Fico: Chystá sa stádovité očkovanie poslancov 25. januára

Vakcínu, ktorá mala ísť prednostne najskôr zdravotníkom, dostali už viacerí politici, celoštátni aj regionálni. Podľa Fica sa má teraz hromadne zaočkovať celý parlament. Boris Kollár tvrdí, že poslanci majú na očkovanie nárok, lebo sú súčasťou kritickej infraštruktúry štátu.

07.01.2021 20:25
debata (176)

Očkovanie poslancov parlamentu sa má odohrať podľa Fica 25. januára. Šéf Smeru tvrdí, že toto „organizované stádovité očkovanie poslancov NR SR je súčasťou manipulatívnej a neobjektívnej propagandy, ktorú SMER – SD rázne odmieta“. Ak sa chcú poslanci Smeru zaočkovať, vedenie strany im odporúča, aby to urobili individuálne, nie v rámci tejto akcie. Strana už dlhší čas presadzuje, aby očkovanie bolo dobrovoľné, a teda by záviselo len o rozhodnutí občana.

Očkovanie proti koronavírusu - Zuzana Čaputová
Očkovanie proti koronavírusu - Rudolf Schuster
+6Očkovanie proti koronavírusu - Milan Laurenčík

Prvé vakcíny, ktoré dorazili na Slovensko v počte približne 10-tisíc kusov, sa použili na očkovanie zdravotníkov, ale aj politikov. Ako prví sa zaočkovali viacerí epidemiológovia a členovia konzília odborníkov – úplne prvým bol profesor Vladimír Krčméry. Z politikov dostala vakcínu prezidentka Zuzana Čaputová, eurokomisár Maroš Šefčovič či viacerí ministri. Zaočkovať sa dali aj podpredsedovia parlamentu, čo v prípade mladších ľudí, akým bol napríklad Juraj Šeliga, vyvolalo kritiku, že je to papaláštvo. Šeliga sa bránil tým, že chcel ísť príkladom, aby sa ľudia nebáli dať zaočkovať.

Okrem zdravotníkov mali byť podľa stratégie očkovanie v prvej vlne očkovaní ľudia, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre štátu, silové zložky (vojaci, policajti), pracovníci v domovoch sociálnych služieb či ľudia, ktorí sú v priamom kontakte s rizikovými osobami. V druhej vlne pacienti v domovoch sociálnych služieb, pacienti nad 65 rokov, chronicky chorí pacienti. Tretia vlna má byť rezervovaná pre učiteľov, marginalizované rómske komunity, bezdomovcov, azylantov. Až vo štvrtej ostatní občania nad 18 rokov.

Poslanci Národnej rady sú súčasťou kritickej infraštruktúry, preto majú na očkovanie nárok, uviedol pre TASR predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Poslanci sa samostatne neurčili za kritickú infraštruktúru, my kritickou infraštruktúrou sme, a tým pádom máme na očkovanie nárok. Je však na každom jednom z nás, či toto očkovanie využije teraz, alebo až po následnom preočkovaní zdravotníkov či ľudí v staršom veku,“ uviedol pre TASR Kollár.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #očkovanie #koronavírus