Hlas po zvolení Lipšica hovorí o politizácii, OĽaNO mu verí

Politické strany a mimovládne združenia o zvolení Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora.

05.02.2021 21:04
Daniel Lipšic Foto: ,
Kandidát na špeciálneho prokurátora, advokát a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic počas vypočutia pred Ústavnoprávnym výborom NR SR 1. februára 2021 v Bratislave.
debata (124)

VIDEO: Grilovanie Daniela Lipšica poslancami parlamentu. (1. 2. 2021)

Video

Hlas: Zákon ušili pre Lipšica

Vládna koalícia voľbou Daniela Lipšica dokázala, že jej cieľom nie je nezávislosť, ale spolitizovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Mimoparlamentný Hlas-SD to uviedol v reakcii na piatkovú voľbu nového šéfa ÚŠP.

„Potvrdilo sa varovanie Hlasu, že celý zákon, ktorý sme nazvali Lex Lipšic, bol účelovo šitý na mieru jednému človeku,“ dodala pre TASR hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková. Po zmene zákona mohol na pozíciu šéfa ÚŠP kandidovať aj neprokurátor.

Strana je presvedčená, že na čele ÚŠP by mal stáť bezúhonný profesionálny prokurátor bez politických väzieb a bez konfliktov záujmov so svojou minulosťou. „Daniel Lipšic je popretím všetkých týchto očakávaní, pretože ako politik bol priamo spätý so súčasnou vládnou garnitúrou, ako advokát obhajoval vrahov či daňových podvodníkov, voči ktorým má dnes konať, a ako človek nie je bezúhonný, ale podmienečne odsúdený za usmrtenie dôchodcu,“ zdôraznila Macíková.

Osoba nového špeciálneho prokurátora bude podľa Hlasu-SD vyvolávať nedôveru v očiach občanov voči celému ÚŠP.

VIDEO: Lipšic po grilovaní. (1. 2. 2021)

Video

OĽaNO: Má sedem rokov na dokázanie nezávislosti

Poslanci za OĽANO veria, že Daniel Lipšic ako nový špeciálny prokurátor dokáže svoju nestrannosť, odbornosť a že bude bojovať proti korupcii a zlu. Skonštatoval to predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš. Deklaroval, že v koalícii neboli dopredu dohodnutí na mene kandidáta a čakali na verejné vypočutie. Po zhodnotení híringu, minulosti kandidátov a ich skutkov napokon podľa jeho slov najlepšie obstál práve Lipšic.

„Po voľbe generálneho prokurátora je voľba špeciálneho prokurátora ďalším krokom k očisteniu prokuratúry a nastoleniu spravodlivosti, po ktorej ľudia na Slovensku volajú. Novému špeciálnemu prokurátorovi želáme veľa síl v dosiahnutí tohto cieľa,“ povedal Šipoš s tým, že v čase, keď je bývalý špeciálny prokurátor vo väzbe, potrebuje SR na čele ÚŠP najmä neskorumpovaného a odborne zdatného človeka. Verí, že Lipšic takým bude.

Na otázku, či neboli aj zmeny v zákone šité na mieru Lipšicovi dopredu a či je to dostatočne nezávislý kandidát, Šipoš odpovedal, že má sedemročné funkčné obdobie, aby to dokázal. Dodal, že Lipšic sa ani v minulosti nebál ísť proti vlastným, pokiaľ išlo o spravodlivosť. „Má sedem rokov dokázať, že je nestranný a že pôjde tvrdo proti korupcii a zlu,“ dodal s tým, že verí v jeho nestrannosť.

Kysel a Lipšic - vypočúvanie pred poslancami

Kandidáti na špeciálneho prokurátora, 1. 2. 2021

Fotogaléria
Advokát Daniel Lipšic (chrbtom) počas vypočutia...
Peter Kysel
+9Daniel Lipšic

Za ľudí: Vráti dôveru prokuratúre

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) je rád, že koaliční poslanci volili jednotne. Lipšic podľa neho vráti dôveru prokuratúre.

„Všetci budeme pozerať na doktora Lipšica, kým úplne pretrhne všetky kontakty, lebo to je teraz kľúčové,“ povedal s tým, že Lipšicovi verí, že sa bude riadiť svojim sľubom. Očakáva, že svojou nezávislou robotou nebude pozerať na to, kto ho volil. „Teraz bude na ňom a na jeho práci, aby dokázal, že špeciálna prokuratúra je nezávislá,“ dodal.

Šeliga zároveň vylúčil, že by na Lipšica mal ktokoľvek z koalície vplyv pri jeho konaní. „Prokurátor má stíhať podozrivé veci a podozrivých ľudí. Ale ten, kto v tejto krajine rozhoduje o vine a nevine, je súd. A súdy na Slovensku sú nezávislé, súdy rozhodujú,“ skonštatoval.

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová reagovala, že nový špeciálny prokurátor má spolu s generálnym prokurátorom šancu prispieť k tomu, aby začal na Slovensku platiť právny štát a spravodlivosť pre každého rovnako.

