Veľká noc bude tento rok bez korbáčov

Tohtoročná Veľká noc sa nesie v znamení koronavírusu. Pandemické opatrenia skresali šibačku na minimum, čo pocítili aj predajcovia veľkonočných drobností.

02.04.2021 08:30
debata (6)

VIDEO: Veľkonočné korbáče tento rok na odbyt nejdú.

Video

Na najväčšom bratislavskom trhovisku Miletičova sme na Zelený štvrtok našli len jedného predajcu korbáčov. Ceny sa pohybujú podľa veľkosti, v zásade však platí – čím menší korbáč, tým nižšia cena. Najmenšie, dlhé asi 30 centimetrov, stoja 7 eur, pričom najväčší – zhruba metrový bol za 12 eur. Na odbyt však veľmi nejdú, keďže niet koho šibať.

„Tohtoročnú Veľkú noc trávim v karanténe. Keďže bývam sám, nemám koho šibať. Kamaráti mi však priniesli pred dvere čokoládové vajíčka, tak mám aspoň trocha pocit, že sú sviatky Veľkej noci,“ povedal mladý Šimon z Bratislavy. Pendler Martin oslávi tohtoročné sviatky jari tiež osamote. „Keďže pracujem v zahraničí, s rodinou sa nestretávam. Šibať mamu a sestru budem teda tento rok len cez telefón.“

Na odbyt však idú až nečakane dobre bahniatka, ktorých bolo na bratislavskom trhovisku priam neúrekom. Začínajú na cene jedného eura a končia zhruba pri siedmich. Všetko znova závisí od veľkosti. Našli sme však aj takmer dvojmetrové bahniatka za 4 eurá. Stačilo len zájsť hlbšie do uličiek na trhovisku. Kraslice sa síce nájsť dajú, no je ich pomenej. Ich cena sa pohybuje zhruba od 50 centov po 2 eurá.

Väčšina Slovákov tak sviatky Veľkej noci privíta doma s krásnou výzdobou, no bez korbáča v ruke.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc