Pribudla štvrtá vakcína proti covidu v EÚ

Európska agentúra pre lieky (EMA) dnes odporučila podmienečnú registráciu vakcíny od americkej firmy Johnson & Johnson v krajinách Európskej únie. Agentúra to oznámila na svojom webe. V poradí štvrtú očkovaciu látku proti covid-19 budú môcť členské krajiny začať využívať po súhlase Európskej komisie, ktorý v minulých prípadoch nasledoval niekoľko hodín po rozhodnutí EMA.

11.03.2021 06:00 , aktualizované: 12.03.2021 00:01
debata (124)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

00:01 Francúzsko i Rakúsko vo štvrtok avizovali, že nezastavia očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca. Reagovali tak na kroky viacerých európskych štátov, ktoré pozastavili jej použitie pre obavy z toho, že by mohla spôsobovať krvné zrazeniny.

„Nie je potrebné zastaviť (očkovanie vakcínou od) AstraZenecy,“ povedal na tlačovej konferencii francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorého citovala agentúra AFP. „Výhody vakcinácie v tejto fáze prevažujú nad rizikami,“ zdôraznil. Véran dodal, že francúzske zdravotnícke úrady mu odporučili, aby sa riadil rozhodnutím Európskej agentúry pre lieky (EMA), podľa ktorej je používanie vakcíny od britsko-švédskej firmy AstraZeneca naďalej bezpečné.

Rakúske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok tiež vo vyhlásení uviedlo, že rakúske očkovacie grémium, Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) i EMA sa vyslovili „určite za používanie očkovacej látky od firmy AstraZeneca“. „Prínos povolených a dostupných očkovaní proti koronavírusu je jednoznačne dokázaný. Pokračovanie v očkovacej akcii je dôležité a denne zachraňuje ľudské životy,“ zdôraznil rezort zdravotníctva.

Odborníci z rakúskeho očkovacieho grémia uviedli, že každá očkovacia látka, ktorá bola v EÚ schválená (vrátane tej od AstraZenecy), prešla „precíznym a zodpovedným testovaním“. To zaručuje, že ide o bezpečnú a účinnú vakcínu. (afp, orf, tasr)

23:26 Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že sa jej ako prvým ozbrojeným silám na svete podarilo vďaka očkovaniu proti covidu dosiahnuť tzv. kolektívnu imunitu. Očkovaných alebo vyliečených z covidu je 81 percent izraelských vojakov a vojačiek. V blízkej dobe by sa táto štatistika mala s ďalším očkovaním ešte zvýšiť, informoval web The Times of Israel.

„Po desiatich týždňoch oznamujeme, že sa izraelským ozbrojeným silám ako prvej armáde na svete podarilo dosiahnuť kolektívnu imunitu,“ uviedol generálmajor Itzik Turgeman. 81 percent príslušníkov armády bolo podľa neho doteraz očkovaných proti covidu, ochorenie prekonalo alebo sa z neho zotavilo a tiež dostalo vakcínu. V nadchádzajúcom týždni by podľa neho toto číslo malo stúpnuť na 85 percent. (timesofisrael­.com, čtk)

23:21 Portugalsko predĺžilo vo štvrtok do konca marca núdzový stav zavedený v krajine v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Vláda však v rovnakom čase oznámila, že od pondelka 15. marca zavádza očakávaný plán postupného zrušenia prísnych protipandemických opatrení platných od polovice januára.

Od budúceho pondelka sa v Portugalsku otvoria materské a základné školy. Od rovnakého dňa budú môcť otvoriť aj kaderníctva, kníhkupectvá a knižnice. Stredné školy, múzeá a vonkajšie sedenia v reštauráciách a kaviarňach sa otvoria o dva týždne neskôr. Vláda však musí v rámci plánu postupného uvoľňovania napredovať „opatrne“, vyjadril sa premiér António Costa na tlačovej konferencii. Dodal, že úspešnosť tohto plánu bude vláda hodnotiť každých 15 dní.

