Žilinka sa osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku Lučanského

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa osobne zúčastní na rekonštrukcii skutku, ktorý predchádzal úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

07.01.2021 14:34 , aktualizované: 17:56
Maroš Žilinka Foto:
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (265)

Rekonštrukcia sa uskutoční po vyhodnotení kamerových záberov aj záznamov z počítačových sietí súvisiacich s otváraním a zatváraním dverí v celách a po ich porovnaní s výpoveďami svedkov. Žilinka o tom informoval novinárov po tom, čo sa zúčastnil na brannobezpečnostnom výbore v parlamente.

Naživo: Brífing po zasadnutí branno-bezpečnostného výboru NR SR k prípadu úmrtia Milana Lučanského.

„Je to, myslím si, prvýkrát, čo si na úkonoch trestného konania v takejto veci vyhradil účasť priamo generálny prokurátor. Dávam garanciu a dal som ju aj poslancom národnej rady aj celej spoločnosti, že urobíme v rámci trestného konania všetky nevyhnutné úkony tak, aby sme sa dozvedeli pravdu. V prípade, že budú splnené podmienky na vyvodenie či už disciplinárnej alebo trestnej zodpovednosti, aby tak bolo urobené,“ povedal šéf prokurátorov.

Poslancov na výbore Žilinka informoval o začatí trestných stíhaní. Okrem skutkov súvisiacich s udalosťami z 29. a 30. decembra minulého roka sa podľa jeho slov začalo trestné stíhanie pre poškodenie zdravia Lučanského, ku ktorému malo dôjsť 9. decembra.

Trestné stíhanie sa začalo pre dva skutky, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví a pre samostatný skutok marenia úlohy verejným činiteľom.

Okrem charakteru mechanizmu vzniku a podielu iných osôb na vzniku zranení Lučanského sa podľa Žilinku bude skúmať aj to, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vykonali všetky adekvátne opatrenia zodpovedajúce zdravotnému a psychickému stavu policajného exprezidenta a tiež opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti jeho života a zdravia vo výkone väzby.

Video: Generálny prokurátor Maroš Žilinka k prípadu úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

„Trestné stíhania sú nastavené tak široko, že prakticky všetky skutočnosti týkajúce sa oboch incidentov z hľadiska zranení a následku, ako aj z hľadiska postupov a činnosti príslušníkov ZVJS, budú posúdené v rámci trestného konania,“ priblížil generálny prokurátor.

Poslancov tiež Žilinka informoval o vykonaní neodkladných úkonov trestného konania aj o zaisťovacích úkonoch tak, „aby v neskoršom štádiu trestného konania nemohlo byť spochybňované, že bolo manipulované s týmto alebo oným dôkazom“.

Kollár nechce politizáciu prípadu

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára(Sme rodina) sa okolnosti úmrtia Lučanského majú vyšetrovať bez vonkajších vplyvov. Žiada, aby sa prípad politicky nezneužíval. Novinárom tiež povedal, že aj rodina Lučanského žiada, aby sa kauza nespolitizovala. Vzhľadom na dostupné informácie má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) Kollárovu dôveru.

Kollár informoval, že na zasadnutí štvrtkového brannobezpečnos­tného výboru vystúpil aj právny zástupca pozostalej rodiny Miroslav Radačovský, ktorý tlmočil želanie rodiny, aby sa kauza nepolitizovala.

Video: Dočasný šéf polície Peter Kovařík k sprísneným protiepidemickým opatreniam v súvislosti s pohrebom Milana Lučanského.

Video

Žiada tiež orgány činné v trestnom konaní, aby prípad vyšetrili presne podľa dôkazov. „Ja chcem rovnako požiadať všetky politické strany naprieč celým spektrom, aby netancovali na hrobe generála Milana Lučanského,“ povedal Kollár. Spoločnosť má podľa neho dostať jasnú odpoveď, či v prípade niekto nesie zodpovednosť a ak nesie, aby bol potrestaný.

Šéf parlamentu deklaroval podporu ministerke. „V prípade že vyšetrenie ukáže pochybenie nejakého konania v rámci Zboru väzenskej a justičnej stráže, pani ministerka sama povedala, že vyvodí politickú zodpovednosť v prípade, že by niečo zanedbal. Ale dnes podľa existujúcich informácií, dôkazov môžem povedať, že ministerka nepochybila a má našu dôveru,“ vyhlásil.

I Miroslav Radačovský, právny zástupca rodiny zosnulého Milana Lučanského, odsudzuje všetkých, ktorí by chceli akýmkoľvek spôsobom zneužívať pohreb policajného exprezidenta pre politické ciele.

Povedal to po dnešnom stretnutí s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou a zástupcami Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dohodli sa na ňom aj na podmienkach, za akých bude v tejto súvislosti ďalej informovaná verejnosť.

Radačovský predpokladá, že strana poškodených bude určitou formou súčasťou komisie, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti v súvislosti s Lučanského smrťou. Ako vysvetlil, musia sa však upraviť niektoré detaily so štatútom komisie.

Zasadnutie branno-bezpečnostného výboru

Parlamentný branno-bezpečnostný výbor dnes zasadá ku kauze úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Ako pre médiá uviedla opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená), už pri žiadosti o zvolanie výboru opozícia navrhovala, aby bol neverejný.

„Nie preto, že verejnosti chceme zatĺkať nejaké informácie, alebo že nechceme, aby sa médiá dozvedeli nejaké informácie, ale vzhľadom na naše skúsenosti si uvedomujeme, že veľmi veľa informácií, ktoré žiadame od výboru alebo zúčastnených, sú pod nejakým stupňom utajenia,“ uviedla.

Na dnešnom výbore sa majú okrem iného zúčastniť aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan alebo šéf prešovskej väznice Norbert Kundrák. „Nie je čo skrývať, ani čo zahmlievať, pretože sme postupovali v súlade so zákonom,“ povedal Kundrák s tým, že viac uvedie na zasadaní výboru.

Video: Zasadnutie parlamentného branno-bezpečnostného výboru.

Video

Manželka Milana Lučanského, Martina Lučanská, neposkytla Ministerstvu spravodlivosti SR súhlas na zverejnenie zdravotnej dokumentácie zosnulého policajného exprezidenta. Na dnešnom stretnutí na ministerstve to potvrdil aj obhajca rodiny Miroslav Radačovský, uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Vo väzbe bol pre obvinenie v kauze Judáš.

© Autorské práva vyhradené

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský