Britskú mutáciu vírusu potvrdili už v 60 štátoch

Variant koronavírusu pôvodom z Británie (variant B-117) zaznamenali už v najmenej 60 krajinách sveta, čo je o 10 viac ako pred týždňom, oznámila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia.

20.01.2021 06:00 , aktualizované: 20:14
Odstup Foto: ,
debata (66)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:14 Za posledných 24 hodín v Británii zomrelo 1820 ľudí s COVIDOM-19, Londýn tak už druhý deň v rade oznámil rekordný počet úmrtí. V utorok zdravotnícke úrady ohlásili 1610 mŕtvych. Vládny poradca Patrick Vallance prirovnal aktuálnu situáciu v britských nemocniciach k vojnovej zóne.

Britské zdravotné úrady tiež zaregistrovali ďalších 38 905 nakazených. Predchádzajúci deň to bolo 33 355 prípadov. Od začiatku šírenia koronavírusu v Spojenom kráľovstve, ktoré má 67 miliónov obyvateľov, už s COVIDOM-19 zomrelo 93 290 ľudí. V absolútnych číslach ide o najhoršiu bilanciu v Európe a piatu najhoršiu na svete. Británia sa tiež podľa dát platformy Our World in Data prevádzkovanej Oxfordskou univerzitou dostala na špicu rebríčka, ktorý meria počet úmrtí v prepočte na milión obyvateľov.

19:08 Maďarský Národný ústav farmácie a bezpečnosti potravín (OGYÉI) udelil povolenie ruskej vakcíne Sputnik proti vírusu SARS-CoV-2. Na dokončenie procesu certifikácie chýba už iba vyjadrenie Národného centra zdravia (NNK).

Farmaceutický úrad preveroval dokumentáciu očkovacej látky od začiatku vlaňajšieho decembra. Úlohou NNK bude preveriť vakcínu laboratórne. Ak bude všetko v poriadku, tak sa môže začať dovoz očkovacej látky z Ruska.

Maďarská vláda 14. januára deklarovala, že podporí nákup aj takých vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré neschválila Európska lieková agentúra (EMA).

16:08 Holandská vláda v snahe obmedziť šírenie nových variantov koronavírusu SARS-CoV-2 rozšíri aktuálne platný lockdown o plošný zákaz vychádzania, ktorý bude prvým od druhej svetovej vojny. S odvolaním sa na spravodajskú televíziu RTL Nieuws o tom v stredu informovala agentúra Reuters. Zákaz vychádzania bude platiť od piatka 20.30 h minimálne do 9. februára a každý deň potrvá do 04.30 h SEČ. Obyvatelia budú môcť opustiť svoje domovy iba v prípade zaobstarania naliehavých potrieb. V Holandsku platí od polovice decembra dosiaľ najprísnejší lockdown.

15:06 Zdravotné úrady čínskej metropoly Peking informovali o zachytení prvých dvoch prípadov nákazy britským variantom koronavírusu SARS-CoV-2. V súvislosti s tým v Pekingu prijali opatrenia, ktoré sa týkajú južnej časti čínskej metropoly, kde žije 1,6 milióna ľudí a nachádza sa tam aj medzinárodné letisko Pej-ťing Ta-sing (Beijing Daxing).

Ako uviedla agentúra AFP, obyvatelia mestskej štvrte Ta-sing majú zákaz opustiť Peking. Odcestovať môžu len v prípade, že dostali špeciálne povolenie od úradov a v posledných troch dňoch mali negatívny výsledok testu na chorobu COVID-19. V tejto pekinskej štvrti sú zakázané aj stretnutia 50 a viac ľudí. Svadby sa odporúča odložiť a pohrebné obrady by sa mali skrátiť. Žiaci materských, základných a stredných škôl v Ta-singu prešli na dištančnú formu výučby.

14:42 Šéf diplomacie Zimbabwe Sibusiso Moyo podľahol komplikáciám vyvolaným koronavírusovým ochorením COVID-19. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian. Bývalý generál Moyo pôsobil na čele zimbabwianskeho ministerstva zahraničných vecí od novembra 2017. Podľa dostupných údajov mal 60 alebo 61 rokov. Podľa hovorcu prezidentskej kancelárie v Harare minister zomrel v stredu skoro ráno v jednej z miestnych nemocníc.