Univerzity a divadlá sa otvoria v polovici apríla. V rovnakom čase vláda plánuje povoliť reštauráciám usádzať svojich hostí aj v interiéri, avšak za podmienky, že za stolom budú sedieť najviac štyria ľudia. Portugalská vláda očakáva, že hromadné podujatia by sa opäť mohli začať konať od 3. mája, avšak za dodržania určitých podmienok, ktoré nateraz bližšie nešpecifikovala, približujú agentúry. (afp, reuters, tasr)

23:15 Švédska korunná princezná Viktória a jej manžel princ Daniel mali pozitívny výsledok testu na nový koronavírus, v dôsledku čoho sa uchýlili do domácej karantény. S odvolaním sa na vyjadrenie kráľovského paláca o tom informovala agentúra DPA.

Viktória (43) aj princ Daniel (47) majú len mierne príznaky ochorenia, ktoré im v stredu potvrdil test. V domácej karanténe sú spoločne so svojimi deťmi, 9-ročnou princeznou Estelle a 5-ročným princom Oscarom.

Pár sa pre nákazu nemohol zúčastniť na spomienkovej ceremónii, ktorá sa vo štvrtok konala v Paláci Drottningholm pri príležitosti prvého výročia úmrtia prvej obete epidémie koronavírusu vo Švédsku. Na ceremónii sa zúčastnili Viktóriini rodičia, kráľ Karol XVI. Gustáv s manželkou, kráľovnou Silviou, ktorých už proti novému koronavírusu zaočkovali. (dpa, tasr)

22:07 O možnostiach spolupráce v oblasti boja proti koronavírusovej pandémii rokovali vo štvrtok v Jeruzaleme predsedovia vlád Maďarska a Česka Viktor Orbán a Andrej Babiš s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že sa zaoberali viacerými návrhmi, okrem iného aj akceptovaním tzv. zelených pasov, teda potvrdení o očkovaní proti koronavírusu SARS-CoV-2. Izraelský premiér podotkol, že jeho krajina už uzatvorila dohodu o vzájomnom uznávaní takýchto potvrdení s viacerými krajinami. Dodal, že by bolo dôležité okruh týchto krajín rozšíriť o Maďarsko a Česko.

Na trojstrannej schôdzke premiéri detailne rokovali aj o tom, ako by bolo možné zapojiť Maďarsko a Česko do medzinárodnej výroby vakcín, ktorú plánuje Izrael. „Spolu dokážeme viac,“ zdôraznil Netanjahu. Premiérov Maďarska a Česka označil predseda izraelskej vlády za osobných priateľov. Vyjadril im vďaku za to, že obe krajiny otvorili pobočky svojich zastupiteľských úradov v Jeruzaleme a na medzinárodnej scéne pomáhajú Izraelu ako spriatelenej krajine. (mti, tasr)

21:59 Americký prezident Joe Biden podpísal vo štvrtok zákon o pomoci pre podniky a občanov USA postihnutých koronavírusovou pandémiou v hodnote 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur). „Táto historická legislatíva je zameraná na obrodu základov tejto krajiny. Dáva šancu občanom tejto krajiny – pracujúcim ľudom, ľudom zo strednej vrstvy, ľuďom, ktorí túto krajinu vybudovali,“ uviedol Biden pri podpise zákona v Oválnej pracovni.

Americký prezident Joe Biden podpisuje... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Joe Biden Americký prezident Joe Biden podpisuje stimulačný balík v hodnote 1,9 bilióna USD (1,59 bilióna eur) v Oválnej pracovni Bieleho domu vo štvrtok 11. marca 2021 vo Washingtone

Biden mal pôvodne zákon podpísať v piatok, podľa šéfa kancelárie Bieleho domu Rona Klaina však finálny dokument dostal už v stredu večer. V piatok sa však napriek tomu uskutoční aj plánovaný slávnostný podpis za účasti lídrov Kongresu, dodal Klain. Súčasťou pandemického stimulačného balíka je aj jednorazový príspevok v hodnote 1 400 dolárov pre značnú časť obyvateľov USA, ako aj ďalšia pomoc pre nezamestnaných.

