Namiesto memoranda ďalšie spory v koalícii. Rozdúchal ich opäť premiér

Vo štvrtok popoludní sa mala skončiť koaličná kríza. Nestalo sa. Podľa Richarda Sulíka (SaS) "rokovania nie sú ukončené“

11.03.2021 18:34 , aktualizované: 12.03.2021 06:00
debata (136)

VIDEO: Matovič: Demisia Krajčího je neľudská, najviac si to odmakal.

Video

Ešte v stredu v noci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) veselo oznamoval z okna parlamentu, že kríza je zažehnaná. "Dohodli sme,“ povedal s tým, že vo štvrtok koaliční lídri predstúpia pred verejnosť s jasnou dohodou.

Situáciu však skomplikovalo zadržanie a obvinenie šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, nominanta hnutia Sme rodina. Ešte okolo poludnia sa však zdalo, že všetko bude v poriadku. OĽaNO sa malo vyrovnať so stratou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), SaS zasa obetovala svoju šéfku parlamentného zdravotníckeho výboru Janku Bittó Cigánikovú.

No práve lúčenie Krajčího spôsobilo ďalšie rozdúchanie vášní a koaličný spor sa rozhorel nanovo. Premiér totiž počas tlačovej besedy, na ktorej Krajčí oznámil, že odchádza, opäť skritizoval svojich koaličných partnerov, pričom na adresu zadržaného a obvineného šéfa tajných neodpovedal.

Krajčího odchod podľa politológa Miroslava Řádeka pravdepodobne nebude záležitosťou niekoľkých týždňov. „Premiér jasne povedal, že Krajčí odíde až vtedy, keď sa začne masovo očkovať Sputnikom V. Síce vládni predstavitelia tvrdili, že podpísali nejaké memorandum o lepšom komunikovaní, ale vidíme, že toho nie sú schopní,“ myslí si politológ.

Vo štvrtok o piatej sa mali lídri opäť stretnúť a predstaviť svoje memorandum o novom vládnutí. Na tlačovke však najskôr odmietli vystúpiť vicepremiérka Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo strany Za ľudí. Potom sa pridal Sulík, ktorý odišiel z Úradu vlády SR so slovami, že kríza sa ešte neskončila a "rokovania nie sú ukončené“.

Podľa Řádeka je práve forma komunikácie vlády väčší problém, ako osoba ministra zdravotníctva. „Môžeme diskutovať o zodpovednosti Mareka Krajčího. Ním sa to však nekončí, ide celkovo o štýl vládnutia, ktorý súčasný kabinet predvádza. Mám pocit, že menší koaliční partneri sa môžu cítiť oklamaní, keďže im premiér sľúbil okamžitý koniec Krajčího,“ mieni Řádek, podľa ktorého práve to môže byť dôvod, prečo Sulík ani Remišová napokon nechceli byť súčasťou spoločnej tlačovej konferencie.

„Kollár si bol pravdepodobne istý, že si na koaličnej rade veci vysvetlili. Po ukončení rokovaní však asi došlo k sprostredkovaným politickým odkazom, kde Matovič doplnil svoju podmienku Krajčího odchodu – očkovanie Sputnikom V, čo mohlo dohodu narušiť. Neviem si predstaviť Sulíka stáť vedľa Matoviča a počúvať, že odchádza najlepší minister zdravotníctva na svete, a zároveň na seba počúvať rôzne invektívy,“ konštatuje Řádek.

Podľa neho sa momentálne ako víťaz koaličnej krízy cíti Matovič, no dopĺňa, že je to predčasná radosť. „Podobne si mohol chvíľu pripisovať politický úspech aj Boris Kollár, že sa mu podarilo urovnať krízu. Najbližšie dni podľa mňa ukážu, že sa obaja mýlili,“ vraví politológ.

Zároveň priznáva, že on sám má v dnešných dňoch problém vyznať sa v rôznych protichodných vyjadreniach. „Momentálne je ťažké občanom správne interpretovať, čo sa vlastne deje. Predpokladám, že verejnosť má v súčasných politických hrách chaos. Je to podobné ako pri pandemických opatreniach. Takto profesionálni politici nemôžu komunikovať s verejnosťou, ktorá nie je zainteresovaná vo vrcholnom politickom dianí,“ uzatvára Řádek.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #štvorkoalícia #Marek Krajčí #koaličná kríza pre Sputnik