Začíname vidieť efekt očkovania, uviedol Krajčí a priznal pochybenie vlády

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po zasadnutí Pandemickej komisie Vlády SR uviedol, že pandemická situácia na Slovensku sa mierne zhoršila, ale nejde o razantné zhoršenie. Všetky kľúčové ukazovatele pandémie stúpajú, uviedol Krajčí s tým, že ide o mierne stúpanie, čo „ale nie je dobré“.

16.02.2021 18:19 , aktualizované: 19:34
mikas, krajčí Foto: ,
Hlavný hygienik Ján Mikas a minister zdravotníctva Marek Krajčí počas tlačovej konferencie po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR.
debata (273)

Priemerne na Slovensku zomiera denne v súvislosti s pandémiou 108 pacientov. Reprodukčné číslo mierne narástlo a pohybuje sa na úrovni 1 až 1,1. Podľa ministra mierne rastie aj mobilita občanov, 14-dňová incidencia aj pozitivita testov je stabilizovaná, hospitalizácie však postupne pribúdajú a rastie aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

Covid automat platný od 22. 2. do 28. 2.

Ktoré okresy sú v najhoršom stupni (platný od pondelka 22. 2. 2021), kde sa očakáva zhoršenie a kde zlepšenie.

Fotogaléria
+9

Minister zároveň priznal, že vláda pochybila, keď tvrdší lockdown nezaviedla už pred Vianocami, ale čakala až do 1. januára. „Vtedy sa nám snehová guľa rozbehla a súčasná situácia je dôsledkom toho rozhodnutia,“ uviedol minister. „Ministri ma vtedy prehlasovali. To, pred čím sme varovali, sa takmer do bodky naplnilo,“ uviedol.

+3

Voľných iba 52 lôžok

Krajčí priblížil, že oproti dátam z 8. februára počet hospitalizovaných k 15. februáru stúpol z 3652 na 3872 osôb. Stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 316 na 337. Sedemdňový priemer vykonaných testov je 224 071. Pozitivita vykonaných PCR testov je na úrovni 20 percent a pozitivita vykonaných antigénových testov je na úrovni jedného percenta. Sedemdňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov je na úrovni 4793.

Video

Minister zdravotníctva tiež upozornil, že sa zvyšuje množstvo reprofilizovaných lôžok a tiež ich obsadenosť. „Ten trend je negatívny, máme už len 712 voľných lôžok s kyslíkom a 52 voľných lôžok, kde je možné ventilovať pacientov s ochorením COVID-19,“ doplnil Krajčí.

Krajčí tiež priblížil, že počet úmrtí na ochorenie či s ochorením COVID-19 je na čísle 7365. Celkovo aplikovali už 311 293 vakcín, aplikovaná druhá dávka bola už v 69 395 prípadoch. Zaočkovaných už bolo 30 percent všetkých učiteľov.

„Začíname vidieť efekt očkovania,“ uviedol minister a dodal, že vidieť to možno na postupnom návrate personálu do nemocníc. Momentálne je v karanténe alebo na péenke 1543 zdravotníckych pracovníkov, čo je pokles oproti predošlému obdobiu. Efekt očkovania vidno podľa Krajčího aj na poklese hospitalizovaných pacientov vo vekovej hranici od 71 do 80 a od 81 do 90 rokov. Mierne však stúpli príjmy pacientov od 51 do 60 rokov, čo môže súvisieť z rozšírením britského variantu vírusu.

19 „čiernych“ okresov

Na COVID automate bude aj v budúcom týždni celé Slovensko v čiernej farbe. Stúpol ale počet okresov v čiernom stupni varovania – z 15 na 19. Ide o okresy Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen. 50 okresov je v bordovej a 10 okresov (Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník) je červenej farbe.

Krajčí uviedol, že komisia rokovala aj o ruskej vakcíne Sputnik V s tým, že komisia vláde odporučila začať rokovať s ruskou stranou o obstaraní vakcíny Sputnik V. Minister zároveň podotkol, že „vakcín je málo a avizované dodávky sa žiaľ nerealizujú v dostatočnom rozsahu“.

Jarčuška: Nečakajme na registráciu ruskej vakcíny

Infektológ Pavol Jarčuška pripomenul, že pôvodne deklarované dodávky vakcín v Európskej únii sú reálne o dosť nižšie. Východiskom zo situácie, ktorá nie je dobrá napriek prijatým opatreniam, je práve očkovanie. Ak by bola vakcína Sputnik V v Európskej únii registrovaná, bolo by podľa neho vhodné, aby ju Slovensko malo príslušným spôsobom zazmluvenú. Podotkol však, že na to, aby mohla prísť na slovenský trh, musí byť zaručená jej bezpečnosť. Podľa dostupných dát je predpoklad, že by vakcína mohla byť v Európe registrovaná, na tento krok by však Slovensko podľa neho nemuselo čakať.

zväčšiť Infektológ Pavol Jarčuška a hlavný hygienik Ján... Foto: TASR
jarčuška, mikas Infektológ Pavol Jarčuška a hlavný hygienik Ján Mikas počas tlačovej konferencie po zasadnutí pandemickej komisie.

Minister tiež uviedol, že Slovensko rokuje aj s Európskou komisiou, s cieľom zabezpečiť pre štát dodávky vakcín naviac, respektíve skôr. Dôvodom je aktuálna vážna epidemická situácia.

Mikas: Pomôžte s trasovaním

Hlavný hygienik SR Ján Mikas ľudí poprosil, aby pomáhali pri samotrasovaní v prípade, ak im vyjde pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. Avizoval, že sa zavedie aj sekvenačná metóda, ktorá sa bude realizovať na piatich až desiatich percentách vzoriek. Vznikne aj deväť sekvenačných centier.

V porovnaní s okolitými krajinami sa situácia mierne zhoršuje aj v Česku. Reprodukčné číslo u nás ani v Česku nie je pod hodnotou jeden, zvyšné susedné krajiny si podľa ministra počínajú veľmi dobre. Šéf rezortu zdravotníctva tiež uviedol, že počet hospitalizovaných pacientov narastá v Košickom kraji, Bratislavský kraj sa mierne zastabilizoval. Počty pacientov v nemocniciach stúpajú aj v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Situácia sa už niekoľko týždňov zlepšuje v Nitrianskom kraji, najlepšia je aktuálne v Žilinskom kraji.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Marek Krajčí #Pandemická komisia