V domove v Stropkove zistili vírus takmer u všetkých klientov. Boli očkovaní

V Špecializovanom centre sociálnych služieb v Stropkove, ktoré patrí pod sieť nemocníc Svet zdravia, po prvej dávke očkovacej látky zistili koronavírus u 66 klientov. V zariadení je 69 seniorov. Trinásti z nich už ochoreniu podľahli.

12.03.2021 08:00
debata (92)

V polovici februára PCR testovanie potvrdilo ochorenie COVID-19 u klientov a zamestnancov centra, v ktorom sa starajú o pacientov s veľmi vážnymi diagnózami. „Celý pandemický rok sa darilo ochrániť zraniteľných klientov špecializovaného zariadenia od koronavírusu. Paradoxne, zákerné ochorenie si k nim napriek všetkým opatreniam našlo cestu až po prvej dávke očkovania. Je možné, že práve vďaka vakcinácii obetí nebolo ešte viac,“ povedal Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Očkovanie na Slovensku

údaje ministerstva zdravotníctva, k 9. 3. 2021

Fotogaléria
+6

Tri poschodia zariadenia vrátane zdravotníckeho personálu sú v karanténe. „Naši klienti patria k extrémne zraniteľnej skupine starších ako 79 rokov. U väčšiny je sprievodnou diagnózou Alzheimerova choroba,“ doplnil hovorca. Viacerých hospitalizovali vo svidníckej nemocnici. V súčasnosti je v zariadení umiestnených 56 klientov.

Podľa Kráľa by sa karanténa zariadení mala skončiť do dvoch týždňov. „Následne budeme s lekárskym tímom konzultovať aplikáciu druhej dávky vakcíny," vysvetlil Kráľ.

Ako sa uvádza na stránke slovenskoproti­covidu.sk, za určitých okolností môže jednotlivec ochorieť na ochorenie, hoci už dostal odporúčaný počet očkovacích dávok. Je to preto, že si nedokáže vytvoriť dostatočnú ochranu proti chorobe alebo preto, že jeho imunita je v priebehu času slabšia. Napriek tomu je priebeh ochorenia u týchto osôb miernejší, ako keby neboli zaočkované. Navyše sa tým znižuje pravdepodobnosť, že infikujú druhých.

Covid automat do 22. 3. - má 35 čiernych okresov

aktuálna epidemiologická situácia, mapy okresov, podľa ktorých sa pôjde od 15. 3., ministerstvo zdravotníctva

Fotogaléria
+7
92 debata chyba
Viac na túto tému: #Stropkov #koronavírus