13:09 Český premiér Andrej Babiš a minister zdravotníctva Jan Blatný zvažujú zaviesť v ČR po vzore iných krajín povinné nosenie respirátorov v obchodoch či verejnej doprave. Dôvodom je šírenie nákazlivejšieho variantu nového koronavírusu zisteného v Británii, pre ktorý už takéto opatrenie zaviedli Nemecko či Rakúsko. Informoval o tom v stredu spravodajský server iDNES.cz.

„Uvažujeme o tom, že by sme v súvislosti s anglickou mutáciou vírusu v tomto nasledovali Rakúsko a Nemecko,“ povedal Babiš. Ako pripomína iDNES.cz, prekážkou by mohla byť vyššia cena respirátorov v porovnaní s bežnými rúškami.

12:40 Česká polícia kontroluje od stredy na vybraných hraničných priechodoch so Slovenskom vo zvýšenej miere dodržiavanie karanténnych opatrení. Dôvodom je taktiež zvýšená nelegálna migrácia. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

„Dôvodom zintenzívnenia kontrol je aj zvýšený počet nelegálnej migrácie, predovšetkým využívaním kamiónovej dopravy. Vybrané hraničné priechody preto nie je možné konkretizovať,“ uviedol Slivka.

Polícia podotýka, že nejde o hraničné kontroly či uzavretie hraníc. Kontroly na českej strane sú vykonávané náhodne, na slovenskej strane nedochádza k žiadnej zmene.

12:26 Bratislava zverejnila predbežné počty odberových miest na plošné testovanie na COVID-19 v jednotlivých mestských častiach. „Testovanie v Bratislave naďalej intenzívne pripravujeme tak, aby sa každý na testovanie dostal a robíme maximum pre to, aby bolo pohodlné a bez dlhého čakania," uviedlo mesto na sociálnej sieti s tým, že pripravuje webovú stránku so základnými informáciami a podrobnou mapou. „Na niektoré miesta sa bude možné zaregistrovať online, ale väčšina bude k dispozícii bez objednania," doplnil magistrát.

Bratislava a mestské časti dávajú k dispozícii 47 vozidiel MHD (41 autobusov, štyri trolejbusy, dve električky), ktoré budú tiež slúžiť ako odberové miesta. Mestské časti spolu s hlavným mestom predbežne pripravili 290 testovacích tímov, ktoré sa dočasne pridajú k existujúcim 19 mobilným odberovým miestam (MOM).

12:10 V bratislavskej nocľahárni neziskovej organizácie Depaul Slovensko museli otvoriť červenú covidovú časť. Aktuálne sa v nej nachádza 20 ľudí bez domova pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktorí neputovali do karanténneho mestečka na Hradskej ulici v Bratislave. Zatiaľ majú ľahší priebeh choroby. Na sociálnej sieti o tom informovala neziskovka, ktorá verejnosť žiada o pomoc, hľadá dobrovoľníkov, a tiež pre nakazených ľudí bez domova prijme pyžamo či tepláky.

„Poskytujeme im stravu, šatstvo, hygienu a sociálne poradenstvo. Dúfame, že najbližších desať dní u nás strávia v bezpečí a bez väčšieho rizika na zdraví,“ skonštatovala organizácia. Riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš na sociálnej sieti zároveň informoval, že pozitívne testovaných bolo aj päť jeho kolegov z nocľahárne. „Ak máme celú túto situáciu zvládnuť, budeme potrebovať pomoc z vonku,“ skonštatoval.

11:53 Na očkovanie proti vírusu SARS-CoV-2 sa v Maďarsku zaregistrovalo prostredníctvom internetu a poštou už 1,755 milióna ľudí, oznámil v stredu na Facebooku štátny tajomník úradu vlády Csaba Dömötör.

Podľa aktuálnych údajov boli vakcíny doteraz prevzaté Maďarskom už všetky využité – zaočkovali už 130 318 ľudí, pričom 2939 z nich dostalo aj druhú dávku vakcíny. Ďalšia zásielka, ktorú avizovali na utorok, zatiaľ do tejto krajiny nedorazila, píše spravodajský server 24.hu.

