Školy na hornej Nitre sa budúci týždeň neotvoria, pridávajú sa ďalšie okresy

Školy v okrese Prievidza od pondelka 8. februára neotvoria. Rozhodol o tom vo štvrtok okresný krízový štáb na základe zhoršenia sa epidemickej situácie. Rovnaké odporúčanie vydali hygienici aj pre okres Partizánske, kde bude krízový štáb zasadať v piatok. Informovala o tom regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

04.02.2021 13:06 , aktualizované: 17:02
Škola / Lavice / Trieda / Foto:
debata (10)

„Vzhľadom na epidemiologickú situáciu, ktorú máme v regióne v okrese Prievidza, neotvoríme budúci týždeň školské zariadenia, počet ochorení nám totiž za jeden týždeň vzrástol o 65 percent, čo je vysoký nárast,“ povedala Tornócziová.

Značný nárast infekcií koronavírusom zaznamenali podľa nej epidemiológovia i v okrese Partizánske, ktorý je v čiernej farbe. Situáciou sa tam bude v piatok zaoberať okresný krízový štáb, ktorý by mal rovnako na základe odporúčania Tornócziovej rozhodnúť o tom, že sa školy v okrese neotvoria. „Školy v oboch okresoch zostávajú zatvorené, fungujú v takom režime ako doposiaľ. Pevne veríme, že sa nám deti vrátia do škôl po jarných prázdninách,“ doplnila.

K uzatvoreniu škôl pristúpili v okresoch podľa hlavnej hygieničky preto, aby deti po piatich dňoch v školách, po ktorých nasledujú jarné prázdniny, prípadne nešírili koronavírus. „Predpokladáme, že keď zostanú dva týždne doma, klesne nám počet ochorení,“ ozrejmila.

Epidemiológovia zaznamenali v Prievidzi i britskú mutáciu koronavírusu. „Ide o Zariadenie pre seniorov na Ulici M. Rázusa, výsledky nám potvrdilo Národné referenčné centrum v Bratislave,“ spresnila Tornócziová.

Hygienici podľa nej robili náhodný výber, odobrali niekoľko vzoriek, v ktorých potvrdili britskú mutáciu. „Indíciou na to, aby sme dali vzorky vyšetriť na tento vírus, bolo veľmi rýchle šírenie covidu v zariadení. Potvrdili sa tam nové ochorenia a tí, ktorí boli negatívni, sú pozitívni,“ dodala. Nový koronavírus potvrdili ešte minulý týždeň v zariadení do 80 ľuďom, ide o seniorov i zamestnancov.

Regionálni hygienici vyzývajú obyvateľov, aby striktne dodržiavali všetky opatrenia a nehľadali možnosti, ako využiť výnimky. Nový typ koronavírusu je podľa nich nákazlivejší, šíri sa rýchlo a môže spôsobovať ťažké ochorenia.

Hlohovec, Trenčín ani Partizánske školy neotvoria

Základné a materské školy v Partizánskom zostanú zatvorené aj po 8. februári, výnimkou je materská škola vyhradená pre deti zamestnancov z kritickej infraštruktúry. Rozhodol o tom mestský krízový štáb na svojom stredajšom rokovaní. O záveroch rokovania informoval Partizánskeho primátor Jozef Božik.

„Na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi a po konzultácii s riaditeľom Nemocnice s poliklinikou v Partizánskom krízový štáb rozhodol, že na území mesta neotvoríme základné a materské školy.

Dôvodom je stúpajúci trend hospitalizácie komplikovaných stavov čoraz mladších ľudí. Otvorená zostáva materská škola pre deti zamestnancov z kritickej infraštruktúry a rovnako aj školský klub detí v priestoroch centra voľného času," uviedol Božik s tým, že samospráva bude otvorenie všetkých škôl pripravovať po jarných prázdninách, a to od 22. februára.

Ako ďalej informoval Božik, od piatka 5. februára k nateraz jedinému mobilnému odberovému miestu v nemocnici pribudne odberové miesto v Malých Bieliciach.

Radnica v snahe vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí sa budú potrebovať preukázať v zamestnaní negatívnym výsledkom antigénového testu, otvorí v sobotu 6. februára testovacie miesta od 8:00 do 20:00. „V niektorých odberových miestach bude možnosť elektronického objednania sa na presný termín," dodal Božik.

Ani mesto Hlohovec od pondelka neotvorí svoje školy, dôvodom je zlá epidemiologická situácia. Po rokovaní krízového štábu mesta o tom informoval primátor Miroslav Kollár.

„Vzdelanie považujem za mimoriadne dôležité, ale ešte chvíľu musíme vydržať. Budúci týždeň by sme mali mať od ministerstva zdravotníctva informáciu o podiele rýchlejšie sa šíriacej britskej mutácie koronavírusu, aj výsledky z víkendového testovania,a podľa toho budeme spolu s regionálnym úradom verejného zdravotníctva upravovať ďalšie opatrenia,“ uviedol Kollár.

Ešte stále podľa neho rokujú na úrovni vlády a úradov verejného zdravotníctva, aby mohli rodičia ďalej čerpať pandemickú OČR. Okres Hlohovec patrí v sedemdňovej incidencii ochorenia covid už niekoľko týždňov k najhorším na Slovensku.

Mesto Trenčín neotvorí v pondelok materské a základné školy. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. „Po porade s riaditeľkami a riaditeľmi a po rozhovoroch s vedcami mesto Trenčín neotvorí materské ani základné školy na budúci týždeň,“ uviedla Ságová. Ako dodala, materské a základné školy v Trenčíne otvoria najskôr po prázdninách, teda 22. februára.

Krízový štáb mesta Dolný Kubín vo štvrtok už druhýkrát rokuje o otváraní škôl. Na sociálnej sieti o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

Šéf radnice zdôraznil, že mesto je pripravené zabezpečiť riadne fungovanie škôl a škôlok podľa pokynov regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). „Po rannom rokovaní, keď sme dostali odporúčanie neotvárať žiadnu základnú ani materskú školu, prišla v tejto chvíli informácia, že RÚVZ má nové inštrukcie,“ vysvetlil.

Prílepok načrtol, že momentálne čakajú na oficiálne potvrdenie nových odporúčaní. Ubezpečil, že v tejto veci bude ešte vo štvrtok informovať. „Ako mesto vôbec nemáme aktuálne a kompletné informácie o epidemiologickej situácii, a preto sme odkázaní na odporúčania RÚVZ,“ doplnil.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Horná Nitra #koronavírus #otvorenie škôl