Čaputová: Situácia je vážna, aktuálne opatrenia nie sú postačujúce

Situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu je na Slovensku mimoriadne vážna. Opatrenia, ktoré máme, nie sú postačujúce. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po utorkovom stretnutí s odborníkmi. Ocenila návrh opatrení pandemickej komisie.

15.12.2020 15:25 , aktualizované: 18:50
debata (356)

VIDEO: Prezidentka Čaputová vyzýva ľudí na zodpovednosť a obmedzenie kontaktov.

Video

Avizovala, že osobne podporí pred sviatkami také opatrenia vlády, ktoré budú mať podporu odbornej verejnosti a budú zodpovedať vážnosti situácie. Apelovala na politikov naprieč spektrom, aby obmedzili spory. Vyzvala ľudí na zodpovednosť a obmedzenie kontaktov pred Vianocami a počas nich. Rovnako vyzvala zamestnávateľov, aby svojim zamestnancom umožnili pracovať z domu.

Zuzana Čaputová so slovenskými vedcami
Zuzana Čaputová so slovenskými vedcami
+3Zuzana Čaputová so slovenskými vedcami

„Situácia na Slovensku je mimoriadne závažná. Svedčí o tom nekontrolovateľný nárast počtu chorých a infikovaných osôb. Ale to, čo je kritické, je aj stav v nemocniciach, a teda poskytovanie zdravotnej starostlivosti, jednak covidovým pacientom, ale dochádza aj k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti voči iným pacientom. Je zrejmé, že opatrenia, ktoré momentálne máme, nie sú postačujúce,“ povedala. Zdôraznila potrebu zodpovednosti a sebadisciplíny. Ocenila aktívny postoj pandemickej komisie, ktorá minulý týždeň navrhla viacero opatrení. „Neviem, v akej podobe ich v stredu (16. 12.) schváli vláda, bola by som však veľmi rada, ak by mix odporúčaní a prijatých nariadení zodpovedal vážnosti situácie a mal podporu širokej vedeckej komunity,“ dodala.

VIDEO: Vedci sa obracajú na ľudí, nie na politikov: Spravte si osobný lockdown, situácia je mimoriadne vážna.

Video

Apelovala na všetky politické strany, aj opozičné, aby odložili spory. Hovorí o solidarite s pacientmi a lekármi. „Odmietanie opatrení alebo vyvolávanie občianskej neposlušnosti dnes nie je krokom voči vláde, ale voči lekárom, sestričkám a rodinám infikovaných,“ uviedla. Podotkla, že dôležité je i odmietnutie špekulácii, či vírus existuje a či opatrenia môžu pomôcť. Tvrdí, že treba rešpektovať vedecké poznatky a vypočuť hlasy lekárov. Pripomenula, že ich sviatky nebudú pokojné, pretože ich strávia v službe pri pacientoch. V záujme ochrany blízkych prezidentka vyzvala k obmedzeniu kontaktov na nevyhnutnú mieru. Stretnutia v uzavretých priestoroch označila za rizikové. Rovnako sa obrátila na zamestnávateľov, aby ľuďom umožnili prácu z domu a zamestnancov vyzvala, aby túto možnosť využili.

Epidemiologička Alexandra Bražinová predstavila desať bodov, odporúčaní z dielne iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov. Sú to: Ži v buline – malej skupine ľudí v rámci rodiny a blízkych priateľov, s ktorými sa plánujete počas sviatkov stretávať; Dodržiavanie izolácie – pred stretnutím s blízkymi sa aspoň sedem dní izolovať, prípadne sa otestovať; Nos stále rúško; Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu mimo svojej bubliny; Používaj viac telefón; Separuj sa – obmedziť pobyt na miestach s množstvom ľudí; Dodržiavaj hygienu – umývanie rúk, dezinfekcia, pravidelné vetranie a pri strebnutiach mimo bubliny nepodávať ruky; Buď aktívny – pobyt v prírode; Izoluj sa pri príznakoch; Informuj blízkych. Zdôraznila, že nie je hanba sa infikovať, ale tajiť to.

Matematik Kollár: Vyzývame ľudí, aby dodržiavali opatrenia, situácia je alarmujúca

Odborníci apelujú na ľudí, aby dodržiavali opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a správali sa zodpovedne. Zdôrazňujú, že situácia je vážna. Informoval o tom matematik Richard Kollár po utorkovom prijatí u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Zúčastnili sa na ňom aj ďalší vedci Pavol Čekan, Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Silvia Pastoreková, Peter Visolajský a Peter Sabaka.

Prijatie nových opatrení podľa Kollára prinesie nádej na zlepšenie situácie aspoň v januári. Víta, že nastala zmena v komunikácii a uvažuje sa o sprísnení opatrení. „Keď teraz poľavíme, hodíme za hlavu to, čo sme robili celý rok,“ dodal virológ Boris Klempa.

Vyzval obce a mestá, aby nečakali iba na rozhodnutia vlády, ale boli aktívne a prijímali vlastné opatrenia. Pripomenul, že v najpostihnu­tejších regiónoch môže podľa neho pomôcť masové testovanie podobne ako v regiónoch na Orave a v Bardejove.

Infektológ Peter Sabaka skonštatoval, že počty obetí ochorenia COVID-19 budú stúpať. „Prírastok odráža situáciu spred dvoch týždňov, ktorá bola oveľa lepšia ako dnes,“ vysvetlil. Zabrániť treba kolapsu zdravotníckych zariadení, pri ktorom by zomierali aj tí, ktorí by pri klasickom fungovaní nemocníc prežili.

V súčasnosti sa podľa Sabaku ochorenie už dostalo aj medzi staršie ročníky. Zachrániť sa darí asi 80 percent pacientov. „Zvládame to len vďaka tomu, že máme dostatok prostriedkov a dostatok personálu,“ podotkol s tým, že pri zhoršení sa epidemiologickej situácie to už nemusí platiť. Zdôrazňuje preto potrebu obmedzenia mobility a sprísnenia opatrení.

Ako poznamenal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, pri podobe lockdownu nie je potrebné hľadať nový model, ale inšpirovať sa v zahraničných krajinách.

Únia miest Slovenska žiada vládu o čo najskorší lockdown

Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada vládu SR o čo najskoršie prijatie lockdownu. Jej členovia sa na tom zhodli po utorkovom online rokovaní. Súčasná epidemiologická situácia je v niektorých mestách podľa nich neudržateľná. TASR o tom informovala hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

„Ak chceme situáciu zvládnuť, rešpektujme nariadenia odborníkov a snažme sa obmedzovať kontakty, mobilitu a odložme všetko, čo sa odložiť dá. Buďme zodpovední a doprajme si izoláciu v záujme zachovania vlastného zdravia, ako aj zdravia našich blízkych. Neberme súčasnú situáciu na ľahkú váhu. Ak chceme aj blížiace sa vianočné sviatky prežiť zdraví, majme to na pamäti neustále,“ uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček.

Únia zároveň plne podporuje vyjadrenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá sa postavila na stranu vedcov, odborníkov a expertov. Tí verejnosti predstavili desatoro odporúčaní na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Mestá a samosprávy preto apelujú na vyššiu zodpovednosť obyvateľov a podporujú odporúčania odborníkov v tom, aby boli prísnejšie opatrenia v krajine prijaté čo najskôr.

356 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #koronavírus #Covid-19