11:00 Šéfovia vlád Českej republiky, Dánska, Grécka a Rakúska zaslali spoločný list predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, v ktorom žiadajú o čo najrýchlejšie schvaľovanie nových vakcín proti koronavírusu.

Štvorica politikov – český premiér Andrej Babiš, rakúsky kancelár Sebastian Kurz a predsedovia vlád Dánska a Grécka Mette Fredriksenová a Kyriakos Mytsotakis – požaduje, aby Európska rada v tomto smere vyslala silný signál Európskej liekovej agentúre (EMA), ktorá schvaľuje vakcíny na použitie v krajinách EÚ. Text listu zverejnil na Twitteri spravodajca agentúry Bloomberg.

10:20 Stovky slovenských používateľov sociálnych sietí zdieľali začiatkom januára 2021 text pripisovaný americkému „virológovi a imunológovi“ Robertovi Oswaldovi, ktorý mal údajne vyhlásiť, že ochorenie Covid-19 neexistuje. Vedec s týmto menom síce skutočne pôsobí na univerzite v Spojených štátoch amerických, nie je však ani virológ, ani imunológ. Navyše verejne odmietol, že by niekedy existenciu nového koronavírusu popieral.

Nepravdivé príspevky sa objavili na facebookovej stránke Biely Jazdec alebo v skupine Bráňme si vlasť Slovenskú !!! Celkovo tieto tvrdenia zdieľalo viac ako 900 slovenských používateľov Facebooku.

Americký vedec Robert Oswald skutočne existuje, čo dokazuje aj webová stránka univerzity, na ktorej pôsobí. Je profesorom molekulárnej medicíny na veterinárnej fakulte Cornellovej univerzity v štáte New York. Na stránke univerzity v sekcii Vzdelávanie (Education) sa dá dočítať, že profesor Oswald študoval biochémiu, psychológiu a chémiu. Nikde však nie je uvedené, že by bol aj virológ či imunológ.

Napokon aj sám Oswald na nepravdivé tvrdenia zareagoval. Priamo na webovej stránke univerzity v sekcii „Research Interest“ vysvetľuje, na čo sa vo svojom výskume zameriava a zároveň uvádza: „Covid-19 je skutočný. Každý facebookový príspevok, v ktorom sa tvrdí opak, je hoax a nezakladá sa na pravde. Noste rúška, udržujte rozstupy a nechajte sa zaočkovať, keď bude k dispozícii vakcína.“

10:05 Prostredníctvom PCR testov odhalili na Slovensku 2484 nových prípadov nákazy koronavírusom, vykonali 12 124 PCR testov. Ďalších 2996 infikovanych odhalili antigénové testy, ktorých vykonali 85 390. Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 sa zvýšil o 100, celkovo tak evidujeme 3737 obetí koronavírusu. (Viac tu)

10:02 Koronavírus potvrdili v Maďarsku za uplynulý deň 976 ľuďom. V súvislosti s ochorením zomrelo v tomto čase 95 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálne je nakazených 109 405 osôb. V nemocniciach ošetrujú 4218 covidových pacientov, z ktorých 295 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali v Maďarsku doteraz 130 318 ľudí, pričom 2939 z nich dostalo už aj druhú dávku vakcíny. Počet úmrtí od vypuknutia epidémie koronavírusu dosiahol 11 615, infikovaných bolo 354 252 osôb. Z ochorenia sa doposiaľ zotavilo 233 232 ľudí. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

9:49 Slovenská lekárska komora žiada od ministerstva zdravotníctva jasné usmernenie pri vydávaní potvrdení pre pacientov, ktorí za posledné tri mesiace prekonali covid. Komore sa nepozdáva, že si po potvrdenie majú chodiť pacienti osobne. Informovala o tom hovorkyňa SLK Nancy Závodská. Podľa ministerstva zdravotníctva potvrdenie je možné vystaviť aj elektronicky.

Súčasný stav, keď pacienti musia osobne prísť do ambulancie všeobecného lekára po potvrdenie o prekonaní covid-19, je podľa SLK absolútne neprijateľný. „Po prvé ide o zbytočné vyťahovanie peňazí od občanov a po druhé, čo je oveľa závažnejšie – v čase lockdownu je to ohrozovanie zdravia pacientov i lekárov, keďže znovu dochádza k väčšiemu pohybu osôb,“ vysvetlila Závodská.

