Kontrolóri: Nevieme, či je Sputnik bezpečný, laboratórium nestačí

Mesiac dozadu bývalý premiér Igor Matovič (OĽaNO) avizoval, že Sputnik V späť do Ruska neodletí a bude zachraňovať životy na Slovensku. „Nemôžem odmietnuť záchranu našich ľudí kvalitnou vakcínou," tvrdil Matovič, no ani po mesiaci nedostal Sputnik V odobrenie ani od Európskej liekovej agentúry, ani od slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

06.04.2021 18:20 , aktualizované: 18:37
SR Košice premiér vakcína Sputnik KEX Foto: ,
Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny Sputnik V ešte 1. marca.
debata (636)

V sklade v Šarišských Michaľanoch je pritom 200-tisíc dávok tejto vakcíny a nateraz nie je ani známe, kedy príde druhá rovnako veľká zazmluvnená dodávka z celkovo objednaných dvoch miliónov.

Dokumenty stále chýbajú

Vakcína podľa slovenského ústavu pre kontrolu liečiv vyhovela v skúškach na sterilitu, apyrogenitu (obsah mikroorganizmov), pH, čírosť, farbu, abnormálnu toxicitu, špecifickú aktivitu, neprítomnosť viditeľných mechanických nečistôt, extrahovateľný objem, stanovenie koncentrácie proteínu, vzhľad. Na definitívny verdikt o jej použití to však nestačí. ŠÚKL totiž nedostal všetky dokumenty k výrobe či bezpečnosti.

„Štátny ústav dňa 30. marca zaslal ministerstvu zdravotníctva hodnotiacu správu, v ktorej konštatoval, že nebolo možné prijať záver o pomere prínosov a rizík vakcíny Sputnik V, a to vzhľadom na množstvo chýbajúcich údajov od výrobcu, nekonzistentnosť liekových foriem a nemožnosť vzájomne porovnávať šarže používané v rôznych štúdiách a krajinách," ozrejmila pre Pravdu Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa ŠÚKL.

Podľa Jurkemíkovej laboratórne testy zodpovedajú niektoré otázky o farmaceutickej kvalite vakcíny, len na základe laboratórnych testov však nie je možné prijať záver o účinnosti a bezpečnosti u ľudí.

Iné vzorky ako pre Lancet

Šarže vakcíny, ktoré boli dovezené na Slovensko 1. marca, by pritom nemali byť identické s vakcínou, ktorej výsledky účinnosti a bezpečnosti boli publikované v prestížnom medicínskom časopise The Lancet. Na výsledky tejto štúdie sa vláda aj rezort zdravotníctva dlhodobo odvolával.

Ministerstvo zdravotníctva sa podľa informácií Pravdy po stanovisku ŠÚKL obrátilo na iné slovenské laboratórium, ktoré má bezpečnosť vakcíny preveriť. Na výsledky nových laboratórnych testov sa čaká, no mali by byť dostupné už v priebehu tohto týždňa. Zároveň sa rezort obrátil na ostatné krajiny, kde sa Sputnik V používa, aby Slovensku poskytli informácie o účinnosti a bezpečnosti.

ŠÚKL tiež navrhuje, že ak by sa predsa len štát rozhodol očkovať Sputnikom V ešte pred jeho registráciou, mal by sledovať možné riziká a zabezpečiť dôsledný monitoring očkovaných. Rezort zdravotníctva zatiaľ vyhlásenie k ruskej vakcíne odkladá zo dňa na deň. Ešte za ministrovania Marka Krajčího (OĽaNO) sa ním malo začať očkovať v polovici marca. Potom sa rozhodnutie presunulo na koniec mesiaca. No ani minulý týždeň ministerstvo nezaujalo žiaden postoj. Nový minister Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) povedal, že potrebuje aspoň týždeň na oboznámenie sa s touto problematikou. Pôvodne sa ministerstvo malo vyjadriť v utorok, nakoniec oznámenie preložilo na stredu.

Najvyššia ochota dať sa zaočkovať

Prieskum z dielne Slovenskej akadémie vied, MNFORCE a Seesame z konca marca 2021 uvádza, že záujem očkovať sa proti koronavírusu vzrástol takmer na 42 percent ľudí. Je to najviac od apríla 2020, pričom v decembri odpovedalo na otázku kladne len 22 percent ľudí. „Narastajúca popularita očkovania proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku sa dá vysvetliť postupným nástupom masového očkovania a poznaním relatívnej bezpečnosti a účinnosti používaných vakcín," vysvetľujú si záujem autori štúdie.

Prieskum zároveň zistil, že neregistrovaná ruská vakcína by mohla zvýšiť počet zaočkovaných. „Až 30,6 percenta respondentov, z tých, ktorí sa neplánujú dať očkovať, by sa dalo zaočkovať, ak by mali k dispozícii vakcínu Sputnik V," uvádzajú autori prieskumu. Pritom dve tretiny z opýtaných sú za používanie vakcíny Sputnik V, ale požadujú jej schválenie. Tretina respondentov žiada, aby bola vakcína schválená európskymi úradmi a 33,9 percenta by stačilo, ak by ruskú vakcínu odobril ŠÚKL.

Necelých 11 percent respondentov je za použitie Sputnika V aj bez schválenia a odmietavý postoj voči akejkoľvek vakcíne má 9,2 percenta opýtaných. Proti používaniu Sputnika V na Slovensku je iba 3,8 percenta respondentov.

VIDEO: Testovanie Sputniku V v Imune Šarišské Michaľany
Video

© Autorské práva vyhradené

636 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #Sputnik V