Rezník spornú reportáž vyriešil napomenutím a siahol ľuďom na odmeny

Etická komisia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) skonštatovala, že reportáž o žene, ktorá mala zomrieť po očkovaní vakcínou AstraZeneca je porušením Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Verejnoprávne médium už voči konkrétnym zamestnancom vyvodilo dôsledky. Informovala o tom Andrea Pivarčiová, hovorkyňa RTVS.

18.03.2021 21:11
rezník Foto: ,
Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Jaroslav Rezník.
debata (51)

Vedenie RTVS sa podľa hovorkyne stotožnilo so závermi komisie. „Zamestnanci, ktorí sa podieľali na tvorbe a schvaľovaní reportáže dostali v súlade s internými pravidlami RTVS písomné napomenutie za neuspokojivé plnenie pracovnej úlohy. Vedenie RTVS zároveň v súlade so mzdovým poriadkom rozhodlo pri zainteresovaných zamestnancoch o nepriznaní odmien,“ spresnila Pivarčiová.

RTVS si podľa nej plne uvedomuje vzniknutú situáciu, ktorá nastala po odvysielaní spravodajského príspevku o tragickej smrti učiteľky a citlivo vníma spoločenskú diskusiu i rôzne reakcie, ktoré reportáž vyvolala. „Snahou RTVS je v rámci spravodajstva zodpovedne informovať verejnosť o celospoločenských témach, akou je aj aktuálne prebiehajúca vakcinácia proti ochoreniu COVID-19,“ dodala hovorkyňa.

Čekovský: Dostávajú sa na úroveň dezinformačných médií

Úmrtie 38-ročnej ženy, ktorá zomrela v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach nemá súvis s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to vo štvrtok Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) na základe pitvy. Úmrtie podľa ÚDZS nastalo z dôvodu viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním.

RTVS zavádzajúcu reportáž odvysielala ešte v piatok minulý týždeň. Podľa vyjadrení Ministerstva zdravotníctva SR, ŠÚKL a Polície SR, televízia pochybila, keď dala smrť mladej ženy priamo do súvisu s očkovaním, pričom takáto skutočnosť potvrdená v tom čase nebola. Okrem toho došlo aj k manipulácii so starším vyjadrením zosnulej učiteľky. „Dôveryhodnosť médií je veľmi krehká a v prípade uvedenia nesprávnych, či zavádzajúcich informácií musia byť schopné čím skôr chybu opraviť. Či už ospravedlnením, alebo zverejnením korektnej informácie. Inak sa dostávajú na úroveň dezinformačných médií,“ upozornil už skôr predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v stredu počas mimoriadneho zasadnutia parlamentného zdravotníckeho výboru potvrdil, že naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS