Manažovať kroky počas koronakrízy má člen vlády, myslí si Remišová

Manažovať kroky počas koronakrízy by mal člen vlády, ktorý bude za svoje rozhodnutia niesť aj politickú zodpovednosť. Myslí si to vicepremiérka Veronika Remišová, podľa ktorej do boja voči pandémii sa majú zapojiť všetci, a to vláda, odborná verejnosť, vedci, ako aj každý jeden občan tým, že bude dodržiavať opatrenia.

15.12.2020 14:34 , aktualizované: 16:40
debata (50)

Na úrovni vlády sa podľa Remišovej prijímajú politické rozhodnutia, za ktoré sa nesie obrovská zodpovednosť. Aj preto je potrebný niekto, kto bude koordinovať prácu viacerých rezortov. Či je na túto pozíciu vhodný premiér Igor Matovič, ktorého vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová aj šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík, aby manažovanie krízy prenechal niekomu inému, sa vicepremiérka nevyjadrila.

„Manažmentom krízy nie je len ministerstvo zdravotníctva, ale zároveň aj rezort vnútra, pretože je potrebné opatrenia kontrolovať. Do tohto manažmentu patrí aj ministerstvo obrany, rezort hospodárstva či ministerstvo sociálnych vecí, ktoré nesie obrovskú záťaž v tom, že má na starosti domovy sociálnych služieb, v ktorých je treba chrániť práve tých najzraniteľnej­ších,“ podotkla Veronika Remišová. Toto všetko sa dá dosiahnuť len ak bude dohoda na zrozumiteľných a jasných opatreniach na úrovni vlády, o ktorých majú byť občania informovaní v predstihu, aby sa na nich mohli pripraviť.

Podľa vicepremiérky je antigénových testov momentálne málo, a to napriek tomu, že politici vyzývajú ľudí, aby sa dávali v záujme ich zdravia testovať. V tejto súvislosti má vláde v stredu predložiť riešenie minister hospodárstva Richard Sulík. Remišová očakáva, že táto otázka sa počas rokovanie kabinetu vyrieši. „Zajtra je posledný deň, kedy sa má rozhodnúť o najnovších opatreniach,“ zdôraznila vicepremiérka, ktorá poukázala aj na potrebu urýchlenej štátnej pomoci pre gastrosektor.

Remišová požadovala od koaličných partnerov, aby vláda mala jasný plán, ako dostať deti späť do škôl. „Pevne verím, že ak to epidemiologická situácia dovolí, tak od 11. januára 2021 už budú deti sedieť v školách,“ dodala Remišová. Za veľmi dôležité označila aj očkovanie voči ochoreniu COVID-19. „Je mimoriadne dôležité, aby sme boli na schválenie vakcíny zo strany európskych regulačných úradov na sto percent pripravení a mohli začať zaočkovať hlavne zdravotníkov a rizikové skupiny obyvateľstva. Očkovanie bude určite dobrovoľné,“ dodala vicepremiérka.

Šeliga: Slovensko momentálne potrebuje lockdown

Slovensko momentálne potrebuje lockdown s jasnými pravidlami, a to čo najskôr. Tvrdí to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý o tom v utorok informoval TASR.

„Úlohou politika je v prvom rade hovoriť ľuďom pravdu, aj keď nie je príjemná, nie je populárna a niektorí ju nechcú počuť. Slovensko vzhľadom na aktuálnu situáciu v nemocniciach, vzhľadom na počet mŕtvych a nakazených, vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19, potrebuje lockdown,“ uviedol.

Za dôležité považuje to, aby mal pravidlá, v ktorých je jasne napísané, za akých okolností sa ľudia môžu stretávať so svojimi najbližšími, ako a kde môžu cestovať. Tiež považuje za dôležité, aby sa vedelo, za akých podmienok sa môže vychádzať.

Šeliga poukázal aj na okolité krajiny. Podľa jeho názoru by Slovensko malo nasledovať ich príklad. Záchranu ľudských životov povyšuje nad cenu osobnej obete a nepohodlia.

Rovnako dodal, že musí byť jasný aj plán očkovania. Vakcína je podľa koaličného poslanca to jediné, čo spoločnosti pomôže nový koronavírus definitívne poraziť.

Smer: Vláda nemá prijímať opatrenia vedúce k pretrhnutiu rodinných väzieb

Vláda by nemala prijímať opatrenia, ktoré by viedli k pretrhnutiu rodinných väzieb cez Vianoce a bránili by elementárnej mobilite. Vyzval ju na to predseda opozičného Smeru Robert Fico. Kabinet má podľa neho nulovú autoritu. Dodal, že čím represívnejšie a nezmyselnejšie opatrenia prijme vláda na Vianoce, tým intenzívnejšia bude reakcia ľudí v podobe ignorovania povinností a nerešpektovania zákazov.

Smer nechce občanov vyzývať na neposlušnosť či porušovanie zákonov, no žiada vládu, aby sa správala čo najracionálnejšie v citlivom predvianočnom období. „Chceme vyzvať vládu, ak chce zajtra prijímať nejaké opatrenia na najbližšie dni a týždne, aby tieto opatrenia v žiadnom prípade neviedli k pretrhávaniu rodinných väzieb počas Vianoc. Hlavne, aby vláda citlivo zvažovala, aké reakcie vyvolajú jej zmätočné opatrenia,“ uviedol Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Nerozumie tomu, aký efekt prinesie, ak sú dnes plné obchody a v pondelok sa všetko zatvorí.

Strana nevidí žiadny dôvod na zatvorené reštaurácie, pričom chýbajú kompenzácie. Fico by ich preto otvoril. Komunikovať by sa tiež podľa neho malo s predsedami samosprávnych krajov, keďže pandemická situácia je v každom kraji iná. Radil by sa s nimi a nechal by ich prijímať rozhodnutia.

V prípade očkovania na ochorenie COVID-19 by Fico uvítal, aby bolo možné sa otestovať PCR testami, ak sa niekto nechce dať zaočkovať. Ak by mal byť pohyb obmedzený tým, že človek musí urobiť úkon vo vzťahu k pandémii, mal by mať možnosť si vybrať medzi očkovaním či PCR testovaním, tvrdí šéf Smeru. Prístup k téme očkovania môže byť podľa neho ďalším dôvodom na konflikt v spoločnosti. Nemal by sa podľa neho vytvárať jednostranný pohľad na očkovanie.

Slová šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša podľa Fica potvrdili, že zatváranie bývalých funkcionárov do väzby je politickou objednávkou. Šipoš mal povedať, že „pád tejto vlády by znamenal amnestiu všetkých zločincov, ktorí sú vo väzbe“. Procesy zatýkania nie sú podľa Fica riadené orgánmi činnými v trestnom konaní, ale z Úradu vlády SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka by to preto mal preveriť a mal by podľa Fica reagovať na tvrdenie, že „politické zatváranie je organizované z úradu vlády“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #koronavírus