Štátne a lokálne vlády dostanú celkovo 350 miliárd dolárov. Záchranný balík ďalej podporí americký vakcinačný program sumou 14 miliárd dolárov. (afp, tasr)

21:39 Ľudia zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca dostanú druhú dávku až po desiatich týždňoch. Dôvodom sú nové poznatky odborníkov a vedcov na medzinárodnej úrovni, ktoré preukázali vyššiu účinnosť vakcíny pri posune druhého termínu. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pôvodne mali zaočkované osoby dostať druhú dávku po 28 dňoch. „Posun termínu je plne v súlade so všeobecnými odporúčaniami pre vakcínu od tohto výrobcu na aplikáciu druhej dávky v rozmedzí štyroch až 12 týždňov,“ vysvetlila hovorkyňa. Zároveň dodala, že nové poznatky k vakcíne umožnili aj posun vekovej hranice pre očkované osoby z 55 rokov na 70 rokov. (tasr)

21:05 Srbsko začne do 20. mája vyrábať ruskú vakcínu proti covidu Sputnik V. Na štvrtkovom rokovaní v Moskve sa na tom dohodli predstavitelia vlád oboch krajín. Srbsko by sa tak stalo prvou európskou krajinou mimo Rusko, ktorá bude tento očkovací preparát vyrábať.

Príslušnú dohodu uzavreli v Moskve srbský minister bez portefeuille Nenad Popović s ruským ministrom obchodu Denisom Manturovom. Dohoda predpokladá, že vakcínu vyvinutú ruským ústavom Nikolaja Gamaleja začne v Srbsku licenčne vyrábať belehradský Inštitút virológie, vakcín a sér Torlak, uviedol Popović.

V prvej výrobnej fáze sa podľa neho látka vakcíny má dovážať z Ruska a v Srbsku plniť do ampuliek. Druhá fáza, pre ktorú bude musieť srbský inštitút zaobstarať nové vybavenie, predpokladá výrobu látky v samotnom Srbsku. Podľa Popovića by mohla táto technologicky náročnejšia výrobná etapa začať do konca roka.

„Toto je dejinný okamih pre Srbsko. S pomocou našich ruských bratov obnovujeme srbskú suverenitu vo výrobe vakcín, v ktorom naša krajina bola jedným z lídrov Európy,“ citovala Popovića agentúra FoNet. V čase bývalej Juhoslávie vyrábal spomenutý inštitút celý rad vakcín, z ktorých niektoré úspešne vyvážal predovšetkým do krajín tretieho sveta. (FoNet, čtk)

20:35 Ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo efektivitu online objednávania sa na antigénové testovanie. Na základe reálneho využívania objednávania sa záujemcov bude po novom možné objednať sa len na 500 mobilných odberových miestach (MOM). Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Zároveň platí, že v každom meste bude zabezpečené, aby sa ľudia na testovanie mohli elektronicky objednať,“ dodala hovorkyňa. Ako uviedla, k dispozícii tak bude 270 MOM, kde bude možné absolvovať test bez objednania sa. Záujemcov budú vybavovať priebežne a výsledok testu dostanú len v papierovej forme, nie prostredníctvom SMS správy alebo e-mailu. Zoznam mobilných odberových miest je zverejnený na stránke www.health.gov.sk a pri každom je uvedené, či je možné sa na testovanie vopred objednať. (tasr)

20:26 Prednosta Okresného úradu vo Vranove nad Topľou Alfonz Kobielský považuje nedostatok ivermektínu v lekárňach za „nehumánnosť“. Skúsenosti starostov obcí v okrese v súvislosti s liečivom na zmiernenie príznakov koronavírusu ho primali k rozhodnutiu apelovať v tejto veci na vládnych činiteľov.

Ako uviedol, v poslednom období sa naňho, ale i na mnohých starostov v okrese obracajú obyvatelia s otázkami, prečo je ivermektín stále nedostupným liečivom. Zároveň má vedomosť o tom, že ľudia „v zúfalom stave“ sa preto uchyľujú k užívaniu veterinárneho liečiva ivermektín aj napriek neznámym možným vedľajším účinkom. „V tom ja vidím trošku nehumánnosť, pretože mali by sme ten humánny liek zabezpečiť v takom množstve, aby bol pre každého dostupný, keď ho potrebuje,“ povedal.

