Vianoce v bubline. Za porušenie zákazu vychádzania 1000 eur na mieste

Od sobotňajšieho rána platí na Slovensku tzv. lockdown a zákaz vychádzania. Odporúča sa čo najmenej cestovať, čo najmenej sa stretávať, aby nemal koronavírus šancu šíriť sa. Zákaz vychádzania má však niekoľko výnimiek.

20.12.2020 10:00
obchod, Lidl, koronavírus Foto: ,
V reťazcoch nakúpte iba tovary základnej potreby, iné druhy tovarov vám nemôžu predať a tak regály s nimi zneprístupnili.
debata (373)

Polícia upozorňuje, že bude zákaz vychádzania kontrolovať. Zameria sa na miesta, kde sa môže koncentrovať viac ľudí, napríklad na železničné stanice, nástupištia, obchody, drogérie, zásielkovne, odberné miesta. Na cesty sa chystajú aj dopravní policajti, ktorí môžu zastavovať autá a kontrolovať, prečo sa posádka vybrala na cestu.

Na sociálnej sieti polícia odporúča pri kontrolách komunikovať a vysvetliť dôvody, prečo bol zákaz vychádzania porušený.

Vianočná atmosféra Bratislavy
Vianočná atmosféra Bratislavy
+6Vianočná atmosféra Bratislavy

„Pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly odporúčame obyvateľom hodnoverne preukázať účel presunu. Povinnosť to nie je, ale môžete mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne,“ radia policajti.

Na mieste môžu policajti udeliť pokutu do výšky tisíc eur, v správnom konaní sa môže zvýšiť na 1 659 eur.

zväčšiť Foto: Pravda
bublina, opatrenia, zákaz vychádzania

Rodina

Vláda odporúča, aby pred sviatkami každá domácnosť zvážila, s ktorou ďalšou domácnosťou vytvorí bublinu najbližších rodinných príslušníkov a priateľov. V praxi to znamená, že stretávať sa a tráviť spolu čas môžu maximálne dve rodiny či skôr členovia dvoch domácností.

Takáto bublina môže spolu byť na Vianoce, silvestrovských oslavách, môže spolu stráviť dovolenku na chalupe či v apartmáne v rekreačnom zariadení.

Bubliny by sa nemali premiešavať. Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) a neskôr aj premiér Igor Matovič (OĽaNO) pripustili, že toto odporúčanie je prakticky nekontrolovateľné. Napriek tomu apelujú, aby ľudia zminimalizovali svoje kontakty.

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19 odporúča pred návštevami byť aspoň sedem dní v dobrovoľnej karanténe. Prípadne sa dať otestovať PCR alebo antigénovým testom. Biochemik Pavol Čekan radí, aby v prípade antigénových testov človek absolvoval aj dve-tri testovania pred návštevou najbližších.

Prezidentský palác, vianočný strom.
Vianočný strom, Capitol, Washington.
+14Vianočný strom pri Chráme Narodenia Pána v...

Nákupy

Od sobotňajšej piatej hodiny rannej sa zatvárajú všetky obchody. Výnimku majú prevádzky s potravinami, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych potrieb, optiky – vrátane vyšetrenia a merania zraku, ak sú súčasťou predajne, drogérie. Možno si ísť kúpiť noviny do trafiky. Tieto predajne môžu byť otvorené aj v obchodných domoch.

Výnimku dostali aj predajné miesta so stromčekmi a živými rybami – musia však byť vonku.

Platí pravidlo R-O-R, teda rúška, odstup a dezinfekcia rúk. Odporúča sa nakupovať v obchodoch čo najbližšie pri bydlisku.

Podľa vyhlášky hlavného hygienika SR výnimku majú prevádzky verejného stravovania, musia však jedlo a nápoje zabaliť a zákazník si ich musí vziať so sebou. Dovolená je aj donášková služba.

Otvorené zostávajú aj veterinárne ambulancie a obchody s potrebami pre zvieratá.

Pred sviatkami dostali výnimku aj výdajné miesta tovarov, ktoré si zákazníci kúpili na diaľku (nie je dovolená súčasná fyzická prítomnosť predávajúceho a kupujúceho). Možno si zájsť po balík do balíkomatu či boxu.

Výnimku majú aj predajne náhradných dielov, pneuservisy, odťahové služby, autoservisy, servisy bicyklov, lyží – dokonca aj požičovne lyží. Kľúčová služba, služby emisnej a technickej kontroly, advokáti, notári, tlmočníci, znalci, taxikári – tí všetci môžu byť k dispozícii klientom.

