Očkovanie učiteľov AstraZenecou sa začne tento víkend

Cez víkend sa začne očkovanie vakcínou od AstraZeneca pedagogických zamestnancov do 55 rokov. Potvrdil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Následne od budúceho pondelka sa budú vakcinovať pedagogickí zamestnanci nad 55 rokov, prihlasovanie sa spustí nasledujúce dni.

11.02.2021 15:18 , aktualizované: 18:53
Učiteľ / Žiak / Škola / Foto:
Učiteľka meria teplotu žiačke prvého stupňa ZŠ a odovzdáva polročný výpis počas začatia výučby na Základnej škole Sídlisko II vo Vranove nad Topľou 10. februára 2021
debata (100)

VIDEO: Minister zdravotníctva Marek Krajčí a a minister školstva Branislav Gröhling k očkovaniu učiteľov.

Video

Gröhling potvrdil, že riaditeľom škôl sa v priebehu štvrtka a piatka bude posielať link na online dotazník, do ktorého budú nahlasovať učiteľov, ktorí sa budú chcieť dať zaočkovať proti covidu. Tým bude následne vygenerovaný termín a pridelí sa im očkovacie centrum. Vakcinácia sa bude realizovať cez víkendy, trvať by mala nasledujúce tri týždne.

V prvej fáze očkovania sa budú očkovať pedagogickí zamestnanci materských a špeciálnych škôl, vyučujúcich na prvom stupni základných škôl, učitelia na stredných školách pre študentov so zdravotným postihnutím, učiteľov koncových ročníkov na stredných školách a na školách s praktickou výučbou.

„Do kategórie pedagogického zamestnanca na prvom stupni základných škôl budeme radiť aj asistentov, vychovávateľov alebo špeciálnych pedagógov,“ konkretizoval minister školstva.

Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, na očkovanie učiteľov vyčlenil rezort zdravotníctva 21 700 termínov v termíne od 13. do 19. februára. Vakcinačné centrá sa budú nachádzať v Bratislave, Trenčíne, Prešove, Košiciach, Martine, Žiline, Trnave, Liptovskom Mikuláši a Dolnom Kubíne. Cez týždeň sa bude dať zaočkovať aj v Nitre a Banskej Bystrici.

Podľa prieskumu ministerstva školstva má o očkovanie proti covidu záujem najmenej 60 percent učiteľov. „Ak to máme posúdiť podľa e-mailov a inej komunikácie, tak bude to číslo oveľa vyššie,“ dodal minister školstva.

Minister školstva ešte skôr vo štvrtok uviedol, že v prvej fáze by sa mali dať očkovať učitelia, asistenti a vychovávatelia. „Začne sa s tými, ktorí pracujú v materských školách, na prvom stupni základných škôl a končiacich ročníkoch stredných škôl v krajských mestách,“ priblížil.

Doplnil, že prvá fáza by mala trvať najbližšie tri týždne a následne sa budú identifikovať ostatní zamestnanci škôl tak, aby boli všetci zaočkovaní v čo najkratšej dobe.

Gröhling uviedol, že učitelia sa v očkovacích centrách budú preukazovať potvrdením o statuse učiteľa či pedagogického zamestnanca od riaditeľa školy. Dodal, že systém na overenie pedagogických zamestnancov sa nastavuje od stredy 10. februára.

Formulár by mal byť v dohľadnej dobe distribuovaný na školy a zverejnený v aScAgende a eŠkole. Aj aplikácia na prihlasovanie, ktorú pripravuje Národné centrum zdravotníckych informácií SR (NCZI SR), by mala byť spustená v najbližšej dobe.

Vakcinácia zamestnancov vysokých škôl

Vedenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku absolvovalo viaceré rokovania s ministrom školstva Gröhlingom o otvorení a vakcinácii zamestnancov vysokých škôl. Vysoké školy sa však majú podľa ministra otvoriť až v ďalšej fáze. Informoval o tom Pavel Ondek, predseda školských odborov.

Tie sú ale presvedčené, že učitelia aj neučitelia na vysokých školách by mali byť uprednostnení pri vakcinácii proti covidu, aby mohli čo najskôr zasadnúť do lavíc i vysokoškoláci.

Dôvodom neskoršieho otvorenia vysokých škôl je nedostatok vakcín. „Preto uprednostňujú zamestnancov regionálneho školstva, materských škôl a tých ročníkov základných a stredných škôl, ktoré sa v súčasnosti otvárajú,“ uviedol Ondek.

Zamestnanci vysokých škôl sú nespokojní. Školské odbory sú presvedčené, že učitelia aj neučitelia na vysokých školách by mali byť uprednostnení pri vakcinácii proti novému koronavírusu.

„Veľa študentov končiacich ročníkov sa nevie dostať do škôl z dôvodu lockdownu. Učitelia argumentujú, že aj z tohto dôvodu potrebujú byť čo najskôr zaočkovaní, aby mohli znovu ísť do laboratórií a dokončiť so študentmi diplomové práce, tiež úspešne doviesť študentov končiacich ročníkov k záverečným štátnym skúškam,“ priblížil Ondek.

Považuje preto za potrebné, aby minister školstva o tom rokoval s premiérom Igorom Matovičom a ministrom zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #pedagogický zamestnanec #Branislav Gröhling #Marek Krajčí