Česi dosiahli kritickú úroveň, Izrael a Británia zaočkovali milión ľudí

Česko zaznamenalo viac ako 13-tisíc nakazených koronavírusom a ich index PES stúpol na doteraz najvyššiu úroveň. V Izraeli zaočkovali takmer milión ľudí.

01.01.2021 09:30 , aktualizované: 20:51
Česko, orloj, Staromestské námestie Foto: ,
Staromestské námestie v Prahe o polnoci. V minulých rokoch by tu bolo plno ľudí, ale v čase pandémie je ľudoprázdne.
debata (38)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:45 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojených štátoch presiahol 20 miliónov. Vyplýva to údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá monitoruje priebeh pandémie v USA i vo svete, informovala v piatok agentúra AFP. V Spojených štátoch už od začiatku pandémie zaznamenali 20 007 149 na­kazených a 346.408 súvisiacich úmrtí. V oboch parametroch USA ďaleko predstihli ostatné krajiny sveta.

19:04 V Británii už aplikovali milión dávok vakcíny proti novému druhu koronavírusu. Informoval o tom v piatok britský minister zdravotníctva Matt Hancock, ktorý prisľúbil ďalšie urýchlenie očkovacej kampane. Uviedol to v rovnaký deň, keď Izrael oznámil, že voči koronavírusu zaočkoval už milión svojich obyvateľov. Prvú dávku vakcíny už dostalo viac ako 10 percent izraelskej populácie. „Začíname nový rok s vedomím, že nás čakajú lepšie dni. Už sme aplikovali jeden milión vakcín proti koronavírusu,“ napísal britský minister na Twitteri v prvý deň nového roka.

Prisľúbil pritom, že tempo očkovania sa ešte zvýši od pondelka, keď sa v Spojenom kráľovstve začne používať aj druhá vakcína. Hancock v tejto súvislosti vyjadril nádej, že rok 2021 bude pre Britániu rokom obnovy a oživenia. Veľká Británia bola prvou západnou krajinou, ktorá v rámci boja proti pandémii začala s rozsiahlym očkovaním svojej populácie. Očkovacia kampaň v Británii, v rámci ktorej sa aplikuje vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech, odštartovala 8. decembra.

18:50 V bratislavskom Ružinove sa na odbernom mieste, ktoré je zriadené v budove miestneho úradu na Mierovej ulici, bude testovať na ochorenie COVID-19 aj počas víkendov. Mestská časť tak reaguje na stále enormný záujem o testovanie, ktorý najmä počas sviatkov prekračuje možné kapacity. Starosta Ružinova Martin Chren však upozorňuje, že víkendové testovanie ide v inom režime a je spoplatnené 25 eurami. „Neprispieva naň štát, aj testy treba komerčne kúpiť, aj príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu sú vyššie. Preto, žiaľ, test cez víkend nemôže byť zadarmo, mobilné odberné miesto musí vyberať príspevok na úhradu nákladov,“ približuje na sociálnej sieti Chren. Bezplatné testovanie zostáva na tomto odbernom mieste počas pracovných dní, rovnako počas pracovných dní aj na druhom odbernom mieste zriadenom v Dome kultúry Ružinov.

Víkendovým testovaním sa vychádza podľa starostu v ústrety všetkým, ktorí napríklad nechcú stáť v radoch alebo potrebujú test hneď, napríklad pri príznakoch a nechcú alebo nemôžu čakať do pracovného dňa na štátne testy. V pláne je tiež zriadiť pre víkendové testovanie možnosť objednať sa na presný čas, či už telefonicky alebo elektronicky. Podľa starostu je na to potrebných ešte pár dní. „Jednotný systém na objednávanie sa plánuje spustiť aj štát,“ poznamenal Chren. Mobilné odberové miesto v budove miestneho úradu, v priestoroch bývalej ambulancie všeobecného lekára, bude počas víkendov otvorené od 10.00 do 19.00 h. Prestávka na obed a dezinfekciu je naplánovaná od 14.00 do 15.00 h.

16:30 Južná Kórea bude od cudzincov vyžadovať negatívny test na nový koronavírus pred príchodom do krajiny. Oznámili to v piatok tamojšie úrady, ktoré posilňujú opatrenia v boji proti pandémii, informovala agentúra Jonhap. Prichádzajúci cudzinci budú musieť preukázať negatívne výsledky PCR testu urobeného najneskôr 72 hodín pred odchodom do Južnej Kórey. Opatrenie vstúpi do platnosti na juhokórejských letiskách budúci piatok, od 15. januára ho zavedú aj v prístavoch v krajine, oznámil Kórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA). Úrad v piatok hlásil 1 029 nových prípadov nákazy koronavírusom v krajine za posledných 24 hodín, čo je približne na úrovni uplynulých siedmich dní. Celkový počet infikovaných dosiahol 61 769 a počet súvisiacich úmrtí 917, z nich 17 pribudlo za posledný deň.