Otvorené môžu byť aj zberné dvory.

V dňoch 24. a 31. decembra môžu seniori prednostne nakupovať v čase od 9. do 10. hodiny.

Snehuliaka s ochranným rúškom postavili na...
+4Ľudia kráčajú s dáždnikmi počas hustého...

Taxíky a iné služby

Môžu fungovať, ale musia dodržiavať niekoľko pravidiel. Vodič musí mať rúško, po každom zákazníkovi musí auto dezinfikovať.

Naraz môže odviesť najviac dvoch zákazníkov. Musia sedieť na zadných sedadlách.

Kaderníctva a podobné služby nie sú dovolené.

Zamestnanie

Na cestu do a zo zamestnania tiež platí výnimka. Odporúča sa však všade tam, kde je to možné, pracovať z domu systémom tzv. home office.

Polícia upozorňuje, že pre preukázaní dôvodu porušenia zákazu vychádzania je dobré mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu alebo objednávku v prípade živnostníkov.

Vychádzky a pobyt v prírode

V čase od 1. do 5. hodiny nadránom zákaz vychádzania neplatí.

Počas dňa možno ísť von s domácim zvieraťom.

Odporúča sa pobyt vonku, najmä ak je slnečné počasie, a tak zvyšovať svoju imunitu. V prípade spoločných vychádzok v rámci bublín sa odporúča nosiť rúška aj vonku. Pri stretávaní sa s cudzími ľuďmi by mali byť rúška samozrejmosťou.

Lyžiarske strediská

Tie môžu byť otvorené, keďže lyžovanie sa považuje za individuálny šport. Podľa vyhlášky hlavného hygienika patrí prevádzka lanových dráh a vlekov do výnimiek.

Prevádzkovatelia lanoviek a vlekov musia stanoviť maximálnu kapacitu kabínkových lanoviek na jednu osobu, resp. členov spoločnej domácnosti.

Kto si chce zalyžovať, musí mať potvrdenie o negatívnom výsledku buď antigénového, alebo PCR testu, ktoré nie sú staršie ako 72 hodín, prípadne potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. Výnimku majú deti do 10 rokov.

Prevádzkovatelia musia častejšie dezinfikovať všetky dotykové plochy a hygienické zariadenia.

Hotely a ubytovne môžu byť otvorené. No ich hostia musia mať negatívny výsledok antigénového alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín. Povinnosť neplatí pre deti do 10 rokov. Nie sú dovolené spoločné raňajky, obedy či večere, resp. zakázané je podávať jedlá a nápoje v spoločných priestoroch.

Kostoly a hromadné podujatia

Hlavný hygienik vyhláškou zakázal všetky hromadné podujatia. Výnimkou sú jednorazové podujatia, na ktorých bude mať každý účastníkov negatívny test na koronavírus, nie starší ako 12 hodín.

Konať sa môžu zasadnutia, schôdze orgánov verejnej moci a ich poradných orgánov, ďalej tie, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona, voľby, celoplošné antigénové testovanie na COVID-19, karanténne tréningy centra pre vrcholový šport v Šamoríne a profesionálne súťaže vybraných športov ako hokej, futbal, hádzaná, volejbal či basketbal.

Výnimku majú aj bohoslužby, krsty, pohreby, sobáše – či už v cirkevné, alebo civilné. V kostoloch sa musí dodržiavať vzdialenosť dva metre medzi osobami, ak sú veriaci iba sediaci, na jedného musí pripadať 15 m2. V praxi to bude znamenať, že každá druhá lavica zostane prázdna a v obsadených laviciach musí medzi veriacimi zostať jedno miesto voľné Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí kňaz či iná osoba zúčastňujúca sa na tomto úkone dezinfikovať ruky. V prípade kontaktu s ústami veriaceho si musí zakaždým vydezinfikovať ruky; pri prijímaní „pod obojím“ striktne dodržiavať iba podávanie chleba na ruku. Zakazuje sa používať obrady pitia z jednej nádoby viac ako jednou osobou, zakazuje sa podávanie rúk.

Vatikánska Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí vydala dekrét, ktorý kňazom výnimočne umožňuje sláviť až štyri bohoslužby v jeden deň, konkrétne 25. decembra, 1. a 6. januára.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz vychádzania #koronavírus