných dôkazov z vyšetrovacích spisov polície tieto skutočnosti potvrdzujú aj šiesti svedkovia. „Vo svojich rozsiahlych svedeckých výpovediach, nezávisle od seba, uviedli konkrétne skutočnosti, kedy, kde a za akých okolností dochádzalo k podplácaniu, preberaniu úplatkov, ako aj vyzrádzaniu rôznych informácií zo spisov či k inému zneužívaniu právomocí uvádzaných verejných činiteľov. Uvedení svedkovia presne popísali finančné sumy, ktoré sa mali odovzdávať jednak smerom od Bödöra za plnenie ním zadaných úloh, ako aj sumy, ktoré smerovali od iných osôb smerom do skupiny ako takej, kde boli medzi jednotlivými členmi prerozdeľované,“ približuje uznesenie o vznesení obvinenia.

Špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vyšetrovateľ síce obvinil z účasti v zločineckej skupine a zneužívaní právomocí verejného činiteľa, ale priamo ho nezaradil na žiadnu z úrovní jej hierarchie. „Toleroval a podporoval nezákonnú činnosť skupiny najmä tým, že voči konaniu jej členov napriek zákonnej povinnosti nezasiahol, a opakovane sa aktívne zúčastňoval na ,poradách‘ členov.“ Aj Makó, ktorému bolo za hodnotné svedectvo odložené vznesenie obvinenia, je v uznesení uvádzaný ako osoba činná pre skupinu.

Hierarchia skupiny bödörovci

Norbert Bödör – nitriansky oligarcha

Prvá úroveň:

Tibor Gašpar – policajný prezident

Druhá úroveň:

Róbert Krajmer – riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Marián Zetocha – riaditeľ odboru podpory riadenia NAKA Dušan Kováčik – špeciálny prokurátor

Tretia úroveň:

Peter Hraško – riaditeľ NAKA

Ľudovít Makó – riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (nebolo voči nemu vznesené obvinenie)

Bernard Slobodník – riaditeľ finančnej jednotky NAKA

Pavol Vorobjov – riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA

Milan Mihálik – zástupca riaditeľa finančnej jednotky NAKA

Vladimír Bisták – zástupca riaditeľa finančnej jednotky NAKA-Západ

Milan Žáčik – referent protikorupčnej jednotky NAKA-Západ

Ivan Bobocký – referent protikorupčnej jednotky NAKA-Západ

Ďalší obvinený:

Martin Fleischer – riaditeľ ekonomického odboru ministerstva vnútra

(funkcie platné v čase páchania trestnej činnosti)

V prospech Smeru

Skupina ale nekonala len s cieľom získavania peňazí, ale Bödör mal mať podľa vyšetrovateľov aj politické záujmy. V roku 2015 mal poveriť Gašpara, Krajmera a Hraška, aby vybavili sledovanie viacerých osôb vrátane premiéra Igora Matoviča, vtedy len opozičného politika, a exministra vnútra a spravodlivosti Daniela Lipšica. Venovali sa aj daňovým kauzám politikov ako Igor Matovič, Boris Kollár či Andrej Kiska.

Zaoberal si aj známymi daňovými kauzami s politickým pozadím ako Doprastav, Unipharma, Benzinol, Swan, Čistý deň, Národná diaľničná spoločnosť, Pôdohospodárska platobná agentúra či kauzou Váhostav, kde mal Slobodník za 20-tisíc eur ochrániť pred trestným stíhaním oligarchu blízkeho Smeru Juraja Širokého.

„Hlavným cieľom zločineckej skupiny zosnovanej z ľudí blízkych Bödörovi bolo podávanie informácií z vyšetrovacích a preverovacích spisov, pričom za tieto služby boli členovia zoskupenia Bödörom odmeňovaní. Ďalším zdrojom dlhodobého príjmu boli úplatky od osôb, ktoré páchali trestnú činnosť prevažne daňového charakteru, pričom členovia v rámci svojej pôsobnosti v Policajnom zbore takpovediac ,dozerali‘ na to, aby jednotlivé trestné konania boli vyriešené k ,spokojnosti‘ osôb spriatelených, jednak so samotným Bödörom, ale aj s osobami najmä z politického prostredia strany Smer, v prospech ktorej Bödör konal,“ uvádza uznesenie o vznesení obvinenia.

Policajná razia Národnej kriminálnej agentúry Očistec sa začala vo štvrtok 5. novembra skoro ráno. Postupne polícia zadržala deväť osôb vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokých funkcionárov Národnej kriminálnej agentúry. Oligarcha Norbert Bödör, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov či Ľudovít Makó boli zadržaní už skôr pre iné, zväčša korupčné trestné činy. Vyšetrovateľ po akcii Očistec vzniesol obvinenie spolu až 13 osobám pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

611 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #polícia SR #Norbert Bödör #Akcia Očistec