Vláda predĺžila núdzový stav o 40 dní

Núdzový stav bude dlhší o ďalších 40 dní. V utorok podvečer o tom rozhodla vláda, ktorá rokovala online. Platiť bude do nedele 10. februára. Do 10. januára platí zákaz vychádzania.

29.12.2020 19:00 , aktualizované: 30.12.2020 15:44
debata (23)

Ten sa nevzťahuje napríklad na cestu do a zo zamestnania, nákup alebo obstaranie potravín, liekov, drogériového tovaru. Možno ísť aj na poštu, k lekárovi, do nemocnice, pohreb, krst sobáš. Zákaz vychádzania sa nevzťahuje ani na venčenie psov a mačiek. Rovnako ani na návštevu domácnosti, ktorú od začiatku zákazu vychádzania zo 16. decembra nenavštívila osoba z inej domácosti. Ide o tzv. bubliny blízkych a rodinných vzťahov, ktoré vláda a hlavný hygienik Ján Mikas odporúčali vytvoriť ešte pred vianočnými sviatkami. Možná je aj spoločná rekreácia takýchto dvoch domácností.

Povolené sú aj cesty do zahraničia a späť. Výnimku má aj účasť na bohoslužbách, pobyt v prírode, individuálne športovanie v prírode. Obmedzený nie je ani kontakt medzi rodičmi a deťmi, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti.

Výnimka platí aj pre návštevu materskej školy, školy či školského zariadenia. Vláda odporúča všetkým, aby prežili novoročné sviatky v malej bubline najbližšej rodiny, pred stretnutním s najbližšími dodržanie aspoň sedemdňovej izolácie a pred stretnutím absolvovanie testov. Odporúča využívať inštitút home office či vyhýbanie sa blízkemu kontaktu s ľuďmi z inej domácnosti aj v exteriéri.

O súhlas s predĺžením núdzového stavu musí vláda požiadať aj parlament. Stačí, aby tak urobila do 20. dňa od vyhlásenia, čiže do 18. januára.

Vláda ďalej súhlasila s návrhom, aby policajný zbor mal denne k dispozícii 1 500 vojakov, nasadení budú do spoločných hliadok s policajtmi najmä na hraničných priechodoch, ale aj na zabezpečenie verejného poriadku. Toto opatrenie budú platiť až do konca budúceho roka. V prípade mobilizácie bude možné ambulantných lekárov nasadiť aj v nemocniciach. Doteraz totiž mali v prípade uloženej pracovnej povinnosti zostať len vo svojich ambulanciách. V návrhu ministerstva hospodárstva, ktorý vláda schválila, sa upozorňuje, že pri riešení krízovej situácie môžu byť aj ambulantní lekári potrební práve v nemocniciach. Niektoré z nich už upozorňujú, že nezvládajú nápor nových pacientov, najmä infikovaných koronavírusom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav