Hlas pálil sviečky. Uprostred noci pred Úradom vlády

V nezvyklom čase - o pol druhej nadránom v piatok, ohlásil Hlas Petra Pellegriniho nezvyčajnú akciu. Pred budovou vlády zapálili sviečky v tvare číslovky 5 000. Podľa poslanca Erika Tomáša ide o päťtisíc obetí koronavírusu. "Čoskoro ich počet prekročí toto číslo," vysvetľoval Tomáš.

05.02.2021 02:20
debata (256)

VIDEO: Poslanci Hlasu pália sviečky pred Úradom vlády.

Video

Priznal, že takto Hlas vracia premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) akciu pred parlamentnými voľbami. Vtedy Matovič pred budovou vlády, ktorú viedol Pellegrini (vtedy Smer), zapálil päťtisíc sviečok – ako pripomienku odvrátiteľných úm­rtí.

Pri pálení sviečok však nebol predseda strany a bývalý premiér Peter Pellegrini. Ten podľa Tomáša vystúpi v piatok so zásadným vyhlásením k snahe o vyhlásenie referenda.

Tomáš dodal, že pod odvrátiteľné úmrtia, ktoré približne pred rokom Matovič vyčítal Pellegrinimu, sa podpísal aj nezdravý životný štýl. Pod úmrtia, ktoré teraz pellegríniovci vyčítajú Matovičovi, sa podpísal súčasný premiér.

Poslanci Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok...
Poslanci Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok...
+2Poslanci Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok...

„Tento pán je predsedom vlády a rieši najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny, do ktorej sa Slovensko dostalo. Krízu, v ktorej zomierajú ľudia kvôli chybám vlády. Nedochádza len k hospodárskym škodám, ale umierajú aj tisíce ľudí. Zodpovednosť za tieto obete zobral na seba priamo predseda vlády,“ pokračoval Tomáš s poukazom na vyhlásenie Matoviča, že mu možno pripísať obete ochorenia COVID-19.

Na margo premiérovho priznania Tomáš dodal, že takýto predseda a celá jeho vláda už nemá čo hľadať vo svojom úrade. Neskôr priznal, že by možno stačila výmena niekoľkých ministrov, prípadne samotného premiéra.

Poslanec Matúš Šutaj Eštok bol priamejší. „Takmer po roku sme prišli nastaviť zrkadlo Igorovi Matovičovi,“ povedal s tým, že tentoraz si opozičný Hlas zvolil spôsob, ktorý využíval v predvolebnom čase práve Matovič.

Pripomenul, že Hlas podal trestné oznámenie na Matoviča a očakávajú, že terajší premiér bude niesť zodpovednosť nielen za svoje slová, ale aj činy.

Hlas využil čas, kedy neplatí zákaz vychádzania – teda medzi jednou až piatou nadránom. Tomáš vysvetľoval, že hoci strana má výhrady k mnohým opatreniam, snaží sa ich dodržiavať. „Toto je aj pokus na poukázanie bizarnosti takýchto opatrení. Išlo však aj o snahu minimalizovať zásah zo strany štátnych orgánov,“ dodal.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas