Kolíková: Od osoby generálneho prokurátora sa odvíja dôvera v celú prokuratúru

Od osoby na čele Generálnej prokuratúry (GP) SR závisí dôvera verejnosti v samotnú inštitúciu a jej schopnosť usvedčiť a vyvodiť zodpovednosť voči páchateľom trestných činov, nech zastávajú akúkoľvek pozíciu. V súvislosti s dôležitosťou výberu nového generálneho prokurátora to po štvrtkovom rokovaní vlády uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

19.11.2020 13:22
Mária Kolíková Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (25)

„Je nevyhnutné, aby sme verili, že prokuratúra robí vždy a všetko dôsledne pre to, aby páchatelia trestných činov boli za ne stíhaní a niesli zodpovednosť,“ uviedla ministerka. Práve štvrtkové a piatkové verejné vypočutie kandidátov na post šéfa GP považuje za kľúčové. „Híring je dôležitý, aby sme zistili, akí sú títo kandidáti statoční, aký je ich morálny profil, ale aj koncepcia a vízia fungovania prokuratúry, čoho sa týka aj ich predstava o personálnom obsadení vedúcich úsekov prokuratúry,“ dodala Kolíková.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, ktorá je zároveň predsedníčkou strany Za ľudí, uviedla, že voľba nového generálneho prokurátora je šancou ukončiť 16-ročnú traumu, počas ktorej neboli presadzované právo a spravodlivosť, ale skôr tí, ktorí ich porušovali. „Dôležité však bude nielen vybrať spravodlivého a čestného človeka na čelo GP, ale aj to, aby prokuratúra ako taká prešla reformou,“ upozornila.

V strane podľa jej slov chcú nájsť zhodu na najvhodnejšom kandidátovi podľa verejného vypočutia, od toho sa má odvíjať aj prípadná koaličná dohoda na konkrétnom mene. „Sľúbili sme transparentné a férové výberové konanie a následne sa dohodneme my v strane Za ľudí a takisto s koaličnými partnermi,“ uviedla.

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR začali vo štvrtok ráno vypočúvať kandidátov na generálneho prokurátora. Verejný híring sa koná v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave. Vo štvrtok má výbor vypočuť Jozefa Čentéša, Tomáša Honza, Jána Hrivnáka a Juraja Klimenta. Vypočúvanie má pokračovať aj v piatok.

Každý uchádzač má približne 15 minút na predstavenie koncepcie riadenia a ďalšieho rozvoja prokuratúry na Slovensku, takisto má predstaviť dôvody na svoju kandidatúru a svoje skúsenosti. Následne bude odpovedať na otázky členov výboru, zástupcu prezidentskej kancelárie, ako aj prítomných poslancov NR SR.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Mária Kolíková