Kalamita na východe, výpadky elektriny na strede. Platia mnohé výstrahy

V súvislosti so silným snežením a vetrom je v Košickom kraji aktuálne najhoršia situácia na cestách v michalovskom a trebišovskom okrese.

11.02.2021 09:21 , aktualizované: 15:00
nehoda, autobus Foto:
Nehoda autobusu, ktorý skončil v potoku v obci Horná Ves pri Kremnici.
debata (14)

Niektoré úseky sú aj pre skrížené kamióny neprejazdné alebo prejazdné len čiastočne. Polícia vyzýva ľudí, aby ak nemusia, vôbec nevychádzali na cesty.

„Štátna cesta I/19 v úseku Hriadky – Michalovce je pre nákladnú dopravu úplne neprejazdná, pre osobné motorové vozidlá je prejazdná iba čiastočne, priebežne sú púšťané príslušníkmi Policajného zboru, ktorí sú na mieste a dopravu regulujú. Úsek cesty Michalovce – Petrovce nad Laborcom, Voľa, Nacina Ves a Strážske je momentálne úplne neprejazdný pre všetky druhy vozidiel, momentálne sú tam skrížené tri kamióny,“ informovala dopoludnia košická krajská polícia.

Video

V úseku od Sečoviec na Michalovce došlo k viacerým škodovým udalostiam, doprava je riadená v jednom pruhu. Pre nákladnú dopravu je úsek neprejazdný v obci Trhovište. V úseku cesty Veľaty – Čerhov na štátnej ceste I/79 sa skrížili kamióny, doprava je možná iba pre osobnú dopravu v jednom pruhu. V úseku cesty Slovenské Nové Mesto – Trebišov sú obmedzenia pre nákladnú dopravu.

„V okrese Spišská Nová Ves sú momentálne cesty zjazdné. V rožňavskom okrese sú zatiaľ horské priechody prejazdné, na vozovke sa nachádza súvislá vrstva snehu. Dobšinský kopec je momentálne neprejazdný pre nákladnú dopravu,“ uviedla ďalej košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Prejazd cestami na území kraja od skorého rána komplikuje husté sneženie a silný nárazový vietor, nevyhnutná je preto zvýšená opatrnosť. V teréne je podľa hovorkyne maximálne množstvo príslušníkov Policajného zboru, ktorí dopravnú situáciu monitorujú, dopravu v kritických úsekoch regulujú, prípadne odkláňajú.

Video

Stred bez elektriny

Prudký vietor a výdatné sneženie spôsobili na strednom Slovensku hromadné výpadky elektriny. Bez prúdu bolo približne 37-tisíc odberných miest. Ako informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš, najviac zasiahnutými okresmi sú Rimavská Sobota, Poltár a Žiar nad Hronom.

Počet domácností bez elektriny sa k 13:30 znížil, ale pribudli aj nové poruchy. Aktuálne je bez prúdu približne 24-tisíc odberných miest, bez napätia je 280 trafostaníc. Zvýšil sa však počet vedení vysokého napätia s poruchou, ktorých je 32. „Stále platí, že najhoršia situácia je v okresoch Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom. Väčší počet výpadkov evidujeme aj v okrese Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Krupina a Poltár,“ dodal Gejdoš s tým, že nie je možné odhadnúť, ako dlho bude trvať odstraňovanie jednotlivých porúch, pretože niektoré sa už podarilo odstrániť dopoludnia, ale pribudli ďalšie na iných miestach. Pracovníci v teréne postupujú podľa priorít. Najskôr odstraňujú poruchy vysokého napätia s dosahom na veľký počet odberných miest.

Elektrikári zo SSD, ktorá sprvuje takmer 35-tisíc kilometrov elektrických vedení a ktoré napájajú zhruba 755-tisíc domácností a firiem, sú v plnom nasadení a robia všetko, čo je v ich silách, aby situáciu zvrátili. „Na mnohých miestach ešte len prebieha vyhľadávanie poruchových miest, pretože sa nachádzajú v odľahlých a ťažko prístupných lokalitách. V niektorých oblastiach navyše stále sneží a fúka silný vietor. V takýchto prípadoch je veľmi náročné a žiaľ, niekedy až nemožné dopraviť na miesto potrebnú techniku, takže musíme čakať na ustálenie počasia. Vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu nie je vylúčené, že poruchy budú ešte pribúdať,“ popísal situáciu Gejdoš.

Zapadol aj sypač

Ťažko prejazdné sú z dôvodu sneženia a silného vetra aj cesty v severnej časti okresu Košice-okolie. Neprejazdná je aktuálne cesta pri obci Ploské, kde navialo približne pol metra snehu.

„Z dôvodu silného vetra sneh opätovne nafúkava na komunikáciu a znemožňuje prejazd. Nakoľko sa v tomto úseku vytvorili záveje a vozovka je zľadovatená, v závejoch zapadol aj sypač Správy ciest KSK. Na sprejazdnenie cesty bola použitá snehová fréza,“ informoval k 13.00 h Úrad KSK. Polícia uzatvorila aj cestu medzi Budimírom a Družstevnou pri Hornáde, kde bude rovnako na sprejazdnenie použitá snehová fréza.

Obmedzený prejazd je medzi Pozdišovcami – Trhovišťom a Horovcami. „Cestári sa snažia čistiť najmä hlavné ťahy, ale nakoľko naďalej sneží a fúka silný vietor, sneh nafúkava na cestu a znehodnocovaný je aj posyp. Kritická situácia nastala z dôvodu, že do polnoci v okrese Michalovce pršalo, následne teploty klesli a začalo husto snežiť,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Pri obci Hažín v okrese Michalovce došlo podľa polície vo štvrtok k nehode autobusu, ktorá sa obišla bez zranení.

350 výjazdov hasičov

Hasiči počas včerajšieho dňa a noci na štvrtok zasahovali takmer 350 krát, z čoho pre nepriaznivé počasia bolo viac ako 250 technických výjazdov. „Silné sneženie potrápilo najmä hasičov v Banskobystrickom kraji, ktorí zasahovali až 163-krát. Na východe Slovenska v Košickom kraji pomáhali v 59 prípadoch, hasiči v Prešovskom kraji zasahovali 22 – krát,“ uviedli hasiči na facebooku.

Vo veľkej väčšine výjazdov išlo o odstraňovanie popadaných stromov a sprejazdňovanie cestných komunikácií.

Výstrahy pred vetrom či povodňami

Vo štvrtok treba vo viacerých krajoch počítať s vetrom, pre Banskobystrický a Košický kraj meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa. Okrem toho sa na celom území Slovenska môžu počas dňa tvoriť snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Prešovský kraj. V Košickom a Prešovskom kraji treba s vetrom počítať až do piatka (12. 2.) rána.

Podľa meteorológov môže vo štvrtok ráno zasnežiť v Prešovskom kraji. Vydali preto výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 11.00 h. Spadnúť môže okolo 15 centimetrov sne­hu.

SHMÚ ďalej upozorňuje na nízke teploty vo večerných hodinách, ktoré môžu dosiahnuť až mínus 19 stupňov. V tejto súvislosti platí od 18.00 h výstraha prvého stupňa pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Vo vyšších polohách stredného Slovenska tiež platí výstraha pred vetrom na horách, ktorý môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 125 kilometrov za hodinu.

Naďalej tiež pretrvávajú hydrologické výstrahy pred povodňami. Druhý stupeň platí v okresoch Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava a prvý stupeň v okresoch Lučenec, Revúca a Košice v okolí rieky Bodva.

Stredajšie sneženie na bratislavskej Kolibe
Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie #výpadok elektriny