Podľa Kobielského je v aktuálnej epidemiologickej situácii dôležité nielen neustále testovanie a očkovanie. „Vôbec neriešime jeden hlavný problém, a to je zamedziť tomu, aby sa nám napĺňali nemocnice. Ukazuje sa, že existuje účinná liečba, máme už skúsenosti s liekom ivermektín,“ ozrejmil. Vo svojom liste, ktorý chce adresovať ministrovi vnútra a zdravotníctva a tiež premiérovi, ich chce informovať o svojich skúsenostiach v tejto veci a tiež ponúknuť riešenie. „Aby boli tieto lieky v našich lekárňach v dostatočných množstvách,“ dodal. (tasr)

20:09 V rakúskom okrese Schwaz, kde sa rozšíril tzv. juhoafrický variant koronavírusu, sa vo štvrtok začalo rozsiahle očkovanie obyvateľstva. Cieľom kampane je zistiť, aký vplyv má masová vakcinácia na zníženie počtu nových prípadov nákazy, a či je pomocou nej možné zabrániť šíreniu tohto variantu vírusu.

V priebehu piatich dní má byť na 26 miestach okresu Schwaz, ktorý leží v spolkovej krajine Tirolsko, osobám nad 16 rokov podaných zhruba 50-tisíc dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech. Prvý deň očkovania prebehol bez problémov a s vysokou účasťou miestnych obyvateľov. „Je to dobrý deň v boji proti (juhoafrickej) mutácii,“ skonštatoval tirolský krajinský premiér Günther Platter. Ako uviedol, je „nadšený“, že ľudia sú pripravení dať sa zaočkovať.

Na očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech sa v 39 komunitách prihlásilo 48 500 zo 64-tisíc ľudí, ktorí mali nárok na očkovanie. Predstavuje to 76 percent zo všetkých oprávnených osôb. (apa, dpa, tasr)

19:93 Výnimka z povinnosti nosiť respirátor sa rozšírila na ďalších zamestnancov. Od pondelka (15. 3.) nemusia pri výkone práce v interiéri nosiť respirátor osoby vykonávajúce rizikovú prácu zaradenú do tretej alebo štvrtej kategórie, pri ktorej sú vystavené fyzickej záťaži. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Respirátory nebudú musieť nosiť v práci ani tí zamestnanci, ktorým pracovná zdravotná služba potvrdí, že ich pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú jeho nosenie. Všetky ostatné výnimky sú podrobne uvedené vo vyhláške a platia tak ako doteraz.

Naďalej však pre zamestnancov platí povinnosť prekryť si horné dýchacie cesty iným spôsobom, teda rúškom, šálom alebo šatkou. Od pondelka platí povinnosť nosiť respirátor bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 všade v interiéri okrem vlastnej domácnosti. (tasr)

18:19 Pacienti s rakovinou sú podľa britských vedcov po prvej dávke vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech chránení pred ochorením COVID-19 menej než iní ľudia. Vyplýva to zo štúdie realizovanej londýnskym biomedicínskym Inštitútom Francisa Cricka a univerzitou King's College London, o ktorej výsledkoch vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Vedci v rámci štúdie zistili, že u pacientov s rakovinou orgánov sa po troch týždňoch od podania prvej dávky tejto dvojdávkovej vakcíny vytvorili protilátky na ochorenie COVID-19 len na úrovni 39 percent. V prípade pacientov s rakovinou krvi bola úroveň protilátok ešte nižšia – len 13 percent. Ľudia, ktorí nemajú rakovinu, si pritom po troch týždňoch od prvej dávky štandardne vytvoria 97 percentnú úroveň protilátok.

Po podaní druhej dávky tejto vakcíny však stúpla hladina protilátok u pacientov s rakovinou orgánov na 95 percent. To sa ale stalo len v prípade, že im bola druhá vakcína podaná do troch týždňov po tej prvej. Ak na jej podanie čakali dlhšie, tak im hladina protilátok už veľmi nezvýšila, uvádza DPA.

17:29 Vakcína proti chorobe COVID-19 vyrobená spoločnosťou Pfizer-BioNTech je na 97 percent účinná proti symptomatickým prípadom a ťažkým formám covidu.

