Ani očkovanie, ani skríning. Ktorý liek nakoniec zaberie?

Testovať a očkovať zároveň sa nedá. Len za tento víkend sa dalo otestovať vyše 1,8 milióna ľudí. Vo vakcinačných centrách za rovnaký čas zaočkovali len 276 pacientov. Pričom za nedeľu svietila v kolónke „pribudlo" nula. Skríning a Národná očkovacia stratégia nejdú ruka v ruke, keď potrebujeme zdravotníkov na dvoch miestach. Nedostatok zdravotníkov však nie je jediný problém, ktorý treba riešiť v boji s pandémiou. Keď konzorcium Pfizer-BioNTech vyhlásilo možné oneskorenie dodania očkovacích látok, niekoľko európskych vlád sa rozhodlo hľadať "cestu von" cez ďalšie alternatívy vakcíny. Tými by mali byť lieky.

26.01.2021 06:00
debata (179)

Jedným z nich je ivermektín, dovoz obmedzeného množstva tohto lieku momentálne čaká na schválenie rezortom zdravotníctva. Kanadskí vedci zasa chvália kolchicín. Do Európy príde aj REGN-COV2, liek, ktorým liečili bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď mal COVID-19.

Účinky sú známe

Prvé správy o účinkoch ivermektínu na liečbu COVID-19 sa objavili už vlani v apríli. Podľa štúdií austrálskych vedcov dokázal za 48 hodín zastaviť množenie vírusu v tele pacienta. Liek, ktorý bol vyvinutý v 70. rokoch minulého storočia na liečbu proti parazitom, sa podľa najnovších výskumov javí ako možná pomoc pre pacientov, ktorí bojujú s infekciou COVID-19. Časti odborníkov sa však nepáči jeho dávkovanie.

„Lekári ho aj u pacientov s koronavírusom používajú v dávkovaní, ktoré sa používa pri liečbe parazitických ochorení, akým je napríklad svrab. Nehovoriac o tom, že aj vyššie dávkovanie je pri ivermektíne dobre popísané," vysvetľuje slovenský vedec Ondrej Halgaš, ktorý pôsobí na Torontskej univerzite. Pri jeho pomalom schvaľovaní upozorňuje, že remdesivir, ktorým sa na Slovensku lieči, bol na jar minulého roka mimoriadne schválený na liečbu koronavírusu s oveľa menej dôkazmi.

Pravda priniesla už niekoľko rozhovorov a článkov o ivermektíne. Podľa primárky oddelenia ARO v Národnom onkologickom ústave Andrey Letanovskej (Za ľudí) lekári každý deň čakajú na súhlas na mimoriadny dovoz ivermektínu na Slovensko. Požiadala oň Slovenská spoločnosť anestéziológie a intenzívnej medicíny.

„Dnes sa to vraj posunulo významne k schváleniu ivermektínu na pôde ministerstva zdravotníctva, ale ešte nemám definitívnu informáciu," uviedol pre denník Pravda docent Jozef Firment, prednosta kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach a hlavný odborník pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu. Na otázky, koľko balení sa objednalo, pre koho bude liečba dostupná a či bude aj pre pacientov mimo košickej nemocnice, však nevedel odpovedať.

Dlhé schvaľovanie

Infektológ profesor Pavol Jarčuška tvrdí, že rezort, ako aj odborníci sa ním začali zaoberať až na základe žiadosti docenta Firmenta, ktorý skúmal účinok u pacientov s ťažším priebehom ochorenia. Podľa Jarčušku výsledky doterajších štúdií znejú sľubne. „U pacientov s miernym priebehom prispel k zníženiu výpadku čuchu a chuti aj k utlmeniu kašľa,“ vysvetľoval Jarčuška. Na Slovensku sme podľa neho oproti iným krajinám v nevýhode, pretože sme ivermektín nikdy ako liek pre ľudí nezaregistrovali.

Analytik Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz kritizuje proces registrácie liekov. „Je to o absolútnej neschopnosti zjednodušiť pravidlá na skúšanie existujúcich liekov na nové indikácie v čase, keď denne zomiera sto ľudí. Mnohí z nich by takéto vykročenie ,mimo rámca‘ s radosťou podstúpili," hnevá sa Vlachynský.

Štátny ústav na kontrolu liečiv ozrejmil, že existujú dva oficiálne spôsoby, ako zaregistrovať liek. Prvou je štandardný registračný proces. O ten žiada farmaceutická spoločnosť európsku alebo konkrétnu národnú liekovú agentúru. „V súčasnosti Štátny ústav na kontrolu liečiv takúto žiadosť neeviduje," ozrejmila Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa ústavu. Druhou možnosťou je požiadať o mimoriadne povolenie na terapeutické použitie. To vydáva ministerstvo zdravotníctva. „Môže ísť o liek, ktorý nie je na Slovensku vôbec registrovaný, alebo o liek, ktorý je registrovaný pre iné ochorenia," dodala Jurkemíková.

Ďalší liek na obzore

Na Slovensku je registrovaný kolchicín. Liek je však na predpis a pacient si za recept doplatí deväť eur. Podľa najnovších štúdií kanadských lekárov kolchicín účinne bojuje s infekciou COVID-19.

„Kolchicín znižuje riziko komplikácií spojených s COVID-19. Pozitívne výsledky štúdie Colcorona ukazujú, že kolchicín je účinným liekom na liečbu pacientov bez hospitalizácie," napísal biochemik Pavol Čekan na sociálnej sieti. Podľa neho kolchicín znížil počet hospitalizácií o 25 percent, potrebu mechanickej ventilácie o 50 percent a úmrtnosť je menšia o 44 percent.

Ďalším liekom, o ktorom sa začalo v Európe diskutovať je americký REGN-COV2, ktorý vyvinula tamojšia firma Regeneron. Nemecko si ho objednalo za 400 miliónov eur. Podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna tento liek funguje ako pasívne očkovanie. „Aplikácia týchto protilátok v počiatočných štádiách ochorenia môže pomôcť vysokorizikovým pacientom," tvrdí Spahn.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Jarčuška #koronavírus #Covid-19