SLK považuje za logické, aby príslušné kontrolné orgány uznávali certifikáty, prípadne SMS, o pozitivite. „Sú de facto jasným dokladom, že pacient Covid-19 prekonal, z ktorých sa dá jednoducho vypočítať, či už prešli požadované tri mesiace, aby takýto občan nemusel ísť na povinné testovanie,“ dodala Závodská.

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že potvrdenie môže lekár človeku, ktorý prekonal tot ochorenie, vystaviť aj elektronicky. „V zdravotnej dokumentácii bude originál tohto potvrdenia. V súčasnej situácii je toto potvrdenie potrebné aj na základe odporúčaní odborníkov,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. (tasr)

9:35 Úrady v čínskej metropole Peking budú v rámci sprísnenia protipandemických opatrení preverovať všetky osoby, ktoré od 10. decembra prišli do mesta zo zahraničia a pozastavia prevádzku jednej zo staníc metra. Informovali o tom v stredu agentúra Reuters a denník The Guardian.

Peking sprísnenie opatrení oznámil po tom, ako v meste znamenali v stredu najvyšší počet prípadov nákazy za viac ako tri týždne. Za 18. januára bolo podľa čínskeho Národného zdravotného výboru hlásených v krajine celkovo 103 nových prípadov, čo je o 15 menej než predchádzajúci deň. 46 nových prípadov sa vyskytlo v provincii Ťi-lin na čínskom severovýchode, čo je po utorku a pondelku zároveň ďalší denný rekord zaznamenaný úradmi v tomto regióne. Táto administratívna oblasť by tak mohla byť ďalším lokálnym ohniskom epidémie v Číne.

V provincii Che-pej, ktorá obklopuje čínske hlavné mesto Peking, zaznamenali 19 nových prípadov. V samotnom hlavnom meste evidujú sedem nových prípadov – najviac od 28. decembra. Šesť z nich úrady hlásia z pekinskej štvrte Ta-sing, v dôsledku čoho sa mesto rozhodlo preventívne pozastaviť prevádzku stanice metra Tchien-kung Jüan, ktorá sa nachádza neďaleko tejto štvrte.

Podľa čínskych štátnych médií sa vedenie Komunistickej strany v hlavnom meste stretlo v utorok s čelnými predstaviteľmi vlády a dohodli sa na ďalšom sprísnení kontrol, minimalizácii verejných zhromaždení a znížení počtu cestujúcich vo verejnej doprave. (reuters, the guardian, tasr)

9:03 V Českej republike pribudlo v utorok 9558 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 30 373 vy­konaných PCR testov a najmenej 70 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v stredu ráno na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Súhrnný index rizika podľa protiepidemického systému (PES) sa zvýšil zo 70 na 73 bodov. Dôvodom je nárast tzv. reprodukčného čísla z 0,76 na 0,82. Hodnota PES tak už šiesty deň po sebe zodpovedá štvrtému stupňu pohotovosti, opatrenia v ČR sú však na úrovni piateho stupňa.

Ďalšie tri ukazovatele, z ktorých sa vypočítava skóre PES, sa naopak zlepšili. Ide o priemer nakazených na 100-tisíc obyvateľov za uplynulé dva týždne, 14-dňový priemer nakazených medzi dôchodcami a podiel hospitalizovaných s ochorením Covid-19, u ktorých sa nákaza preukázala až v nemocnici.

Česko eviduje momentálne 126 561 aktívnych prípadov nákazy. V nemocniciach je hospitalizovaných 6608 osôb, stav 1095 z nich je vážny. Od začiatku pandémie sa potvrdilo 909 131 prípadov infekcie a 14 820 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa vyliečilo 767 750 osôb. Česká vláda schválila v pondelok žiadosť o predĺženie núdzového stavu o 30 dní, konkrétne do 21. februára. Poslanci o nej rozhodnú tento týždeň. (novinky.cz, mzcr.cz, tasr)

8:44 O očkovanie proti koronavírusu môžu po novom požiadať slovenskí seniori nad 85 rokov. Na sociálnej sieti to v noci uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ako priblížil, prihlásiť sa môžu cez formulár na korona.gov.sk, no možné to bude len v niektorých okresoch. Šéf rezortu zdravotníctva ešte v pondelok (18. 1.) povedal, že takýmto ľuďom môžu pomôcť prihlásiť sa na očkovanie buď rodinní príslušníci, alebo ich lekári.