Dostál: Rozhodlo vypočúvanie

Existenciu dohôd na Lipšicovi odmietol aj poslanec Ondrej Dostál (SaS). „Nie je pravda, že sme boli dopredu dohodnutí. Bol som otvorený všetkým kandidátom,“ povedal. Na základe vypočúvania a iných informácií sa podľa neho v koalícii rozhodli podporiť Lipšica.

Sme rodina: Mal najväčšiu podporu

Hnutie Sme rodina avizovalo zahlasovať za toho kandidáta, ktorý získa najväčšiu podporu v koaličných kluboch, preto podľa šéfa poslaneckého klubu Petra Pčolinského podporili Lipšica. Dodal, že Sme rodina verí, že Lipšic bude dobrým špeciálnym prokurátorom. Rokovania o voľbe označil za vecné a o niečo menej komplikovanejšie ako pri voľbe generálneho prokurátora.

PS: Zvolenie Lipšica je chybou

„Systém ‚našich ľudí‘, ktorý sa táto koalícia veľmi rýchlo naučila od predchádzajúcej vlády Smeru-SD, dnes dotiahli do dokonalosti. Zvolenie Daniela Lipšica za špeciálneho prokurátora je chybou, ktorá bude právny štát mátať dlhé roky,“ poznamenala predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová s tým, že Lipšic určite splní očakávania a pustí sa do boja s mafiou. Bojí sa ale, či sa nebude venovať „iba tej správnej mafii“.

Nespochybňuje jeho odbornosť, no poukázala na vzťahy s členmi koalície. Pýta sa, ako bude nestranne pristupovať k premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý vzal členov Lipšicovej strany Nova na kandidátku, či voči ministrovi Milanovi Krajniakovi (Sme rodina), ktorý mu mal pomôcť k rýchlemu vybaveniu bezpečnostnej previerky.

KDH: Má vrátiť dôveru v úrad

Mimoparlamentné KDH gratuluje Lipšicovi k zvoleniu a verí, že svoju funkciu bude zastávať odvážne, charakterne a odborne. „Momentálne je absolútne kľúčový návrat dôvery úradu špeciálneho prokurátora, keďže jeho predchodca sa dostal do väzby pre korupciu a založenie a zosnovanie zločineckej skupiny,“ uviedlo v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca hnutia Stano Župa.

Via Iuris: Máme pochybnosti

Mimovládna organizácia Via Iuris má pochybnosti, či bude nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vykonávať svoju funkciu nezávisle od svojej politickej a advokátskej minulosti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

Lipšic podľa nej „určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. Preukázal to aj počas niekoľkohodinového vypočutia pred ústavnoprávnym výborom, keď čelil naozaj tvrdým a nepríjemným otázkam“.

Via Iuris deklaruje, že Lipšic vo svojom verejnom vypočutí nepresvedčil o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. „Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP),“ zdôraznila Žitniaková. Vyhlásila, že úlohou špeciálneho prokurátora je kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov ÚŠP a v tomto ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu rovnako podriadený ako ostatní prokurátori tohto úradu.

Podľa Via Iuris je na čele ÚŠP potrebný človek, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. „Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby,“ dodala.

Lipšic má podľa Via Iuris sedem rokov vo funkcii na to, aby presvedčil o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti k zákonu.

Zastavme korupciu: Musí presvedčiť verejnosť

Najťažšou úlohou pre nového špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica bude prinavrátenie dôvery Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŚP). Pre TASR to uviedla komunikačná manažérka Nadácie Zastavme korupciu Lucia Pazičová.

Zároveň bude podľa nadácie pre Lipšica výzvou presvedčiť verejnosť o svojej nezávislosti. „Najmä pre jeho politickú minulosť, podozrenia, že zmeny zákona mu boli šité na mieru, jeho bezpečnostnú previerku či pre útoky predošlej vlády, ktorých nominanti sú vyšetrovaní a väznení,“ dodala.

Lipšic preberá podľa nadácie ÚŠP personálne a finančne poddimenzovaný, pričom prokurátori, ktorí riešia závažnú ekonomickú kriminalitu a korupciu, majú na stole desiatky spisov. „Očakávame, že zabezpečí personálne a finančné posilnenie svojho úradu,“ povedala spolupracujúca advokátka nadácie Marianna Leontiev.

Kovařík: Lipšic je dobrou voľbou

Policajný prezident Peter Kovařík verí, že zvolenie Daniela Lipšica za nového špeciálneho prokurátora je dobrou voľbou. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Kovařík zdôraznil, že pre políciu je kvalitný špeciálny prokurátor veľmi dôležitý. „Som presvedčený o tom, že nastavíme spoluprácu na vysokej úrovni,“ doplnil.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka víta zvolenie nového špeciálneho prokurátora. „Gratulujem Danielovi Lipšicovi k zvoleniu a teším sa na vzájomnú spoluprácu,“ uviedol Žilinka.

Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili advokáta a exministra Lipšica za špeciálneho prokurátora v piatok vo verejnej voľbe. Zo 117 prítomných poslancov ho podporilo 79, proti bolo 12 a hlasovania sa zdržalo 26 poslancov. Okrem Lipšica sa o post uchádzali prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #špeciálny prokurátor