Pred úradom vlády sa koná 65 hodinový protest za podporu klímy

Pred Úradom vlády SR sa oddnes od 7:00 koná 65 hodinový protest organizácie Greenpeace, ktorý potrvá až do stredy 9. decembra. Zúčastnia sa na ňom umelci aj rôzne organizácie.

07.12.2020 09:28 , aktualizované: 10:36
Greenpeace / Klíma / Foto:
Koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovenska Pavol Fábry počas 65-hodinového protestu organizácie Greenpeace pred Úradom vlády SR v Bratislave 7. decembra 2020
debata (25)

Ako informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová, cieľom tejto aktivity je apelovať na premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby na samite Európskej rady, ktorý sa začne vo štvrtok 10.decembra, podporil ambicióznu klimatickú politiku a cieľ 65 percentného zníženia emisií do roku 2030.

Také zníženie emisií je v súlade s Parížskou dohodou a podľa vedeckej komunity je potrebné na to, aby sme nepresiahli oteplenie nad 1.5 stupňa Celzia a vyhli sa tak klimatickému a ekologickému kolapsu.

Účasť na proteste prisľúbili spisovateľ Michal Hvorecký, komik Fero Joke, spevák Lasky z hudobnej skupiny Para, umelkyňa a autorka básní Mirka Abelová, organizácie Amnesty International, Priatelia Zeme, hnutia Extinction Rebellion, Znepokojené Matky, Študenti bez mena, iniciatíva Nebudeme ticho, bubeník skupiny Korben Dallas Igor Guttler, hudobník Lyrik, Medial Banana, stand-up komik Jakub Gulík, iniciátori petície #KlímaŤaPotrebuje Michal Sabo, Natália Pažická, Jakub Hrbáň či Marta Fandlová.

November 2020 bol najteplejším v histórii meraní

Minulý mesiac bol najteplejším novembrom v histórii meraní, pričom teploty v Európe počas jesene boli vôbec najvyššie v dejinách. Oznámili to v pondelok vedci zo služby pre klimatickú zmenu Copernicus (C3S), informuje agentúra AFP.

Z analýzy C3S vyplýva, že teploty na zemskom povrchu a teplota vzduchu boli v novembri 2020 o 0,8 stupňa Celzia vyššie než ich 30-ročný priemer zaznamenaný v rokoch 1981–2010 a o 0,1 stupňa Celzia vyššie, ako bol doterajší rekord z novembra 2006.

Teploty v Európe boli od septembra do novembra o 1,9 stupňa Celzia vyššie než ako sú ich zvyčajné hodnoty za toto obdobie a o 0,4 stupňa Celzia vyššie ako priemerná teplota za jesenné obdobie v roku 2006.

„Tieto záznamy zodpovedajú trendu dlhodobého otepľovania globálnej klímy,“ povedal riaditeľ C3S Carlo Buontempo. „Všetci tvorcovia politiky, ktorí za prioritu považujú zmierňovanie klimatických rizík, by mali tieto záznamy považovať za varovné signály a viac ako kedykoľvek predtým by mali zvážiť, ako čo najlepšie splniť medzinárodné záväzky stanovené v Parížskej dohode z roku 2015,“ vyzval.

Družicové zábery, ktoré experti z C3S skúmali, ukázali aj to, že plocha ľadovcov v Severnom ľadovom oceáne bola za november najmenšia od roku 1979, keď sa začali zhromažďovať údaje do príslušnej databázy. „Tento trend je znepokojujúci a zdôrazňuje dôležitosť komplexného monitorovania Arktídy, pretože sa otepľuje rýchlejšie ako zvyšok sveta,“ apeloval Buontempo. Všetkých päť najteplejších rokov v dejinách bolo podľa C3S evidovaných od roku 2015.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) minulý týždeň oznámila, že rok 2020 má nábeh, aby sa stal jedným z troch najteplejším rokov, aké boli dosiaľ zaznamenané.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena #Greenpeace Slovensko