Na základe údajov získaných z celoplošnej očkovacej kampane v Izraeli v čase od 17. januára do 6. marca spoločnosť Pfizer-BioNTech zistila, že prevencia proti bezpríznakovému priebehu ochorenia dosiahla 94 percent. Výsledky príslušnej štúdie spoločnosť zverejnila vo štvrtok, informovala agentúra AFP.

Predchádzajúca štúdia z využívania vakcíny v reálnom prostredí preukázala účinnosť pri prevencii symptomatických ochorení 94 percent a v prípade asymptomatického priebehu ochorenia to bolo 92 percent.

17:01 Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 podľa doterajších poznatkov nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Uviedla to vo štvrtok Európska agentúra pre lieky (EMA).

„Doteraz dostupné informácie naznačujú, že miera výskytu tromboembolických príhod u očkovaných osôb nie je vyššia ako v bežnej populácii,“ napísala EMA v reakcii na otázku agentúry AFP.

Päť krajín vrátane Dánska, Nórska a Islandu pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca podľa EMA. Dôvodom sú správy o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov.

16:04 Európska agentúra pre lieky (EMA) začala vyhodnocovať zmes dvoch syntetických protilátok na liečbu vysokorizikových pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyrába americká spoločnosť Eli Lilly. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa výrobcu klinické testy ukázali, že protilátky bamlanivimab a etesemivab veľmi výrazne znižujú počet hospitalizácií a úmrtí u pacientov nakazených koronavírusom.

EMA vo štvrtok oznámila, že začala „priebežné vyhodnocovanie“ týchto dvoch protilátok používaných v kombinácii, ako aj samostatne indikovaného bamlanivimabu.

Začiatok priebežného vyhodnocovania je prvým krokom, ktorý môže viesť k zrýchlenému schváleniu uvedených látok na použitie v krajinách EÚ. „Rozhodnutie o začatí priebežného vyhodnocovania je založené na predbežných výsledkoch dvoch štúdií,“ uviedla EMA.

16:02 Protesty proti zatvoreniu kultúrnych zariadení, ktoré je vynútené pandémiou choroby COVID-19, sa vo štvrtok vo Francúzsku rozšírilo z Paríža a Štrasburgu aj do ďalších miest: napr. Pau, Toulouse, Bordeaux či Nantes. Herci, technickí zamestnanci divadiel i študenti múzických umení žiadajú od vlády otvorenie týchto ustanovizní i finančnú pomoc, informovala agentúra DPA.

Toto najnovšie protestné hnutie sa začalo tento týždeň okupačným štrajkom v troch národných divadlách: v divadlách Odéon a La Colline v Paríži a v Národnom divadle v Štrasburgu. Štvrté národné divadlo, La Comédie-Française, sa zatiaľ k protestu nepripojilo.

15:21 Úrad verejného zdravia v Nórsku vo štvrtok oznámil, že preventívne pozastavuje očkovanie vakcínami proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Úrad sa pritom odvolal na rozhodnutie Dánska, ktoré tak urobilo na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov.

Riaditeľ odboru prevencie a kontroly infekcií v nórskom Národnom ústave zdravia Geir Bukholm podľa agentúry AFP spresnil, že v Nórsku teraz čakajú na ďalšie informácie, „aby sme zistili, či existuje súvislosť medzi vakcínou a týmto prípadom výskytu krvných zrazenín“.

V reakcii na rozhodnutie Dánska vláda Spojeného kráľovstva vo štvrtok obhajovala vakcínu od Oxford/AstraZeneca a dodala, že v Británii sa bude pokračovať v jej používaní.

15:05 Maďarské nemocnice budú v nadchádzajúcich týždňoch čeliť obrovskému náporu, pretože počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 podľa prognóz odborníkov značne stúpne nad 10-tisíc, povedal vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa spravodajského servera portfolio.hu Gulyás priznal, že najslabším článkom reťazca v zdravotníctve sú ľudské zdroje, avšak uistil, že vláda prijala potrebné opatrenia a že ľudské kapacity sú zabezpečené.

