Vláda schválila predĺženie núdzového stavu. Dovolenky v zahraničí dostali stopku

Núdzový stav na Slovensku v dôsledku pandemickej situácie sa predĺži o 40 dní. V stredu o tom rozhodla vláda. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) po rokovaní vlády povedala, že predĺženie bolo schválené konsenzuálne. Vláda schválila aj zákaz ciest do zahraničia za účelom rekreácie.

17.03.2021 15:18 , aktualizované: 17:42
heger stachura Foto: ,
Na snímke zľava minister financií SR a dočasný minister zdravotníctva SR Eduard Heger (OĽaNO) a štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura.
debata (285)

Minister financií a zastupujúci šéf zdravotníckeho rezortu Eduard Heger (OĽANO) v utorok po zasadnutí pandemickej komisie uviedol, že na predĺžení je jednoznačná zhoda odborníkov. Na zasadnutí sa však pri hlasovaní mali zdržať zástupcovia SaS, podľa lídra liberálov Richarda Sulíka nepočuli dostatočné argumenty. Pred vládou však uistil, že ak na rokovaní kabinetu budú počuť pádne odôvodnenie, ministri z SaS za predĺženie núdzového stavu zahlasujú.

Video

„Som veľmi rád, že táto debata zbehla pomerne rýchlo. Myslím si, že všetci si jasne uvedomujú, že zachovanie núdzového stavu je výlučne z dôvodu ochrany zdravia obyvateľov SR. Som rád, že uznesenie bolo schválené jednohlasne,“ povedal po rokovaní vlády Heger.

Ide o jedno z vládnych opatrení, ktoré má podľa Hegera zamedziť neférovosti, keďže aktuálne nie je možné nedôvodne cestovať medzi okresmi. Na otázky, odkedy má toto opatrenie platiť, odkázal minister, dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, na podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého.

Oproti súčasnému núdzovému stavu sa zmenia tri veci, ozrejmil štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura. Výnimku na cestu do zahraničia nebude po novom možné využívať na rekreáciu. Zároveň sa udelí výnimka pre študentov vysokých škôl zdravotníckeho zamerania, aby mohli absolvovať potrebnú prax a ukončiť štúdium. Má sa tiež doplniť vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa upravuje používanie respirátorov tak, aby sa umožnilo aj používanie typu s označením KN95, a nielen FFP2.

+7

Do piatka platí núdzový stav, ktorého predĺženie o 40 dní schválil kabinet 8. februára. Národná rada SR ho podľa možnosti novelizovaného zákona odsúhlasila 26. februára.

Aj v prípade stredajšieho rozhodnutia vlády musí prísť do 20 dní k odobreniu parlamentom. Tento systém má byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Video
285 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #núdzový stav #Eduard Heger #koronavírus