Opitý lekár pri odberoch pútal pozornosť, stopli ho policajti

V Rimavskej Sobote mali na jednom z testovacích miest rušno, zakročiť museli policajti.

07.11.2020 13:31
debata (18)

„Na základe podozrenia, že jeden z členov zdravotníckeho personálu by mohol byť pod vplyvom alkoholu, mu bola vykonaná dychová skúška. Tá preukázala pozitívny výsledok s hodnotou 1,88 promile,“ povedal banskobystrický policajný hovorca Mário Bóna. Objasnil, že išlo o 54-ročného lekára.

„Keďže svojím konaním mohol ohroziť životy a zdravie občanov, hrozí mu stíhanie za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky,“ spresnil Bóna. Vzápätí doplnil, že podguráženého lekára policajti okamžite odviedli a vykonali ďalšie potrebné úkony.

Pri správe o opitom doktorovi sa na sociálnej sieti jedna rimavskosobotčanka posťažovala, že jej manžel bol na dotknutom odbernom mieste ráno, no musí sa tam vrátiť, lebo certifikát je teraz neplatný.

„Čerešnička na torte je, že každému krvácal nos. Doktor nemal ani ochranné oblečenie, len obyčajné rúško,“ dodala rozhorčene.

Ako k takej situácii mohlo dôjsť, sme sa pýtali ministerstva obrany, pod ktorého taktovkou sa testovanie vykonáva. Hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková potvrdila, že túto udalosť evidujú. „Ide o odberové miesto v Rimavskej Sobote, teda v tzv. zelenom okrese. To znamená, že za personálne obsadenie odberového tímu mimo príslušníka Ozbrojených síl a Policajného zboru zodpovedá konkrétna samospráva,“ uviedla Kovaľ Kakaščíková. Pokračovala, že podľa ich informácií prišiel na spomínané odberové miesto jeden zo zdravotníkov pod vplyvom alkoholu, pričom dychová skúška u neho potvrdila takmer 2 promile. Fakt, že niečo nie je v poriadku, podľa hovorkyne zaznamenal ako prvý veliteľ odberového miesta, teda príslušník armády. Reagoval na to privolaním policajta, ktorý bol tiež súčasťou tamojšieho tímu. „Na základe dohody privolali na miesto policajnú hliadku, ktorá päť minút po deviatej hodine podrobila dychovej skúške všetkých členov odberového tímu. Už o 9.40 bol opitý lekár nahradený iným zdravotníkom,“ vysvetlila hovorkyňa.

Dovtedy spravil podgurážený doktor ster približne 45 osobám, ktoré vzhľadom na vzniknutú situáciu postupne volajú na opakované testovanie. „Počas realizácie sterov bol lekár riadne oblečený v ochrannom obleku a používal všetky predpísané ochranné pomôcky,“ podčiarkla Kovaľ Kakaščíková. „Zdôrazňujeme, že za zdravotnícky personál, administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov, ktorí sú súčasťou odberových tímov v zelených okresoch, zodpovedá vždy konkrétna samospráva,“ doplnila.

Rimavskosobotský primátor Jozef Šimko jej slová potvrdil. „V meste sme zriadili dve odberné miesta. Jedno je v Župnom dome, druhé v základnej škole, kde sa tento prípad stal,“ hovorí primátor. „S pánom doktorom sme uzavreli dohodu a my, ako samospráva, sme sa o jeho požití alkoholu dozvedeli, až keď nás na to upozornil ďalší zdravotnícky personál z toho miesta. Bolo to krátko po deviatej hodine. Veliaceho vojaka na to upozornila naša zamestnankyňa, ktorá mala pod kontrolou riadenie obidvoch odberných miest,“ objasnil Šimko. Pripomenul, že za svoje konanie zodpovedá každý sám, no vzniknutá situácia ho mrzí. „Ďalšieho zdravotníka sme zabezpečili opäť my, teda mesto, a testovanie prebieha ďalej bez akýchkoľvek problémov,“ povedal s tým, že záujem o testovanie je u nich veľký. „Ľudia chcú mať v ďalších dňoch slobodu, bez karantény. Medzi nimi sú zrejme aj tí, ktorí sa pred týždňom nezúčastnili,“ uzavrel primátor.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rimavská Sobota #plošné testovanie