Ambulantných lekárov bude možné počas núdzového stavu povolať aj do nemocníc

Ambulantných lekárov bude možné v prípade mobilizácie využiť aj v nemocniciach. Doteraz mali v prípade uloženia pracovnej povinnosti zostať vo svojich ambulanciách. Zmenu vládneho nariadenia odobril v utorok kabinet na svojom online rokovaní.

29.12.2020 13:20 , aktualizované: 15:57
vláda, matovič, Foto: ,
Rokovanie vlády Igora Matoviča na archívnej snímke.
debata (65)

„Zvyšujúci sa nápor na poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, narastajúci počet hospitalizácií a zároveň narastajúci počet nakazených zdravotníckych pracovníkov ochorením COVID-19 si vyžaduje, aby časť lekárov z ambulantnej sféry primárne špecialistov, poskytovala zdravotnú starostlivosť aj v nemocniciach,“ vysvetľuje v materiáli Ministerstvo hospodárstva SR.

Podľa doteraz platného nariadenia vlády majú ambulantní lekári v prípade uloženia pracovnej povinnosti zotrvať na svojom pracovisku. „Takto stanovená pracovná povinnosť môže byť v rozpore s reálnymi potrebami pri riešení krízovej situácie a prekonávaním pandémie ochorenia COVID-19, ako aj so samotným účelom predmetného opatrenia hospodárskej mobilizácie s cieľom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti,“ skonštatovalo ministerstvo.

Na programe bol aj návrh na denné vyčlenenie do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky pri zabezpečovaní verejného poriadku a v súvislosti s opatreniami v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2. Návrh ministrov vnútra a obrany vláda schválila.

Príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do spoločných hliadok spoločne s policajtmi na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, na bývalých hraničných priechodoch na vnútornej hranici s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou, ako aj na zabezpečovanie verejného poriadku a v súvislosti s opatreniami v boji proti koronavírusu na celom území Slovenskej republiky.

Vojaci by mali takto pomáhať policajtom do 31. decembra 2021.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #núdzový stav #koronavírus #vláda Igora Matoviča