Krajina je čierna, bude sa opäť testovať

Slovensko aj naďalej zostáva v čiernej farbe a aj napriek testovaniu sa situácia sa v jednotlivých regiónoch zhoršila.

10.02.2021 05:00
debata (303)

Podľa Covid automatu je 15 okresov čiernych, 51 bordových a 13 červených a aj posledný ružový okres Veľký Krtíš poskočil do bordovej farby. V podstate sa bude musieť pretestovať opäť celé Slovensko.

„Krivka má tendencie rásť, čo nie je dobrá správa. U susedov prichádza k uvoľňovaniu opatrení, ale majú lepšiu situáciu s pandémiou," ozrejmil minister zdravotníctva Marej Krajčí (OĽaNO). Posledné dva dni na Slovensku pritom opätovne narastá počet hospitalizovaných s diagnózou COVID-19. Podľa posledných čísiel z 10. 2. z ministerstva zdravotníctva je hospitalizovaných 3 753 pacientov (3 509 s potvrdeným ochorením). Na JIS je 284 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 321 osôb. Momentálne je pre ľudí s koronavírusom k dispozícii ešte približne 70 voľných ventilátorov. Stúpol aj počet výjazdov záchrannej služby. Len za posledný týždeň ich bolo 2 452.

Covid automat od 9. 2., 15 čiernych okresov

Epidemiologická situácia k 9. 2. 2021, Ministerstvo zdravotníctva SR

Fotogaléria
+7

„Denne zomiera sto pacientov," dodal minister a upozornil, že narastá mobilita, ktorá je spojená s cestovaním za testovaním. Reprodukčné číslo je mierne nad hodnotu jeden, situácia sa postupne zhoršuje a takýto trend sa dá očakávať aj na budúci týždeň, keďže sa nám otvorili školy a doplnil, že keby ľudia nedodržiavali opatrenia, situácia by bola oveľa horšia. Do utorka bolo zaočkovaných 226 916 pacientov a podľa Krajčího sme treťou najrýchlejšie očkujúcou krajinou v Európskej únii.

„Od 13. februára spúšťame očkovanie učiteľov," uviedol Krajčí. Rezort školstva dodá zoznam 40-tisíc učiteľov v materských školách a na prvom stupni základných škôl, pedagógov v končiacich ročníkoch stredných škôl.

Od 1. marca sa začnú organizovať hromadné očkovania, na ktorých sa bude vakcinovať liečivom od spoločnosti AstraZeneca. Tá na rozdiel od vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech a spoločnosti Moderna nemusí byť skladovaná v hlbokom mraze a postačí aj bežná chladnička.

„Slovensko hľadá všetky dostupné spôsoby, ako zabezpečiť dostatok očkovacích látok," odpovedal Krajčí na otázku, či sa Slovensko chystá obísť Európsku úniu v prípade schválenia ruskej vakcíny Sputnik V. Európska lieková agentúra zatiaľ nezačala s jej registračným procesom. Liek ivermektín by sa mal v najbližších dňoch dostať aj do lekární, ministerstvo schválilo dovoz sedemtisíc balení. Minister však upozorňuje, že liek bude len na predpis.

303 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus