Poslanci žiadajú nahliadnuť do zmlúv s výrobcami vakcín

Parlament by mal mať prístup k zmluvám, ktoré Európska únia (EÚ) podpísala so skupinou výrobcov vakcín proti novému koronavírusu. Rozhodol tak Výbor Národnej rady SR pre európske záležitosti na zasadnutí vo večerných hodinách 4. februára. Informoval predseda výboru Tomáš Valášek (Za ľudí).

08.02.2021 11:16
debata (22)

Dôvodom sú meškajúce vakcíny, čo spomalilo proces očkovania v celej Európe. „Kontrakty určili, koľko vakcín a kedy mali jednotlivé firmy doručiť. Mnohí z týchto výrobcov teraz s dodávkami meškajú. Naši poslanci majú právo vidieť, či je to v súlade so zmluvami, ktoré tieto firmy podpísali,“ uviedol Valášek.

Európska komisia uzatvorila zmluvy na dodávku vakcín so šiestimi výrobcami. Traja z nich – AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Moderna – už dostali súhlas Európskej agentúry pre lieky (EMA) na začatie očkovania, ale všetky tri oznámili meškania s dodávkami. „V praxi to znamená, že táto kríza potrvá dlhšie, ako sme dúfali. Opatrenia ako testy a lockdown sú dôležité, ale šírenie nákazy neriešia, len ho spomaľujú,“ dodal Valášek.

Zmluvy s firmami ktoré majú súhlas na distribúciu, ale meškajú s dodávkami, neboli zverejnené pre ich utajovanú povahu. Európska komisia však umožnila členom Európskeho parlamentu nahliadnuť do nich v špeciálne určených priestoroch priamo v Bruseli. „Poslanci národných parlamentov majú rovnaký nárok tie zmluvy vidieť. Členské štáty za tieto vakcíny riadne zaplatili,“ uzavrel Valášek.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vakcína