14:39 Európska agentúra pre lieky (EMA) dnes odporučila podmienečnú registráciu vakcíny od americkej firmy Johnson & Johnson v krajinách Európskej únie. Agentúra to oznámila na svojom webe. V poradí štvrtú očkovaciu látku proti covid-19 budú môcť členské krajiny začať využívať po súhlase Európskej komisie, ktorý v minulých prípadoch nasledoval niekoľko hodín po rozhodnutí EMA.

Firma je pripravená začať vakcínu dodávať do Európy od apríla, do polovice roka by mala krajinám únie doručiť 55 miliónov dávok. Celkom má EÚ na základe spoločnej zmluvy získať 200 miliónov dávok s možnosťou rovnaké množstvo prednostne dokúpiť.

14:35 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom v Poľsku vzrástol od stredy o 21 045 a dosiahol tak celkovo 1 849 424, uviedlo vo štvrtok poľské ministerstvo zdravotníctva. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku tohto roka. Ochoreniu podľahlo 375 osôb, čím sa celkový počet vyšplhal na 46 373.

Ministerstvo zdravotníctva podľa agentúry PAP informovalo, že 18 686 ľudí s potvrdenou koronavírusovou infekciou bolo hospitalizovaných a 276 477 je v karanténe. Doteraz sa z ochorenia zotavilo 1 516 540 ľudí.

Podľa údajov zverejnených na oficiálnej vládnej webovej stránke Gov.pl už bolo proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných celkovo 4 229 118 Poliakov.

13:57 Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že z dôvodu pretrvávajúcich omeškaní niektorých dodávok vakcín proti COVID-19 sa rozhodla až do konca júna predĺžiť dočasný mechanizmus transparentnosti a autorizácie pre vývoz vakcín dohodnutých pre krajiny Európskej únie.

Komisia aktivovala mechanizmus, ktorý európskym orgánom umožňuje monitorovať a zakázať vývoz vakcín vyrobených v členských krajinách EÚ, 29. januára a mal pôvodne platiť do 12. marca.

Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti uviedol, že prvé týždne uplatňovania tohto nástroja ukázali, že nedošlo k narušeniu obchodných tokov, čoho sa mnohí obávali. „Od zavedenia mechanizmu boli zásielky vakcín povolené do viac ako 30 krajín. To potvrdzuje, že aj počas veľmi kritickej zdravotnej situácie EÚ vyvinula značné úsilie, aby bola spoľahlivým a zodpovedným obchodným partnerom,“ uviedol Dombrovskis.

12:17 Z Číny doviezli do Maďarska vo štvrtok ďalšiu zásielku 450-tisíc dávok vakcíny proti novému druhu koronavírusu od spoločnosti Sinopharm, informoval na Facebooku premiér Viktor Orbán.

Počet očkovacích látok dodaných doteraz touto ázijskou krajinou tak dosiahol jeden milión. Prvých 550-tisíc dávok očkovacej látky z Číny na zaočkovanie 275-tisíc ľudí prevzalo Maďarsko 16. februára. Čínsku očkovaciu látku podávajú obvodní lekári.

12:15 Dánsko pozastavilo očkovanie vakcínou proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Dôvodom sú správy o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a DPA.

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke v súvislosti s dvojtýždňovým pozastavením očkovania v krajine zdôraznil, že ide o „preventívne“ opatrenie.

V Dánsku zaznamenali jedno úmrtie po podaní očkovacej látky od AstraZenecy, aj keď nebolo isté, či existuje spojenie medzi vakcínou britsko-švédskej spoločnosti a tvorbou krvných zrazenín, uviedli dánske zdravotnícke úrady.

10:20 Česká republika zaznamenala za stredu 14 353 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to menej než v utorok a predošlú stredu, keď pribudlo viac ako 15 000 nakazených, sumarizuje vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz. Počet hospitalizovaných mierne klesol na 8734, vo vážnom stave je 1916 pacientov, čo je najviac v ČR od začiatku pandémie.

