Poliaci zvažujú pritvrdiť na hraniciach so Slovenskom, boja sa nákazy

Poľsko podľa ministra zdravotníctva Adama Niedzielského nevylučuje obmedzenia na hraniciach s Českom a Slovenskom.

20.02.2021 11:15
debata (11)

Dôvodom je rastúci počet prípadov koronavírusovej nákazy v oboch štátoch. Rozhodnutie podľa neho padne budúci týždeň, informovala agentúra Reuters. „Hranice budú otvorené pre osoby s negatívnym testom, to ale platí dnes, dynamika situácie sa môže zmeniť,“ povedal Niedzielski v rozhovore v poľskom Rádiu Zet. „Áno, samozrejme,“ odpovedal zároveň na otázku, či Poľsko zvažuje obmedzenie na svojich južných hraniciach.

Poľsko sa v posledných dňoch čelí silnejúcej koronavírusovej infekcií. Týždenný priemerný počet nových prípadov za deň prekročil 6 500 a pribúda tiež hospitalizovaných pacientov, minulý týždeň však vláda uvoľnila časť koronavírusových reštrikcií. Nedzielski v piatok uviedol, že tretia vlna pandémie už v Poľsku je a je len otázkou, aké rozmery dosiahne.

Poľsko zaviedlo kontroly na hraniciach s Českom už v polovici minulého marca a toto opatrenie zrušilo v júni. Obmedzenia pre prechod hraníc z Česka do Poľska bola zavedená opäť v novembri, kedy poľské úrady začali vyžadovať negatívny Koronavirové test. Bez neho bola ľuďom nariadená karanténa.

V Českej republike v piatok pribudlo vyše 11 100 ďalších prípadov nákazy koronavírusom a podľa vyjadrenia členov vlády sú české nemocnice na hrane svojich možností.

Slovensko od vlaňajšieho decembra čelí silnej vlne nákazy s výrazným nárastom počtu úmrtí infikovaných pacientov. V stredu slovenská vláda schválila návrh, na základe ktorého sa obrátila na ostatné členské štáty EÚ so žiadosťou o poskytnutie zdravotníckych špecialistov na pomoc pri liečbe pacientov infikovaných koronavírusom. Poľsko reagovalo oznámením, že je pre slovenských pacientov pripravené vyčleniť 200 miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Viedeň ponúkla Bratislave armádnych zdravotníkov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #koronavírus