Čo spôsobilo drámu v Kežmarku? Býval to bezproblémový chlapec

Najskôr brutálna vražda, potom rukojemnícka dráma. Kežmarčania prežili desivú noc zo stredy na štvrtok. V obchodnom dome 41-ročný Ľ. Š. držal rukojemníčku niekoľko hodín. Polícia ju oslobodila až krátko po pol druhej nadránom. O 41-ročnom Ľ. Š. pritom jeho známi hovoria ako o bezproblémovom chlapcovi.

19.02.2021 06:15
debata (85)

Podľa viacerých zdrojov invalidný dôchodca Ľ. Š. býval v byte spolu s rodičmi na Ulici generála Štefánika. Susedia hovoria, že sa často hádali. Podľa informácií z polície vraj tento muž najprv v stredu okolo 17. hodiny zabil svojich rodičov a pustil plyn v ich byte. Privolaní hasiči však našli na mieste už iba dve mŕtve telá. Čo sa stalo v byte? Prečo syn siahol rodičom na život? Aj to skúma polícia.

Prípad vyšetruje krajská kriminálka v Prešove. „Mužovi za tieto skutky hrozí doživotný trest odňatia slobody,“ uviedol prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Rukojemnícka dráma v Kežmarku
Na snímke rukojemníčku vynášajú zadným vchodom...
+7Rukojemnícka dráma v Kežmarku

Bezproblémový chlapec

Primátor Ján Ferenčák sa na sociálnej sieti poďakoval za "profesionálne zvládnutie rukojemníckej drámy“. "Buďme, prosím, k sebe viac ohľaduplní, všímavejší k svojmu okoliu, pomáhajme si navzájom a vážme si jeden druhého. Len to je cesta, aby sme predišli podobným tragédiám,“ apeloval na obyvateľov Kežmarku Ferenčák.

O udalosti sa celú noc na štvrtok diskutovalo na rôznych stránkach. Ľudia začali postovať aj fotografiu páchateľa. „Prestaňte jeho profil zverejňovať. Ja som v jeho priateľoch na fotke a neželám si to. Ináč, poznala som ho od svojich 15 rokov a bol to bezproblémový chlapec. Neviem, čo sa mu porobilo a prečo takto konal. Asi to bol psychický skrat,“ bránila Ľ. Š. jedna z jeho priateliek na sociálnej sieti. Dodáva, že nikdy nikomu neškodil a nebol agresívny. Hral predtým hokejbal.

V tomto duchu sa o ňom vyjadrovali aj viacerí jeho známi. Hrozný čin ich šokoval. Spomínali aj na jeho mŕtvych rodičov. „Ani jeden z nich si nezaslúžil zomrieť rukou syna… Boli to zlatí ľudia, česť ich pamiatke…,“ píše sa v ďalšom statuse. „Je to tragédia, keď o takom niečom počujete alebo to vidíte v televízii. O to tragickejšie je to, keď ide o ľudí, s ktorými ste sa kamarátili, pracovali a boli vaši susedia. Magda a Ľudo, takouto smrťou ste si nezaslúžili odísť z tohto sveta. Odpočívajte v pokoji,“ napísal jeden z priateľov páchateľa.

VIDEO: Rukojemnícka dráma v Kežmarku.

Video

Zákazníkov poslali von

Po zavraždení rodičov páchateľ odišiel z domu. Nie ďaleko, asi o dvesto metrov ďalej zašiel do nákupného centra. Tam sa ozbrojený nožom zabarikádoval a ako rukojemníčku držal 40-ročnú ženu. Túto informáciu Pravde potvrdili zamestnanci nákupného centra aj návštevníci. Muž s rukojemníčkou sa údajne po obchodnom centre pohybovali a polícia tak mala sťaženú pozíciu.

Polícia v tom čase žiadala verejnosť aj médiá, aby len veľmi stroho informovali o udalosti, no najmä, aby uverejňovali čo najmenej fotografií. Okrem toho, že sa muž prechádzal po centre, mal zrejme prístup aj k sociálnych sieťam.

Tam sa už začali objavovať prvé svedectvá zákazníkov, ktorých z obchodného centra evakuovala polícia. Niekoľkí aj pre Pravdu potvrdili, že policajti ich posielali čo najrýchlejšie von z obchodu.

Nakoniec sa páchateľ so ženou zabarikádoval v sklade. „Požadoval pritom splnenie svojich požiadaviek. Na mieste zasahovali policajti Pohotovostného policajného útvaru krajského riaditeľstva v Prešove, policajti okresného riaditeľstva Kežmarok a ďalšie zložky krajského riaditeľstva v Prešove vrátane vyjednávačov. Vzhľadom na závažnosť situácie boli na miesto privolaní príslušníci Útvaru osobitného určenia – Lynx Commando,“ spresnil prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Po siedmich hodinách sa nakoniec policajtom podarilo dostať ženu do bezpečia a páchateľa zadržať.

„Hypermarket v Kežmarku opäť poskytuje služby zákazníkom. Pri uvedenej situácii v prevádzke nedošlo k ujme na zdraví, za čo patrí veľké ďakujem kolegom a rovnako aj zložkám záchranného systému i polície za mimoriadne profesionálne zvládnutie celej situácie,“ reagoval Peter Steigauf, hovorca spoločnosti Tesco na Slovensku.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #rukojemnícka dráma