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva v stredu zomrelo 110 ľudí, štatistika ale nie je k štvrtkovému ránu kompletná, číslo sa dodatočne ešte zmení, píše ďalej iDNES.cz. Index rizika českého protiepidemického systému (PES) zostáva na úrovni 73 bodov. Zdravotníci v Česku aplikovali doteraz 948 144 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

9:58 V Nemecku sa začala tretia vlna koronavírusovej epidémie. Uviedol to v stredu riaditeľ Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler a vyjadril nad týmto vývojom znepokojenie. Tlačová agentúra DPA vo štvrtok pripomenula, že uplynul rok od toho, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s výskytom koronavírusu celosvetovú pandémiu.

Je stále nevyhnutné striktne dodržiavať ochranné opatrenia ako spoločenský odstup a nosenie rúšok, a to napriek tomu, že v Nemecku sa už začína očkovať, doplnil Wieler. Vakcinačná kampaň sú preteky s mutujúcim vírusom, ale cieľ sa už črtá, tvrdí šéf RKI. Ak nedôjde k prerušeniam očkovacej kampane, napríklad z dôvodu spomalenia výroby vakcín, 80 percent nemeckého obyvateľstva by mohlo byť do jesene imúnnych voči koronavírusu. Ak sa tak stane, všetky príslušné opatrenia sa budú môcť uvoľniť, povedal Wieler.

9:30 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 9084 na celkovo 1 425 522. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín v krajine 262 ľudí, čím tamojší celkový počet obetí pandémie stúpol na 27 685. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších 5330 ľudí; od začiatku pandémie už 1 210 246.

8:48 Americký Kongres v stredu definitívne schválil plán pomoci prezidenta Joea Bidena vo výške 1,9 bilióna dolárov. Cieľom uvedeného balíka pomoci je stabilizovať americkú ekonomiku postihnutú pandémiou koronavírusu a podporiť očkovací proces. „Pomoc je tu,“ uviedol Biden prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Prezident povedal, že opatrenie podpíše v piatok.

Medzi kľúčové prvky balíka pomoci patrí jednorazová finančná podpora 1 400 dolárov na osobu, čo spolu s dávkou 600 dolárov schválenou v rámci nedávneho zákona na riešenie vplyvu pandémie COVID-19 zvýši hodnotu pomoci na 2000 dolárov na osobu. Finančnú podporu a rôzne granty by mali dostať aj školy, univerzity, malé podniky aj miestna samospráva. Dovedna 70 miliárd dolárov by malo ísť na podporu testovania a očkovania proti koronavírusu.

8:15 Podľa vedcov je prenos SARS-CoV-2 aerosólom jedným z najdôležitejších spôsobov šírenia vírusu. O šírení koronavírusu aerosólom aj vhodných ochranných prostriedkoch, hovorí dokument, ktorý z nemeckého originálu preložili českí odborníci. Viac o téme TU.

8:00 Brazília zaznamenala rekordných 2 286 úmrtí na ochorenie COVID-19 za posledných 24 hodín, informovalo v stredu ministerstvo zdravotníctva. Znepokojujúca vlna nákazy spôsobila, že tento údaj prvýkrát prekročil hranicu 2000. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Juhoamerická krajina má druhý najvyšší počet úmrtí na covid na svete po USA – vyše 270 000. Pandémia tu dohnala mnoho nemocníc do bodu blízko kolapsu. Brazília zaznamenala v stredu aj svoj tretí najvyšší počet infikovaných koronavírusom, takmer 80 000. Odborníci tvrdia, že vlnu nákazy zhoršujú nové, nákazlivejšie varianty koronavírusu, vrátane jedného známeho ako P1, ktorý sa objavil práve v Brazílii.

7:30 Pandémia koronavírusu ohrozuje celú generáciu detí, pretože zastavila ich rozvoj, varoval vo štvrtok Detský fond OSN (UNICEF). Zatvorené školy, narastajúca chudoba, nútené manželstvá a depresia – po roku pandémie všetky ukazovatele, ktorými sa meria rozvoj detí a mladistvých, naznačujú regres. Je to predzvesť, že pandémia zanechá dlhodobé stopy na celej generácii, píše tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na UNICEF.