15:35 India v piatok odsúhlasila núdzové použitie vakcíny proti novému koronavírusu, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity a spoločnosť AstraZeneca. S odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s týmto rozhodnutím o tom informovala agentúra Reuters. Predstavitelia indického regulačného úradu, ktorí sa za účelom schválenia tejto očkovacej látky stretli v tomto týždni už druhýkrát, toto rozhodnutie zatiaľ nekomentovali, píše Reuters. India sa tak po Argentíne a Spojenom kráľovstve stala v poradí treťou krajinou, ktorá schválila túto vakcínu. Vakcína od firmy AstraZeneca môže byť skladovaná v štandardnej chladničke – na rozdiel od vakcín vyvinutých spoločnosťami Pfizer-BioNTech či Moderna, ktoré je treba skladovať v ultrachladnom prostredí. V porovnaní s nimi je preto lacnejšia a ľahšie sa ňou manipuluje. India je pandémiou druhou najviac postihnutou krajinou na svete. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam doteraz nakazilo viac ako desať miliónov ľudí a takmer 150 000 ich zomrelo.

12:33 Necelé dva týždne od začiatku očkovacej kampane v Izraeli už vakcínu proti novému koronavírusu dostalo takmer milión ľudí. Ako v piatok oznámil minister zdravotníctva Juli Edelstein, prvú dávku vakcíny podali dosiaľ približne 950 000 Izrael­čanom. Je to viac ako desať percent z 9,3 milióna obyvateľov krajiny, píše agentúra DPA. Len vo štvrtok v Izraeli zaočkovali okolo 153 400 ľudí, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa jeho údajov dostalo prvú dávku očkovacej látky konzorcia Biontech-Pfizer už viac ako 40 percent obyvateľov vo veku nad 60 rokov.

Izrael tak podľa informácií výskumníkov z Oxfordskej univerzity očkuje rýchlejšie než akákoľvek iná krajina sveta. Webová stránka ich projektu Our World in Data (Náš svet v dátach) porovnáva rôzne krajiny na základe počtu podaných dávok vakcíny na 100 obyvateľov. Izrael v tomto porovnaní k 30. decembru jasne viedol s 9,18 dávky na 100 obyvateľov pred Bahrajom, Britániou a USA. V absolútnych číslach na tom boli najlepšie USA, Čína a Británia. Medzičasom však počet nakazených v Izraeli napriek tretiemu čiastočnému lockdownu výrazne stúpol. V piatok krajina hlásila 5 804 nových prípadov za posledných 24 hodín. Deň predtým to bolo 5 831 prípadov, najviac od októbra. Ministerstvo zdravotníctva preto žiada sprísnenie obmedzení od nedele.

9:30 V Česku laboratóriá vo štvrtok odhalili 13 274 prípadov nákazy koronavírusom. Rizikový index tamojšieho protiepidemického systému PES po prvý raz stúpol na 90, čo zodpovedá najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, ktorý znamená kritický stav. Informoval o tom v piatok spravodajský server TN.cz.

V stredu v ČR pribudlo 16 939 prípadov nákazy, čo bol najväčší nárast od začiatku pandémie. Pred týždňom, v piatok 25. decembra, pritom testy ukázali len 2 670 nových prípadov, aj keď množstvo testov vtedy ovplyvnili sviatky. Aktuálne je v českých nemocniciach 6 023 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 865 je vo vážnom stave, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva z piatkového rána. Počet ľudí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosti, pritom v posledných dňoch v krajine narastá, píše TN.cz.

Po novembrovom poklese stúpa aj počet aktívnych prípadov nákazy, ktorých je momentálne v Česku 120 238. Celkovo v krajine evidujú 732 022 potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2, z nich 600 073 sa vyliečilo.

Počet pacientov s COVID-19, ktorí ochoreniu podľahli, dosiahol 11 580. Za posledný deň minulého roka pribudlo podľa predbežných údajov 62 úmrtí, po 136 úmrtiach z predchádzajúceho dňa. Najvážnejšia situácia je aktuálne v okrese Opava, kde hlásia vyše 97 nakazených na 100 000 obyvateľov. Nasledujú Rychnov nad Kněžnou (918,33) a Hradec Králové (913,67). České ministerstvo zdravotníctva zverejňuje aj údaje o voľných kapacitách v nemocniciach. K 31. decembru 2020 bolo voľných 931 z 3 817 lôžok typu ARO/JIP a 6 820 z 21 43­4 lôžok s kyslíkom, dodáva server televízie Nova.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus