Sulík pripúšťa trojkoalíciu bez SaS, Matovič mal spomínať predčasné voľby

Premiér Igor Matovič (OĽANO) ešte cez víkend nevylučoval predčasné voľby. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v rádiu Expres. Pripúšťa, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie trojkoalície. SaS naďalej predčasné voľby odmieta, ale zároveň už nechce byť vo vláde pod vedením Igora Matoviča.

18.03.2021 13:39 , aktualizované: 16:42
debata (236)

VIDEO: Sulík: Ak Matovič odíde, nemusíme podať demisiu.

Video

„Mne Igor Matovič povedal, že ak nedôjde k dohode, uprednostní predčasné voľby. Povedal to pri svedkoch v nedeľu podvečer na úrade vlády,“ priblížil Sulík. Trvá na premiérovej demisii. „Keď niekto vyhrá voľby, neznamená to, že môže všetko. Aj pre neho platia pravidlá, on nemôže robiť veci poza chrbát partnerov a verejne klamať,“ povedal o Matovičovi Sulík.

Zopakoval, že SaS odmieta byť spoluzodpovedná za kroky Matovičovej vlády. „Systematicky ničí slovenský maloobchod, rozhodujú o tom ľudia, ktorým mesačne cinkne výplata a nevedia si predstaviť, ako je to naškriabať každý mesiac na odvody,“ poukázal Sulík.

SaS podľa Sulíka naďalej odmieta predčasné voľby. „Nestálo by nám to za to. Národná rady je navolená dobre, je tam 95 poslancov z toho správneho brehu,“ vysvetlil s tým, že vládu treba zložiť na pôdoryse súčasnej koalície. Nevie povedať, ako sa situácia vyvinie. „Uvidíme, či bude trojkoalícia, v ktorej Za ľudí dodá dosť poslancov, alebo štvorkoalícia,“ uviedol v rádiu Expres. Spoluprácu s OĽANO si Sulík dokáže naďalej bez problémov predstaviť.

VIDEO: Bittó Cigániková: Verím, že Remišová nie je schopná kolosálnej zrady.

Video

Ak premiér odíde, SaS v koalícii ostane

Ak by premiér Matovič odišiel z funkcie, potom nemá zmysel, aby SaS opustila vládu. Uviedol to Sulík vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR. Svoju demisiu chce prezidentke odovzdať budúci týždeň. Matovičovi dal ultimátum do stredy. Ak by sa partneri dohodli na zotrvaní v trojkoalícii, nepovažoval by to za férové. Pripomenul, že práve strana Za ľudí ako prvá vetovala nákup vakcíny Sputnik V, odišiel jej koaličný poslanec a následne mala predsedníctvo.

„Keď sa Igor Matovič rozhodne opustiť post predsedu vlády, tak potom my nebudeme odchádzať z koalície. To je pointa, to hovoríme od začiatku,“ uviedol Sulík. Dodal, že do budúcej stredy čakajú, ako sa premiér rozhodne. V utorok chce však požiadať o termín prijatia prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

VIDEO: Za ľudí chce mať štvorkoalíciu, ale bez Matoviča ako premiéra.

Video

V súvislosti s možnosťou, že po odchode SaS bude vláda pokračovať aj v trojkoalícii, uviedol, že v politike treba rátať so všetkým. „Ak budúca koalícia nebude potrebovať pevný jednotný klub so silou 13 poslancov a bude vládnuť so 75 alebo 76 poslancami, a v strane Za ľudí si povedia, že to je takto v poriadku, tak to bude nová politická realita,“ uviedol.

Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že v poslednom období vidí „veľký rétorický obrat“ u šéfky strany Za ľudí a vicepremiérky Veroniky Remišovej. Podľa Bittó Cigánikovej sa za pár dní jej komunikácia posunula a otočila. Hovorí o šumoch, že mal premiér Matovič niečo strane Za ľudí sľubovať za obetovanie koaličného partnera a podobne. „Verím, že je to len komunikačný šum, lebo inak by to bola kolosálna zrada,“ uviedla. Dúfa, že Remišová niečoho takého schopná nie je.

Poslanci zo strany Za ľudí už počas dňa viackrát odmietli rôzne špekulácie. Naďalej trvajú na zotrvaní v štvorkoalícii a výmene na poste premiéra. Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská zopakovala toto stanovisko predsedníctva strany. Hovorila aj o jednote strany v tomto postoji. Podpredseda strany a parlamentu Juraj Šeliga dodal, že vo štvrtok večer majú stretnutie s premiérom. Všetko ostatné označil za špekulácie. Pripomenul, že so 76 poslancami sa dá len ťažko vládnuť, bolo to podľa neho vidno aj vo štvrtok ráno, keď chýbali poslanci a parlament nebol uznášaniaschopný.

Šipoš: Ak budú poslanci chcieť, nevidím problém, aby Sulík prišiel na klub

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš nevidí problém v tom, aby Sulík prišiel na ich klub hovoriť o vládnej kríze, ak s ním poslanci budú chcieť hovoriť. „Budeme túto požiadavku preberať,“ uviedol. Šéf brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) uviedol, že osobne nepotrebuje Sulíka počuť na klube, jeho názory a postoje pozná, keďže o nich verejne hovorí. Na riešenie koaličnej krízy vidia obaja viacero možností, preferujú však udržanie vlády.

„Viem sa porozprávať s hocikým, ale myslím si, že tieto veci, ktoré SaS deklarovala, mali ostať pri rokovacom stole,“ povedal v súvislosti so Sulíkovou požiadavkou prísť na klub Šipoš. Myslí si, že kroky, ktoré SaS verejne komunikovala v súvislosti s koaličnou krízou, napríklad ultimáta a dodatočné požiadavky, nie sú na mieste. Dodal, že by v súčasnosti nemali verejnosť zaťažovať vnútornými záležitosťami.

V súvislosti s koaličnou krízou sú podľa Šipoša všetky alternatívy na stole, no preferuje zotrvanie vo štvorkoalícii. „Nikoho neposielame preč. Mám skôr pocit, že oni sa vyhrážajú, každý deň dávajú nové ultimáta,“ skonštatoval v súvislosti s prípadným odchodom SaS. „Ak potrebujú za každú cenu odchádzať, je to ich slobodná vôľa,“ dodal. Prípadného vyslovovania nedôvery premiérovi v pléne Národnej rady (NR) SR sa nebojí.

Krúpa skonštatoval, že ak by chcel Sulík prísť na klub OĽANO a vysvetliť im svoje videnie sveta, potom by mohol svoje názory chcieť vysvetľovať aj premiér Igor Matovič (OĽANO) klubu SaS. „To len Sulík prejavuje takéto záujmy vysvetľovať nám na klube OĽANO, aké má problémy s Igorom Matovičom,“ podotkol. V súvislosti so situáciou v koalícii rovnako hovorí o viacerých alternatívach. „Uvidíme, ktorá z nich bude tá, na ktorej sa dohodneme,“ dodal. Preferuje však udržanie vlády, aby nedošlo k predčasným voľbám.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koaličná kríza #koaličná kríza pre Sputnik