8:35 V Nemecku dnes vzrástol počet novoregistrovaných prípadov koronavírusu i počet úmrtí pacientov s covidom-19 za posledných 24 hodín. Krajina zaznamenala takmer 16-tisíc nových výskytov infekcie a 1148 mŕtvych, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). V Nemecku sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom 2,07 milióna ľudí a s covidom-19 zomrelo 48 770 osôb.

V utorok sa nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodla s premiérmi spolkových krajín na predĺžení lockdownu aspoň do 14. februára. Kancelárka a premiéri sa dohodli na zachovaní väčšiny existujúcich opatrení. V niektorých prípadoch, napríklad pri povinnosti mať zakryté ústa a nos v hromadnej doprave, sa pravidlá sprísnili. (rki, čtk)

8:20 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok upozornila, že nemocnice v niektorých častiach Severnej a Južnej Ameriky sú vážne preťažené v dôsledku rastúceho počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

„Mnohé nemocnice v našom regióne, najmä v Severnej a Južnej Amerike, fungujú blízko k hraniciam svojich možností,“ povedala Carissa Etienneová, riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO). V tejto súvislosti spomenula zaplnenie jednotiek intenzívnej starostlivosti v nemocniciach, nedostatok zásob kyslíka v niektorých oblastiach a pretrvávajúci nápor nových prípadov.

„Za posledný týždeň pribudlo v oblasti Severnej a Južnej Ameriky 2,5 milióna nových prípadov ochorenia Covid-19,“ povedala Etienneová a dodala, že za to isté obdobie v tejto oblasti zomrelo v súvislosti s pandémiou 42-tisíc ľudí. Koronavírus sa podľa Etienneovej vymyká spod kontroly na celom svete. Opatrenia na mnohých miestach nezodpovedajú vážnosti situácie a mnohí ľudia zvoľňujú svoj postoj k dodržiavaniu opatrení. (dpa, tasr)

7:48 Variant koronavírusu pôvodom z Británie (variant B-117) zaznamenali už v najmenej 60 krajinách sveta, čo je o 10 viac ako pred týždňom, oznámila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ďalší variant šíriaci sa z Juhoafrickej republiky (JAR), ktorý je – podobne ako britská mutácia – nákazlivejší ako pôvodná podoba koronavírusu, hlásili podľa WHO už z 23 krajín a teritórií. (who, afp, tasr)

7:31 Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden si v utorok uctil pamiatku viac ako 400-tisíc amerických obetí covidu-19. Urobil tak po svojom prílete do Washingtonu pri krátkej ceremónii pri pamätníku Abrahama Lincolna.

Biden vyzval Američanov, aby na obete koronavírusu nezabúdali. „Aby sme sa uzdravili, musíme si pamätať. Niekedy je ťažké spomínať, ale tak sa uzdravuje,“ povedal Biden v predvečer svojej inaugurácie. Pred ním prehovorila jeho budúca viceprezidentka Kamala Harrisová. Tá vo svojej reči zdôrazňovala jednotu. Povedala, že hoci mnoho Američanov po väčšinu pandémie smútilo v osamelosti, „dnes večer smútime spoločne a spoločne sa začíname uzdravovať“. (ap, čtk)

6:53 Mexiko v utorok zaznamenalo 1584 úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19 za ostatných 24 hodín, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. V krajine zaznamenali i ďalších 18 894 prípadov nákazy. Od začiatku pandémie infekciu potvrdili u viac ako 1,6 milióna ľudí.

