Krajniak opäť povedie rezort práce, prezidentka ho vymenovala do funkcie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok vymenovala Milana Krajniaka (Sme rodina) za ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Staronový minister sa vracia do čela rezortu po viac ako troch týždňoch od podania svojej demisie.

09.04.2021 09:46 , aktualizované: 10:50
Zuzana Čaputová / Milan Krajniak / Foto:
debata (48)

Hlava štátu vo svojom príhovore povedala, že v uplynulých mesiacoch sa pomery v sociálnej oblasti výrazne skomplikovali. Mnohí zamestnávatelia a zamestnanci s veľkými ťažkosťami zvládajú prepad, v ktorom sa krajina v koronakríze ocitla. Sociálne nerovnosti sa podľa nej prehĺbili do takej miery, že sa z toho stáva problém, ktorému sa treba vážne venovať.

Video: Vymenovanie Milana Krajniaka za ministra práce prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Video

„Ak som pred týždňom pri menovaní vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) kabinet ako celok požiadala, aby pozornosť nasmeroval najmä voči tým, ktorí v pandémii najviac stratili, ešte naliehavejšie tento apel venujem voči vám, pán minister. Váš rezort je vo vláde kľúčový a môže zásadným spôsobom ovplyvniť, v akom ekonomickom stave a sociálnej kondícii vyjdeme ako štát z pandemickej krízy,” podotkla.

Podľa prezidentky sa počas roku, kedy Krajniak zastával funkciu člena vlády, všetci presvedčili, že ministerstvo pod jeho vedením dokáže postupovať organizovanie a systémovo. Tiež podľa nej pripravilo množstvo dobrých krokov pomoci ľuďom. „Žiaden systém však nie je dokonalý a vždy sa nájdu ľudia, ktorých životná situácia je zložitejšia a na ktorých sociálne dôsledky pandémie dopadajú obzvlášť nepriaznivo. Majme preto, prosím, všetci na pamäti našich seniorov a dlho diskutovanú reformu dlhodobej starostlivosti. Pamätajme na rodičov, ktorí sú samoživiteľmi, deti a mladých ľudí, ktorí u nás dlhodobo patria medzi skupiny v najväčšom riziku chudoby,” uviedla.

Spoločnosť je podľa Čaputovej len taká silná, ako sa vie postarať o svojich najviac skúšaných. „Tak, ako široká verejnosť, aj ja si veľmi želám, aby ste sa rezortu, ktorý budete opätovne viesť, ujali s pocitom, že je pred vami misia, ktorá má nadosobný a nadstranícky rozmer. Slovensko potrebuje silného ministra práce, ktorý bude zvládnutie dnešnej krízy vnímať nielen ako svoju profesionálnu, ale aj ľudskú životnú výzvu a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby v tejto historickej skúške so cťou obstál,” dodala.

Video: Krajniak s premiérom Eduardom Hegerom po svojom menovaní na post ministra práce.

Video

Staronový minister práce po vymenovaní médiám povedal, že si váži dôveru a bude sa snažiť vykonávať funkciu čo najlepšie tak, aby rezort práce pomohol čo najviac ľuďom. Ako dodal, berie to ako svoju ľudskú a osobnú záležitosť. Za priority označil kurzarbeit a očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb.

„Ešte takto pred týždňom by som neveril, že tu dnes budem pred vami stáť. Definitívne som zmenil názor v stredu tento týždeň po stretnutí s pani prezidentkou, ktorú sme navštívili aj s pánom predsedom Národnej rady SR (NR SR) Borisom Kollárom (Sme rodina). Bol to asi, pokiaľ sa nemýlim, najdlhší rozhovor, ktorý som mal možnosť s pani prezidentkou viesť. Rozhovor ma veľmi príjemne prekvapil a aj pod jeho dojmom som sa v stredu rozhodol akceptovať opakovanú požiadavku pána Kollára, aby som sa do riadenia tohto rezortu vrátil,” vysvetlil svoje rozhodnutie.

Krajniak neočakávane oznámil odstúpenie z postu ministra práce po eskalácii koaličnej krízy 15. marca a svoje rozhodnutie vtedy označil za krok, ktorý má pomôcť vyriešiť situáciu medzi koaličnými partnermi. Strany SaS a Za ľudí vtedy žiadali pre nezvládnutie pandémie koronavírusu odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a tiež odchod premiéra Igora Matoviča (obaja OĽaNO).

V novej vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) zostal post ministra práce neobsadený, pretože prezidentka pôvodnú nomináciu hnutia Sme rodina neodobrila. Rezort dočasne viedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Návrat Krajniaka na ministerstvo oznámil predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár po stredajšom rokovaní vlády.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Milan Krajniak