Gašpar zostáva v kolúznej väzbe, no povolili mu návštevy

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar žiadal o zmenu dôvodov väzby, pričom chcel vypustiť kolúziu, teda jej najprísnejšiu formu. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici to však zamietol.

16.02.2021 10:26 , aktualizované: 17:10
gašpar očistec Foto: ,
Eskorta odvádza obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara (vpravo) z budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 16. februára 2021.
debata (138)

Po troch mesiacoch za mrežami žiadal Gašpar zmenu dôvodov väzby. Na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici ho doviezli z prešovskej väznice v utorok o ôsmej ráno. „Žiadame o preskúmanie legitimity postupu orgánov činných v trestnom konaní, keď zasiahli do základných práv a obmedzili mu akýkoľvek kontakt, aj s blízkymi osobami, čím došlo k psychickému nátlaku,“ povedal krátko pred začiatkom rozhodovania Gašparov advokát Marek Para. „Žiadame vypustiť kolúziu, ktorú OČTK hrubo zneužili na nátlak na môjho mandanta,“ tvrdí obhajca.

VIDEO: Obhajca Tibora Gašpara Marek Para.

Video

Po viac ako troch hodinách sudca ich žiadosť zamietol. „To znamená, že dôvody kolúznej a preventívnej väzby u obvineného trvajú v nezmenenom rozsahu. Rozhodnutie nie je právoplatné. Obvinený proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

„Zúženie dôvodov väzby je naša trochu atypická žiadosť. Súd sa tým prvýkrát zaoberal, keď uznal, že aj takúto žiadosť je možné podať, nakoľko vyjadruje rovnosť strán,“ hovorí Para. Zopakoval, že v postupe OČTK vzhliadli určité zneužívanie právomoci. „Má to síce svoje opodstatnenie v zákone, no nie je možné, bez akéhokoľvek vysvetlenia a vopred určeného časového ohraničenia, zakazovať obvinenému komunikovať čo i len s jednou blízkou osobou,“ podčiarkol advokát. Pripomenul, že jeho klient nemohol s nikým telefonovať, ani mať žiadne návštevy.

„Prokurátor doteraz nevysvetlil, prečo je to tak, len argumentuje, že takto obmedzovať ľudí je celkom bežné. To tak však nemôže byť,“ mieni Para. Pokračoval, že súd ich žiadosť neuznal s tým, že zatiaľ je to v kompetencii podľa trestného poriadku prokurátora. „My máme ďalšie možnosti využiť naše námietky,“ podotkol.

VIDEO: Policajného exprezidenta Gašpara privádzajú na súd.

Video

Para tiež namietal, že dôvody pre kolúznu väzbu už nie sú dané. „Takáto väzba vyjadruje akúsi akútnu obavu z nejakého ovplyvňovania vyšetrovania. Celé tri mesiace však nie je vidieť, že by sa tejto obave prokurátor nejako snažil zabrániť,“ tvrdí. Podľa neho prokurátor opakuje len to, že charakter trestnej činnosti je ten, ktorý odôvodňuje takúto kolúznu obavu. „Toto všeobecné odôvodnenie však nemôže obstáť, preto sme podali sťažnosť,“ objasnil.

Všetko však po starom nezostalo. Prokurátor už Gašparovi umožnil komunikovanie a návštevy. „Tým to považuje za vybavené, no osobne sa domnievam, že takto to nejde. Prokurátor sa musí zodpovedať z toho, prečo vôbec pristúpil k obmedzovaniu môjho klienta,“ povedal Para. Na podmienky väzby či prístup Zboru väzenskej a justičnej stráže sa podľa advokáta Gašpar nesťažuje. „Znáša to dobre, je to racionálny človek,“ doplnil s tým, že o prepustenie chcú žiadať v následnom konaní.

Gašpara zadržala Národná kriminálna agentúra ešte začiatkom novembra v jeho dome v Janíkovciach. V rámci akcie Očistec vtedy policajti zadržali aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a tiež exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera. Obvinili ich zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z trestného činu korupcie a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #ŠTS #Akcia Očistec