Koronavírus si v Mexiku vyžiadal už 142 832 úmrtí, čo je štvrtý najvyšší počet obetí zo všetkých krajín sveta po USA, Brazílii a Indii. V Mexiku stúpa počet krádeží fliaš s kyslíkom. Úrady oznámili, že ozbrojený muž vtrhol v utorok okolo poludnia do nemocnice v štáte Sonora na severozápade Mexika a odcudzil niekoľko fliaš s kyslíkom. Strelnou zbraňou pri tom ohrozil zamestnanca nemocnice. Podobnú krádež hlásili aj v pondelok v meste Tultepec ležiacom severne od metropoly Mexiko.

Mnohé z nemocníc v krajine sú preplnené a preto sa veľa rodín rozhodlo starať sa o svojich nakazených príbuzných doma a podávať im kyslík. Úrady však ľudí vyzvali, aby vrátili fľaše s kyslíkom, ktoré už nepotrebujú, pretože v nemocniciach je týchto fliaš nedostatok. (ap, afp, tasr)

6:00 Po rekordných štatistikách z prvej polovice mesiaca evidujú Spojené štáty v posledných dňoch priaznivejší vývoj hlavných ukazovateľov vývoja epidémie Covidu-19. Už dlhšie ako týždeň klesajú priemerné prírastky bilancie nakazených, po mesiacoch rastu začal klesať počet nakazených. Celková bilancia úmrtí spájaných s koronavírusom však prekročila 400-tisíc, vyplýva zo štatistík Univerzity Johnsa Hopkinsa. V absolútnych číslach majú Spojené štáty najviac infikovaných aj mŕtvych na svete.

Na každý z posledných siedmich dní stále pripadá viac ako 3 000 úmrtí, rast priemerného denného súčtu sa ale zastavil. Agentúra Reuters poznamenáva, že mŕtvych s koronavírusom prudko pribudlo po Vianociach a 6. januára denná bilancia úmrtí prekročila 4 000.

Počet nových nákaz bol v pondelok najnižší od začiatku roka. Nahlásených bolo približne 140-tisíc pozitívne testovaných, pričom priemerný prírastok z posledného týždňa podľa denníku The New York Times opäť výrazne klesol a už sa dostal pod hranicu 210-tisíc . USA zároveň hlásia okolo dvoch miliónov vyhodnotených testov denne, iniciatíva The COVID Tracking Project.

Dobrovoľnícky projekt, ktorý zhromažďuje oficiálne údaje z jednotlivých amerických štátov a území, po pondelku hlásil pokles počtu hospitalizovaných s Covidom-19 na 123 848. To je stále viac ako dvojnásobok oproti maximálnym hodnotám z jari a leta, ešte minulý utorok ale bolo v nemocniciach viac ako 131-tisíc pacientov s covidom.

Pozitívny vývoj registruje aj najľudnatejší americký štát Kalifornia, kde sa na začiatku mesiaca aj napriek prísnemu karanténnemu režimu nemocnice naďalej plnili, zatiaľ čo prudko narastali denné počty mŕtvych. V posledných dňoch štatistiky konečne začali klesať a bilancia obetí za 24 hodín sa v pondelok opäť dostala pod 500. Najhoršia bola situácia v meste Los Angeles a jeho okolí. V desaťmiliónovom okrese Los Angeles County boli počty mŕtvych tak vysoké, že okresný činitelia na konci minulého týždňa zrušili platnosť nariadenia o kvalite ovzdušia, ktoré obmedzujú prevádzku krematórií.

Absencia federálnej stratégie je jednou z hlavných príčin zlyhania USA v boji proti šíreniu koronavírusu, píše v rozsiahlej analýze posledných 12 mesiacov denník NYT. „Takmer po celú pandémiu schopnosť Spojených štátov kontrolovať vírus obmedzovala politická polarizácia a odmietanie vedy,“ napísal denník takmer rok po zachytení prvého prípadu nákazy v USA.

Obavy smerom k ďalším týždňom a mesiacom vyvolávajú okrem nových mutácií vírusu SARS-CoV-2 tiež doterajšie nedostatky v distribúcii vakcín proti Covidu-19. Očkovacia kampaň v USA beží už viac ako mesiac, pričom do polovice januára dostalo aspoň jednu dávku vakcíny asi 10,6 milióna obyvateľov. Vláda si pritom predtým vytýčila cieľ do konca roka 2020 podať prvú dávku aspoň 20 miliónom ľudí.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19