Poslanecký klub Za ľudí je na pokraji rozpadu

Dvaja poslanci strany Za ľudí uvažujú o odchode. Zatiaľ však oficiálne nevedia, ako sa dohodli lídri vládneho štvorlístka.

11.03.2021 13:15
Andrea Letanovská Foto: ,
Na snímke anestéziologička Andrea Letanovská (Za ľudí)
debata (136)

O tom, že tento poslanecký klub sa môže rozpadnúť, hovoril v stredu Tomáš Valášek. Ten z klubu odišiel minulý týždeň v pondelok.

Odchod zvažuje okrem Jána Benčíka aj Andrea Letanovská. „Áno, zvažujem to. Definitívne sa však rozhodnem po ukončení rokovania a oficiálnom stanovisku našej strany a klubu,“ povedala pre Pravdu Letanovská.

Benčík už dlhšie podmieňuje svoje zotrvanie v klube odchodom Igora Matoviča (OĽaNO) z postu premiéra.

Vladimíra Marcinková odchod zatiaľ nezvažovala. „Náš poslanecký klub sa dohodol na spoločnom postupe, a verím, že ho dodržíme. Čo sa stane v prípade, ak nebudú vyvodené žiadne personálne zmeny, je už na ďalšiu tímovú debatu,“ povedala Marcinková s tým, že odchod iných poslancov zo strany nevie vylúčiť.

Miriam Šuteková sa k svojej budúcnosti v strane pred oficiálnym stanoviskom strany vyjadriť nechcela. „Strana Za ľudí má garantovať zásadnú reformu tejto krajiny a nedovoliť jej torpédovanie. Toto je úloha, ktoru sme na seba prevzali,“ povedala Šuteková.

Klub Za ľudí má momentálne v parlamente 10 poslancov. Ak by bolo v klube menej ako 8 poslancov, klub zanikne.

Stranu ešte v polovici februára opustil primátor Hlohovca Miroslav Kollár s tým, že „nebude poslancom koalície vedenej Matovičom". Kollár pre Pravdu povedal, že nevie o žiadnych ďalších poslancoch, ktorý by mohli stranu opustiť. „Sám som zvedavý, ako koaličná kríza skončí. Myslím si, že to bude nakoniec kompromis a Matovič sa bude musieť zmieriť s personálnymi stratami. Áno, narážam na ministra Krajčího,“ odhaduje Kollár.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpad #koaličná kríza #Ján Benčík #Za ľudí #Andrea Letanovská