„Počet detí, ktoré sú hladné, izolované, týrané, zneužívané, úzkostné, žijúce v chudobe a donútené k manželstvu, rastie,“ uviedla výkonná riaditeľka UNICEF-u Henrietta Foreová vo vyhlásení. Vydala ho presne rok po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (OSN) označila ochorenie COVID-19 za pandémiu.

„Ich prístup k vzdelávaniu, socializácia a základné služby, vrátane zdravia, výživy a ochrany, sa zhoršili. Náznaky, že deti si ponesú jazvy po pandémii ešte roky, sú celkom zreteľné,“ napísala Foreová. Apelovala, aby sa deti stali stredobodom úsilia o „zotavenie“ z pandémie.

6:47 Litva zaznamenala pokles v nových prípadoch nákazy koronavírusom a tak uvoľňuje pandemické obmedzenia. Vláda o tom rozhodla v stredu, informovala tlačová agentúra DPA. Pobaltský členský štát Európskej únie schválil opätovné otvorenie všetkých obchodov so vstupom priamo z ulice od pondelka 15. marca.

Múzeá a galérie sa takisto budú môcť od rovnakého termínu znovu otvoriť pre návštevníkov. V prevádzkach platí nariadenie 20 štvorcových metrov plochy na zákazníka, pre múzeá a galérie je to 30 štvorcových metrov. Litva s takmer troma miliónmi obyvateľov zaviedla lockdown v polovici decembra.

6:17 V pondelok bolo v Česku takmer 9000 hospitali­zovaných s ochorením COVID-19, z nich 1873 v ťažkom stave. Vyplýva to z novo upravených údajov na webe ministerstva zdravotníctva. Ide o najvyššie čísla za celú epidémiu. Informácie priniesol v stredu večer portál Novinky.cz. Pôvodne ministerstvo uvádzalo za pondelok 8478 hospitali­zovaných a 1789 v ťažkom stave, po úprave čísla stúpli na 8969 hospitali­zovaných a 1873 v ťažkom sta­ve.

V utorok počty pacientov oproti pondelku mierne klesli: hospitalizovaných bolo podľa súčasných údajov na webe ministerstva 8618, z nich sa vo vážnom stave nachádza 1853 ľudí. Ešte na konci januára bolo hospitalizovaných približne 5500. Počas februára už počty pacientov skokovo pribúdali a začiatkom marca presiahli 8000.

6:00 V Spojených štátoch sa vlani pre pandémiu COVIDU-19 zvýšila úmrtnosť o 15 percent a zomrelo vôbec najviac ľudí v histórii, kam siahajú záznamy. Vyplýva to z chystanej súhrnnej správy amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), o ktorej informoval server Politico. Podľa CDC v roku 2020 zomreli v USA viac ako tri milióny ľudí a COVID-19 bol treťou najčastejšou príčinou úmrtí po srdcových chorobách a rakovine.

Podľa správy sa počet úmrtí v Spojených štátoch vlani medziročne zvýšil najviac od roku 1918. Vtedy desaťtisíce amerických vojakov padli v bojoch prvej svetovej vojny a státisíce Američanov pripravila o život pandémia španielskej chrípky a počet úmrtí sa v tom roku medziročne zvýšil o 46 percent.

V roku 2019 sa počet úmrtí v USA oproti predchádzajúcemu roku znížil o 1,2 percenta. Správa o úmrtnosti teraz prechádza v CDC záverečným schvaľovacím procesom a dokončujú sa čiastkové štúdie zamerané na to, ako pandémia postihla jednotlivé komunity a etnické skupiny, uvádza Politico.

Už vo februári americkí demografi v predbežnej správe uviedli, že za prvých šesť mesiacov minulého roka sa v USA znížila dĺžky života o jeden rok na priemerných 77,8 rokov.

Spojené štáty sú krajinou, ktorá na svete registruje najviac nakazených koronavírusom aj súvisiacich úmrtí. Podľa štatistík Univerzity Johnsa Hopkinsa zomrelo v USA, ktoré majú zhruba 330 miliónov obyvateľov, kvôli COVIDU-19 528 652 ľudí, vírus SARS-CoV-2 sa tam potom preukázal spolu u 29,1 milióna ľu­dí.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus