Matovič naznačuje koniec štvorkoalície: Dohodu blokuje Sulík

Premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti naznačil, že štvorkoalíciu sa zrejme nepodarí zachrániť a vláda tak bude pokračovať v trojbloku OĽANO, Sme rodina a Za ľudí. Richard Sulík (SaS) mu vyčíta, že ešte sa rokovania neukončili, už Matovič naznačuje, ako dopadnú.

27.03.2021 16:10 , aktualizované: 16:55
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (332)

VIDEO: Koalícia do noci rokovala, ako vyriešiť krízu.

Video

Premiér zároveň potvrdil, že z postu šéfa vlády odstúpi, keď bude uzavretá nová koaličná dohoda. „Môj záväzok odísť z postu predsedu vlády, samozrejme, platí. Treba k tomu už len malý krôčik – spísať dohodu, že naše požiadavky budú rekonštruovanou koalíciou naplnené,“ uviedol.

Podľa neho to trojkoalícia bude mať v parlamente ťažšie, ale „osobne verí, že taká koalícia môže urobiť kopu dobrej práce“.

Podľa Matoviča koaličné rokovania brzdí už takmer týždeň šéf SaS. „Richard Sulík dal verejný prísľub, že v prípade, ak ja nebudem predsedom vlády, on v budúcej vláde nebude. Popri tom sme požadovali naplnenie pôvodného sľubu SaS o odchode šéfky zdravotníckeho výboru a vrátenie požičaného ministerstva. Všetky tri podmienky pre fungovanie v budúcej vláde SaS odmietla splniť,“ napísal Matovič s tým, že Sulík vzniesol novú požiadvku. „Že sa do zrekonštruovanej vlády vráti. Dôvod? Detinský: „Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja.“, uviedol premiér.

Kollár sa doprosoval Sulíkovi

Svoju požiadavku Sulík na rokovaní zopakoval aj v piatok večer. „Na doprosovanie sa Borisa Kollára Richard Sulík prišiel na koaličné rokovanie a po dvoch vetách v duchu: „Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja.“ a „Alebo, z budúcej vlády musia odísť všetci traja predsedovia strán.“ … opäť po pár minútach odišiel,“ uzavrel Matovič s tým, že v sobotu večer pokračuje „už posledné stretnutie štyroch strán". "obávam sa, že Richard Sulík bude stále na svojej stoličke trvať,“ uzavrel Matovič.

Sulíkovci reagovali na Matovičov status. „Od začiatku je jedinou požiadavkou strany Sloboda a Solidarita odchod Igora Matoviča z funkcie predsedu vlády. V slušných spoločnostiach to automaticky znamená odchod z vlády, no pre Igora Matoviča to je dôvod na chytráčenie a vymýšľanie nových funkcií. Tento papalášizmus dôrazne odmietame,“ vyhlásili sulíkovci v oficiálnej správe.

„Nie je teda pravda, že dôvodom nedohody sú stále nové a nové požiadavky SaS, SaS má požiadavku len jednu jedinú – odchod Igora Matoviča z vlády. Rovnako nie je pravda, že by dohoda viazla na mojom „egu“, keďže som už z vlády odišiel a dal sľub, že sa do nej nevrátim, ak vládu opustí Igor Matovič. Ako je známe, svoje slovo vždy dodržím,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Sulík: Ide mu o pomstu

Na margo presunu Matoviča zo stoličky premiéra na stoličku premiéra, Sulík povedal, že je ako „z dažďa pod odkvap“. „Je zrejmé, že Matovič pri svojej nástojčivej povahe a z dôvodu, že naďalej ostáva šéfom OĽaNO, bude novému premiérovi zasahovať do jeho práce a v podstate naďalej bude manažovať chod vlády,“ dodal Sulík.

Zopakoval slová, že Matovičovi ide v prvom rade o pomstu. „Dôkazom je aj to, že hoci prizývajú SaS k večerným rokovaniam, už poobede premiér v statuse oznamuje jeho výsledok. Presne to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli na týchto rokovaniach nezúčastňovať,“ konštatuje SaS.

Koaličnú krízu odštartoval dovoz očkovacej látky Sputnik V z Ruskej federácie 1. marca. Matovič spolu s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO) vyhlásili, že sa ním začne vakcinovať približne o dva týždne a do začiatku leta by malo na Slovensko prísť asi dva milióny vakcín.

Koaliční partneri žiadali o odchod šéfa zdravotníctva. Na margo jeho demisie Matovič povedal, že „by nemal byť rituálne popravený len minister, lebo on je iba obeť“. Naznačoval tým, že odísť by mal aj Sulík.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri Krajčího demisii vyhlásila, že nie odchádzajúci minister je obeťou, ale ľudia, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19.

VIDEO: Demisia Mareka Krajčího.
Video

Krátko na to podal demisiu aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Jeho odchod, ktoré zdôvodňoval upokojením situácie, však bol nepochopiteľný. A navyše, situáciu v koalícii neupokojil.

Koaliční partneri si začali dávať ultimáta, pričom najdôležitejšou podmienkou bol odchod Matoviča z vlády. Matovič na to reagoval vyhlásením, že odíde, ak budú splnené jeho podmienky. OĽaNO žiadalo odchod Sulíka, odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a jej nahradenie človekom, ktorý nebol ani v minulosti spätý so stranou Smer či Hlas. Matovič ďalej žiadal, aby SaS prišla o jedno z troch ministerstiev, čím by sa mali striktne dodržať výsledky vlaňajších parlamentných volieb. Podľa Koaličnej zmluvy však SaS prináležia tri ministerstvá – hospodárstva, školstva a zahraničných vecí.

Okrem toho mala odísť z pozície šéfky parlamentného výboru pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková (SaS). Podľa pôvodnej dohody na jej miesto má nastúpiť Krajčí, ktorý sa vrátil do parlamentu.

No a poslednou podmienkou bol odchod Juraja Šeligu (Za ľudí) z miesta podpredsedu parlamentu.

Až po ich splnení bol Matovič ochotný abdikovať z postu premiéra a zostať len členom vlády.

VIDEO: Matovičove požiadavky
Video

Matoviča podmienka, aby zostal členom vlády, koaličných partnerov prekvapila.

Najskôr sa len klebetilo, neskôr členovia vlády za OĽaNO potvrdili, že Matovič by sa mal stať vicepremiérom pre boj s korupciou.

Situácia sa namiesto upokovania iba hrotila. Na stole boli dokonca tri ultimáta, dokedy sa buď koaliční partneri dohodnú, alebo traja zo štyroch jednoducho odstúpia.

Výsledkom bol kolotoč demisí. Po Krajčím a Krajniakom odišiel z vlády Sulík a Kolíková. Keďže Matovič neodstúpil, podali demisiu aj zvyšní dvaja ministri zo SaS.

VIDEO: Kolotoč demisií.
Video

Odvtedy rokovania pokračujú. Podľa šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej by sa mali koaliční partneri dohodnúť najneskôr v pondelok. Ak nie, Za ľudí tiež odíde z koalície.

Boris Kollár ako šéf parlamentu a líder hnutia Sme rodina dal koalícii šancu do konca budúceho týždňa.

Prezidentka Zuzana Čaputová si však myslí, že sa situácia vykryštalizuje ešte o čosi skôr.

VIDEO: Kedy zasiahne prezidentka?
Video
332 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koaličná kríza pre Sputnik