NAKA zatýka a Fico hovorí o „gestapáckych metódach“ na objednávku Matoviča

Nominanti strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) vo vysokých funkciách končia vo väzení. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

31.01.2021 11:41 , aktualizované: 15:55
fico Foto: ,
Robert Fico
debata (228)

VIDEO: Dcéra Petra Brhela popisuje, ako k nim vtrhla NAKA.

Video

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica ide o „gestapácke metódy" a vidí za tým politické motívy a objednávku zo strany premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

„Chceme vzniesť oficiálny protest v mene všetkých ľudí na Slovensku proti týmto gestapáckym metódam, ktorých sme svedkami," povedal Fico a podotkol, že to nebolo potrebné, lebo všetci zadržaní by dobrovoľne prišli vypovedať, ak by ich o to požiadali. Kritizoval i vystúpenie prokurátorov, ktorí sa podľa neho len snažili presvedčiť verejnosť, že viacerí zadržaní nie sú vo väzbe len na základe výpovede takzvaných kajúcnikov.

Remišová odmietla, že má vláda svojich ľudí vo vedení orgánov činných v trestnom konaní. Pripomenula, že nový šéf polície Peter Kovařík pôsobil na Úrade vlády SR za čias Fica. Verí, že bude riadiť políciu nezávisle, nestranne a policajti budú mať voľné ruky. Pripomenula tiež, že generálneho prokurátora Maroša Žilinku zvolili aj hlasmi opozície a vo vedení NAKA ostáva nominant exprezidenta polície Milana Lučanského.

Obaja tým reagovali na akciu Mýtnik, v rámci ktorej zadržala Národná kriminálna agentúra v piatok 29. januára bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a ďalších osem osôb. Zadržaní boli v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní. Okrem Imreczeho sú stíhaní aj bývalý šéf IT sekcie Finančnej správy Milan Grega a Jana Rovčaninová či podnikateľ Peter Brhel za zločin prijímania úplatku.

Politické zasahovanie a motív stíhania v kauzách Boží mlyn, Očistec, Judáš či Babylon cez týždeň odmietol aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel. Obvinení podľa jeho slov nie sú v špeciálnom režime a prokurátori postupujú štandardným spôsobom.

„Táto vláda dostala mandát na to, aby očistila Slovensko od korupcie. Faktom je, že nominanti Smeru končia zaradom vo väzení. Desiati z 18-tich obvinených v rôznych kauzách sa navyše priznali, že dávalo alebo prijímali úplatky," uviedla Remišová.

Video

O väzbe sa rozhodne v pondelok

Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o návrhu na väzobné stíhanie Imreczeho, Gregu, Rovčaninovej a Brhela by malo padnúť v pondelok o 12.30 h. Informoval o tom Imreczeho obhajca Juraj Gavalec.

„Môj klient popiera obvinenie, nedopustil sa tohto trestného činu,“ zdôraznil Gavalec. Doplnil, že z jeho pohľadu chýba obvineniu veľa podstatných náležitostí. Bližšie sa vyjadriť nechcel.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry žiada väzobné stíhanie dovedna štyroch osôb zadržaných v rámci policajnej akcie Mýtnik. Hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová informovala, že ostatné osoby zadržané počas akcie Mýtnik prepustili na slobodu.

Video
228 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #František Imrecze #NAKA #Veronika Remišová